ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Το σχέδιο Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό «αντίδοτο» στην υγειονομική και ενεργειακή κρίση

Σύνοδος Κορυφής: Το σχέδιο Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό «αντίδοτο» στην υγειονομική και ενεργειακή κρίση
H ατζέντα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής INTIME

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει τερέν και μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου το προσεχές 48ωρο, οι «27» καλούνται να προσδιορίσουν τον ευρωπαϊκό βηματισμό στα ανοιχτά μέτωπα που αυξάνουν το βαθμό των αβεβαιοτήτων αλλά και των προκλήσεων για τη Γηραιά ήπειρο.

Στο φόντο ενισχυμένης ανησυχίας που τροφοδοτείται από τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη «γέννηση» μιας υπερ-μετάλλαξης από τη συνδυασμό των παραλλαγών «Δέλτα» και Όμικρον στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών αναπόδραστα μπαίνει η αντιμετώπιση της πανδημίας και οι εμβολιασμοί.

Σε αυτό το πεδίο ο πρωθυπουργός είχε προτείνει με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης, ως προϋπόθεση, για την συνέχιση της ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που κατέχουν οι πολίτες άνω των 60.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ίδια επιστολή, είχε αναφερθεί στο παράδειγμα πολλών χωρών που έχουν εισάγει προγράμματα εμβολιασμού με την τρίτη δόση. Αυτά αφορούν όπως εξηγείται από τον κ. Μητσοτάκη είτε όλους τους ενήλικες, είτε όπως η Ελλάδα, για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα στην τελευταία συνέντευξου στον «Τύπο της Κυριακής», ότι η 3η δόση είναι ακόμα πιο απαραίτητη από αυτό το οποίο πιστεύαμε». Είχε εκφράσει μάλιστα την πεποίθηση του ότι η ελληνική πρωτοπορία, πανευρωπαϊκά, στους ενισχυτικούς εμβολιασμούς θα «είναι μία θετική εξέλιξη η οποία σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει και σε μία πιο γρήγορη αποκλιμάκωση αυτού του κύματος το οποίο μας ταλαιπωρεί έντονα».

Στο δείπνο όπως επίσης κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναζητήσει το αντίδοτο και στο έτερο σκέλος της δίδυμης κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη από το ράλι των τιμών στην ενέργεια. Στο πρόσφατο ραντεβού των «27», ο πρωθυπουργός προώθησε την ελληνική πρόταση για κοινή αγορά φυσικού αερίου, με βάση το μοντέλο για την πανευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων.

Όπως έχει διαμηνύσει μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εθνικό επίπεδο η κυβερνητική στρατηγική για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα ενισχύεται όσο διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση.

Μεταξύ άλλων όπως έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, εξετάζεται ήδη από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο 3μηνο του 2022.

Ακόμη μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτηθεί με 40 εκατ. ευρώ η δημιουργία γραμμής ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου αναμένεται να βρεθεί και το μεταναστευτικό, ένα θέμα που αφορά άμεσα την Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής. Στα συμπεράσματα είχε καταδικαστεί «κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών» να εκμεταλλευτούν μετανάστες και πρόσφυγες για «πολιτικούς λόγους», αναφορά που αφορούσε ευθέως τη δράση της Αγκυρας. Επιπλέον περιλάμβαναν το ξεκάθαρο μήνυμα των «27» για την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα «να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, που εν προκειμένω είναι και σύνορα της Ελλάδας, ώστε να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση και τις δευτερεύουσες ροές». Επιδίωξη είναι να επανεκπεμφθεί το μήνυμα για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, με αφορμή και τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Το μεταναστευτικό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα διεξαχθούν λαο σήμερα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης καθώς επίσης της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, θα υπογραμμίσει τη σημασία ευθυγράμμισής τους με αποφάσεις και δηλώσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε.. ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε..

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικοί παράγοντες σε αυτό το ευρωπαϊκό ραντεβού, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη συνάντησή του στο Σότσι με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα επισημάνει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την αποκλιμάκωση, καθώς από μια σύγκρουση κανένας δεν θα βγει νικητής.

Οι ηγέτες θα έχουν και την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε. με βάση την «στρατηγική πυξίδα», το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένθερμος υποστηριχτής της θέσης ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε. που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. ήδη από τη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ. Στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ