ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαγραφή Κουρουμπλή από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις για «δολοφονίες»

Διαγραφή Κουρουμπλή από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις για «δολοφονίες»
INTIME

Σε διαγραφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, μετά τον σάλο από τις δηλώσεις του στη Βουλή περί «δολοφονιών» με αφορμή την μελέτη Τσιόδρα, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τίθεται εκτός ΚΟ του κόμματος.

Την επιστολή ανακοίνωσε στο Σώμα ο προεδρεύων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την τοποθέτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή μέσα στη Βουλή, η οποία απορρίφθηκε εξ αρχής από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ενημερώθηκε ενδελεχώς για τα όσα συνέβησαν στη Βουλή και -κατά πληροφορίες- εκφράστηκε η δυσφορία και ζητήθηκε από τον βουλευτή να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

Ωστόσο, ο κ. Κουρουμπλής φέρεται να αρνήθηκε να προχωρήσει σε διευκρινιστική δήλωση, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει στη διαγραφή του από το κόμμα.

Τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει μετά τα όσα διαμείφθηκαν στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τι συνέβη στη Βουλή

Σε αρένα λίγο έλειψε να μετατραπεί η Βουλή μετά τη σφοδρή επίθεση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην κυβέρνηση για την κατάσταση στις ΜΕΘ με αφορμή την έρευνα των καθηγητών Τσιόδρα- Λύτρα και τη φράση περί «δολοφόνων» που εκτόξευσε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης άδειασε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «άστοχη» και «παρεξηγήσιμη» τη φράση περί δολοφόνων, ενώ έντονες ήταν κι αντιδράσεις των κομμάτων.

Για «αθλιότητες» και «ύβρεις» έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη ΝΔ που απείλησε να διακόψει την ομιλία του αν δεν ανακαλέσει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ όρθιος φώναζε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Να ανακαλέσει του ζήτησε κι ο αντιπρόεδρος του Σώματος Απόστολος Αβδελάς με τον ίδιο να εμμένει στις θέσεις του.

Π. Κουρουμπλής: Αν αυτή η έκθεση δεν είχε το όνομα Σωτήρης, ο φίλος του πρωθυπουργού, τότε πολύ εύκολα θα προσπαθούσατε να την αποδομήσετε. Με ξεπερνά με πόση θρασύτητα αρθρώνετε δημόσιο λόγο όταν ουσιαστικά χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Από αυτό το βήμα ο πρωθυπουργός μας έλεγε και μας κουνούσε το δάκτυλο: Έχετε εσείς πληροφορίες; Εγώ δεν έχω... Σήμερα επιλέξατε το λιγότερο κακό ότι δεν είχε ενημέρωση ο πρωθυπουργός. Είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι πρόκληση, να λέτε ότι δεν είχε γνώση ο πρωθυπουργός για το έγκλημα που συντελείται μέσα στις ΜΕΘ. Ποιος θα απολογηθεί για το φίλο μου που χάθηκε. Για τη μητέρα και τον αδερφό. Περιμένουμε να είχε έρθει ο κ. πρωθυπουργός, αλλά θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί.. αλλά θα απολογηθείτε δεν θα το περάσετε έτσι

Στο σημείο εκείνο αντέδρασε έντονα ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από τη ΝΔ με τον κ. Κουρουμπλή να συνεχίζει στο ίδιο ύφος.

Π. Κουρουμπλής: Αίσχος, δολοφονήσατε τους ανθρώπους, έχετε θράσος είναι ντροπή. Όσο και να θορυβείτε δεν θα το ξεπεράσετε... Ό,τι και να κάνετε είστε υπόλογοι γι΄ αυτό που συντελείται. Τουλάχιστον δείξτε λίγη σεμνότητα, πέθαναν άνθρωποι άδικα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο

Απ. Αβδελάς: Σας παρακαλώ κύριε Κουρουμπλή.. Πριν φύγετε να ανακαλέσετε το δολοφόνοι…

Π. Κουρουμπλής: Ξέρω τι λέω και ξέρω καλά ελληνικά

Γ. Κουμουτσάκος: Γίναμε μάρτυρες ενός άθλιου λαϊκισμού και ενός ακραίου λαϊκιστή που έχει το θράσος να κατηγορήσει ένα πρωθυπουργό και μία ολόκληρη παράταξη ως δολοφόνος μέσα στην ελληνική βουλή και το ζητάει σύσσωμη πολύ να ανακαλέσει και προσποιείται ότι δεν κατάλαβε το ατόπημα το θράσος την πρόκληση την ντροπή που προκάλεσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Κουρουμπλής από το έδρανο του διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος.

Απ. Αβδελάς: Σας παρακαλώ κύριε Κουρουμπλή και πρώτα απ όλα φορέστε μάσκα.

Γ. Κουμουτσάκος: Τώρα και είμαι διατεθειμένος να αναστείλω την ομιλία μόνον να διαχωρίσει τη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αθλιότητες ενός βουλευτή το επίσημα να το κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση αν τολμάει κύριε Σκουρλέτη σε σας στρέφετε αυτό το ερώτημα. Εάν αυτός ο εφιαλτικός λαϊκιστής δεν ανακαλέσει προτίθεμαι να κατέβω από το βήμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν το ανέχομαι ούτε η προσωπική μου δημόσια πορεία ούτε της παράταξής ούτε καμία άλλη.

Αποστάσεις από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Π. Σκουρλέτης: Όσο δεν δίνονται απαντήσεις , πολιτικές, ανοίγεται ο δρόμος για φράσεις άστοχες και παρεξηγήσιμες... Εσείς λέγατε ότι κάψαμε 100 στο Μάτι, εμείς τυμβωρυχία δεν κάνουμε.

Σφοδρές αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν οι εκτός ορίου φράσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή προς την κυβέρνηση με τον Γιάννη Οικονόμου να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να διαγράψει τον βουλευτή του και τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να του απευθύνει μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά που μεταφράζεται σε περικοπή κατά το ¼ της αποζημίωσής του

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για «ό,τι χυδαιότερο και αποκρουστικότερο έχει λεχθεί» που κινείται στα όρια της προτροπής προς κάποιους έξαλλους εκτός του Κοινοβουλίου να προβούν σε εγκληματικές πράξεις.

«Πυροδοτούμε κοινωνικό αυτοματισμό μίσους κατά των αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου και στιγματίζω τον βουλευτή με μομφή με όσα αποκρουστικά απηύθυνε», είπε ο κ. Τασούλας και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως παρά τις συστάσεις δεν ανακάλεσε.

«Το θέμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να τελειώσει εδώ, υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση και για τον κύριο Τσίπρα που οφείλει να αποδοκιμάσει άμεσα τον βουλευτή του που αποκάλεσε δολοφόνους τους βουλευτές της ΝΔ», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Γ. Οικονόμου: Οφείλει να αποδοκιμάσει άμεσα το βουλευτή του, που αποκάλεσε δολοφόνους τους βουλευτές της ΝΔ, είπε τους συναδέλφους σας δολοφόνους, τους εκπροσώπους του 39% του ελληνικού λαού... Να τον αποδοκιμάσει, να τον οδηγήσει στην αίθουσα εδώ και να ανακαλέσει με λόγια, διαφορετικά η υπευθυνότητα επιβάλλει να τον απομακρύνει, να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική σας ομάδα... Διαφορετικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι όχι μόνο ανέχεται, αλλά και κατευθύνει τέτοιες από συμπεριφορές. Υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα για τον κύριο Τσίπρα

Τον Παναγιώτη Κουρουμπλή άδειασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

Ν. Φίλης: Δεν μας καλύπτουν τα όσα είπε ο κ Κουρουμπλής μέσα στο θυμό του και στην οργή του γιατί έχει χάσει φίλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ