ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο Ν.Δ.: Σαρωτικές αλλαγές από το νέο καταστατικό

Συνέδριο Ν.Δ.: Σαρωτικές αλλαγές από το νέο καταστατικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λιτό, λειτουργικό και κατανοητό είναι το προσχέδιο του νέου καταστατικού της ΝΔ με σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και τη θητεία του προέδρου, το οποίο δόθηκε σήμερα για διαβούλευση στην δημοσιότητα και αναμένεται να εγκριθεί από το Συνέδριο του κόμματος το απόγευμα της Κυριακής. 

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα δομή και φιλοσοφία που θέλει να προσδώσει στο κόμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπάρχουν ουσιαστικές οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές με στόχο ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες κ. Μητσοτάκης αναμένεται να να στείλει ένα ελπιδοφόρο πολιτικό μήνυμα ως απάντηση στην ασφυξία που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες ενώ αναμένεται και πάλι να ζητήσει άμεσα προσφυγή στις κάλπες καταγγέλοντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για τρεις κρίσεις που βιώνει η χώρα, την οικονομική , την προσφυγική και την κρίση των θεσμών ενώ πρώτο βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός Κόμματος – Κράτους όπου εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ θα απαγορεύεται εκ του καταστατικού της να προχωρήσει σε δανεισμό από τις τράπεζες ενώ πλέον θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί ισοσκελισμένους προυπολογισμούς. Παράλληλα, δίνεται μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής. Αυτό, σύμφωνα με τη ΝΔ, απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο ενώ σε όλα τα συλλογικά όργανα του Κόμματος τα αιρετά μέλη θα είναι περισσότερα από τα ex officio.

Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας ενώ η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Παράλληλα θεσπίζεται ετήσιος πολιτικός κύκλος, ο οποίος ανοίγει και κλείνει με το Συνέδριο ώστε να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ ενώ η θητεία του Προέδρου παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση η θητεία του Προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε Εθνικές Εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχηγού.

Τέλος, ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων καθως δημιουργείται εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και ο Πρόεδρος ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο κατασταστικό είναι 5.500 λέξεις σε αντίθεση με το παλιό των 11.000 λέξεων και ήδη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://synedrio.nd.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ