ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Λιμενικού και Ακτοφυλακής των ΗΠΑ

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Λιμενικού και Ακτοφυλακής των ΗΠΑ
Στιγμιότυπο από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Αμερικανικής και Ελληνικής Ακτοφυλακής από τον αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο Θοδωρή Κλιάρη (δεξιά) και τον διοικητή της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ της περιοχής του Ατλαντικού, αντινάυαρχο Steven D. Poulin Υπουργείο Εξωτερικών

Την ενίσχυση της συνεργασίας και την προώθηση των κοινών τους προτεραιοτήτων, περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος που υπεγράφη στο υπουργείο Ναυτιλίας παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Θοδωρή Κλιάρη και τον διοικητή της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ της περιοχής του Ατλαντικού, αντναύαρχο Steven D. Poulin.

«Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ακόμα στενότερης συνεργασίας, κάτι που αποτελούσε, εδώ και καιρό, επιδίωξη και των δύο Σωμάτων», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, σκοπός του μνημονίου είναι να εντοπίσει τομείς συνεργατικής απασχόλησης ή σύμπραξης για την προώθηση κοινών στόχων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος.

To MoU (Memorandum of Understanding) περιλαμβάνει τις κάτωθι θεματικές ενότητες:

(i) Ναυτική Ασφάλεια (Maritime Safety)

(ii) Ναυτικές Επιχειρήσεις (Maritime Operations)

(iii) Επιτήρηση Θαλασσίων Συνόρων (Maritime Security, Border Control and Information Sharing),

(iv) Έλεγχο Αλιείας (Fisheries Inspection and Control)

(v) Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Protection of the Marine Environment),

(vi) Εκπαίδευση προσωπικού (Training).

Στο θέμα της ναυτικής ασφάλειας θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών που έχει να κάνει με την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, τα έγγραφα των πλοίων, τη ναυτική εργασία και εκπαίδευση αλλά και ό,τι αφορά στις επιθεωρήσεις πλοίων.

Αναφορικά με τις θαλάσσιες επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών για έρευνα και διάσωση και εκπαίδευση πληρωμάτων για επιβίβαση σε πλοίο, ενώ για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης αναφορικά με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου και της εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών στον έλεγχο και την καταπολέμησης της παράνομης αλιείας, στην προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης μεταξύ του προσωπικού των δύο ακτοφυλακών.

Τζέφρι Πάιατ: Ενίσχυση της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων της συμμαχίας μας

Ο Τζέφρι Πάιατ, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον αντιναύαρχο Poulin για το ειδικό ταξίδι στην Ελλάδα για αυτήν την περίσταση και όλους τους εταίρους στην Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν την αμυντική σχέση με την Ελλάδα, η οποία όπως τόνισε «από πολλές απόψεις είναι μία από τους ισχυρότερους συμμάχους μας σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στον θαλάσσιο τομέα».

«Το σημερινό Μνημόνιο Συνεννόησης θα βοηθήσει το Λιμενικό Σώμα των χωρών μας να επιταχύνει περαιτέρω τον ρυθμό οικοδόμησης εμπλοκών, επισκέψεων πλοίων και εκπαίδευσης μεταξύ των δυνάμεών μας.

Οι έξι πυλώνες που περιγράφονται σε αυτό το Μνημόνιο -θαλάσσια ασφάλεια, επιχειρήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών, επιθεωρήσεις αλιείας, προστασία του περιβάλλοντος και εκπαίδευση- ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Πάιατ και συμπλήρωσε:

«Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας βοηθά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων της συμμαχίας μας σε μια γειτονιά που δεν είναι πάντα φιλική και σε μια περιοχή όπου η Ελλάδα έχει γίνει πλέον αντιληπτή από όλους ως πυλώνας σταθερότητας, ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθαρός πάροχος ασφάλειας και μια χώρα που αποτελεί μέρος της λύσης για την οικοδόμηση του είδους μιας σταθερής, δημοκρατικής περιοχής που θέλουν και αξίζουν οι πολίτες μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ