ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολομέτωπη Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές

Ολομέτωπη Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές
«Δυστυχώς επτωχεύσατε»: Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «επιταχυντή των κρίσεων» που έχει διαχειριστεί

«Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων, παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και προκηρύξτε εκλογές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό, κάνοντας ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του.

«Λέγατε ψέματα, ενώ είχατε στα χέρια σας για μήνες έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου κ. Τσιόδρα. Το δίλημμα είναι μία νέα αρχή με την κοινωνία ή νέα δεινά για την κοινωνία, αν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, μείωση των ανισοτήτων κι άνοδο εισοδήματος ή πρόσκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς αντίκρισμα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος υποσχέθηκε πως πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησής του θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός θεωρεί λήξασα την πανδημία κι αγνοεί την κρίση ακρίβειας.

«Δουλειά σας είναι να εκχωρείτε δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που η πανδημία δίδαξε ότι αυτό είναι καταστροφικό», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του ανάφερε στον πρωθυπουργό πως πτώχευσε ηθικά.

«Ο πρωθυπουργός έπρεπε να παραιτηθεί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε πως ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να παραιτηθεί είτε για εγκληματική κι επικίνδυνη αμεριμνησία αν δεν γνώριζε για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα είτε για εγκληματικό κι επικίνδυνο κυνισμό. Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και για ακόμα πιο εγκληματικό ψέμα που τις συνοδεύει.

Εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξη Τσίπρας έθεσε σειρά ερωτημάτων στον πρωθυπουργό:

«Η χώρα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θανάτους. Γιατί αδιαφορείτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ; Για την πρωτοβάθμια φροντίδα; Γιατί καταφεύγετε διαρκώς στα ψέματα μέσα στην τραγωδία; Είπατε ψέματα τρεις φορές ότι η πανδημία τελειώνει. Ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, για την κατάσταση στο ΕΣΥ. Γιατί είπατε ψέματα πριν 15 ημέρες για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς; Ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος σε ράντζο και σε ΜΕΘ και ότι δεν είχατε στοιχεία να δείχνουν το αντίθετο; Και είχατε στα χέρια σας για μήνες έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου. Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν; Και δεν ντρέπεστε να λέτε ακόμα και σήμερα ψέματα για τα ψέματα; Ότι δήθεν δε λάβατε γνώση της μελέτης που έκαναν ο κ. Λύτρας με τον κ. Τσιόδρα; Και ψάχνετε πού να φορτώσετε την ευθύνη; Τη μία ο γ.γ. του υπουργείου, την άλλη υπουργός, σε λίγο θα ψάξετε και τον κλητήρα του υπουργείου. Εσείς δεν δηλώνατε ότι σας ενημερώνει ο κ. Τσιόδρας τρεις φορές την εβδομάδα για όλα τα δεδομένα; Τι λέτε τώρα; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία θνητότητας εκτός ΜΕΘ; Δεν σας είπε ότι το 38,5% των θανάτων θα είχαν αποφευχθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ; Ότι το 87% όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν; Ότι υπάρχουν νοσοκομεία στην Αττική με 35% θνητότητα και στην περιφέρεια με 80%. Ότι η θνητότητα στην Ευρώπη είναι μεταξύ 25-35% και στην Ελλάδα 63,5%; Αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία στην πανδημία. Αν τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα, έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό» ανέφερε, για να καταλήξει στο στο συμπέρασμα ότι είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός τα ήξερε όλα αυτά αλλά δεν ήθελε να χαλάσει το αφήγημα της επιτυχίας.

«Δεν θέλατε να παραδεχθείτε αυτό που είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, ότι φτιάξατε ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές για αυτό έχουμε αυξημένη θνητότητα» υποστήριξε, γιατί -όπως είπε- «αν τα παραδεχόσασταν όλα αυτά, θα παραδεχόσασταν ότι χάσαμε χιλιάδες ανθρώπους που μπορούσαν να είχαν σωθεί».

«Είναι λοιπόν εγκληματικές οι ευθύνες σας. Και ακόμη πιο εγκληματικό το ψέμα που τις συνοδεύει στις δικαιολογίες σας. Είστε ο ίδιος που λέγατε στις πυρκαγιές ότι μετρούσατε στρέμματα και ενώ εμείς φέρετρα. Τώρα τι μετράτε κ. Μητσοτάκη; Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο αν δεν έλεγε αμέσως συγγνώμη ή αν δεν παραιτούνταν» τόνισε.

Τσίπρας: «Δυστυχώς επτωχεύσατε»

«Εσείς λέγατε πως μετράτε στρέμματα κι όχι φέρετρα. Εσείς τι μετράτε κύριε Μητσοτάκη;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικώς ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε αναφορά και στο «Μαξίμου Α.Ε.» για το οποίο είχε μιλήσει από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά. Ο ίδιος έκλεισε το μάτι και στο ΚΙΝΑΛ μιλώντας για ενωμένη μάχη της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης κατά της πανδημίας.

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε. Όχι οικονομικά, το αντίθετο για εσάς και τους σπόνσορές σας. Οικονομικά απειλούνται με πτώχευση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εσείς πτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Το πρόβλημά σας δεν είναι ούτε η διαχειριστική ανεπάρκειά σας, ούτε ότι γίνατε επιταχυντής των κρίσεων που διαχειρίζεστε. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε πανδημία, αλλά η Ελλάδα είναι χειρότερη σε θανάτους. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε ανατιμήσεις, αλλά στην Ελλάδα έχουμε την ακριβότερη τιμή χονδρικής ρεύματος. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κλιματική κρίση, αλλά στην Ελλάδα έγιναν στάχτη τα περισσότερα στρέμματα δάσους για το μέγεθος της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας

Ο ίδιος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως το πρόβλημα είναι ότι την ώρα του της υγειονομικής τραγωδίας και οικονομικής δυσπραγίας επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά και προσωπικά: «Επιχειρήσατε να στήσετε έναν τεχνητό ψεύτικο θρίαμβο».

Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τους ανθρώπους που άδικα χάνονται ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε μία Ευρώπη που αλλάζει επιμένει ιδεοληπτικά στις ίδιες αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές.

«Η θεωρία για την αυτορρύθμιση της αγοράς πήγε στην άκρη στην πανδημία, όταν χρειάστηκε τα κράτη να ρίξουν σχεδόν 15 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για να κρατηθεί ζωντανή. Η αντίληψη περί ασύμφορου ή πολυτελούς δημοσίου συστήματος υγείας πήγε στην άκρη όταν χρειάστηκε να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Ο Μπάιντεν κατέθεσε πλάνο ύψους 1.75 τρισ. για κοινωνικές δαπάνες. Η μέχρι πρότινος άτεγκτη ΕΕ διέθεσε 750 δισ. για την ανάκαμψη. Η Κομισιόν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για δίκαιο και επαρκή κατώτατο μισθό» τόνισε ο κ. Τσίπρας για να θέσει το ερώτημα:

«Και εσείς πού βρίσκεστε ενώ ο κόσμος αλλάζει; Έχετε αγκυροβολήσει στο βάλτο των συνταγών της χρεωκοπίας, έχετε παγιδεύσει τη χώρα στις εξυπηρετήσεις συμφερόντων. Όλοι ενισχύουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και το δημόσιο χώρο, εσείς ντιλάρετε με συμφέροντα. Όχι μόνο στο χώρο της υγείας, που αφήνετε καθαρά από covid τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και οδηγείτε εκεί χιλιάδες συμπολίτες μας που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα παρατημένα στο έλεός τους νοσοκομεία. Όχι μόνο στην παιδεία που αφήνετε 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ γιατί ντιλάρατε με σχολάρχες. Όχι μόνο στην εργασία που διαλύσατε το 8ωρο και δικαιώματα γιατί ντιλάρατε με το ΣΕΒ και τους μεγαλοεργοδότες. Όχι μόνο στην ασφάλιση, που πήρατε το 1 δισ. από την 13η σύνταξη, ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για να καλύψετε τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικής επικούρισης γιατί ντιλάρατε με τα funds. Και στην ενέργεια, που εκχωρήσατε μεσούσης της κρίσης το 17% της ΔΕΗ και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ γιατί πάλι ντιλάρατε με funds».

«Για να δώσετε κάτι να παίζουν το βράδυ τα δελτία»

Και σήμερα ενώ ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και μέσα στον πανικό στο τέλος της πενθήμερης διαδικασίας να έρχεστε να προσθέσετε νέα έκτακτα μέτρα, που σε 20 ημέρες θα έχουν πάλι ξεπεραστεί. Για να δώσετε κάτι να παίζουν το βράδυ τα δελτία ειδήσεων, αυτή είναι η μόνη έγνοια σας. Μηδέν δαπάνες στον προϋπολογισμό για τη στήριξη νοικοκυριών, καμία στήριξη στους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Επιλογή σας να κόψετε τις δαπάνες στην Υγείας»

Αναφερόμενος στις δαπάνες για την Υγεία, ο Αλέξης Τσίπρας έψεξε τον πρωθυπουργό για την περικοπή των κοβδυλίων.

«Εν μέσω πανδημίας κόβετε 820 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας, ενώ ακόμα και όσα δαπανήθηκαν φέτος κρίθηκαν ανεπαρκή. Τα κονδύλια φέτος για την πανδημία ήταν 1,25 δισ. και γίνονται για το 2022 736 εκατ. ευρώ» ανέφερε, σχολιάζοντας πως «κανείς δεν σας ανάγκασε, επιλογή σας είναι, σχέδιο είναι».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση αφήνει κενά στο ΕΣΥ για να φέρει αύριο κερδοσκόπους της υγείας να τα καλύψουν. «Αυτό όμως για τους πολλούς σημαίνει χειρότερη περίθαλψη, και για όσους πάσχουν από βαριά νοσήματα λιγότερες ευκαιρίας ίασης και επιβίωσης», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας

Καλέσε επίσης τον κ. Μητσοτάκη να μην επιχειρήσει να συγκρίνει προϋπολογισμούς μνημονίων χωρίς πανδημία με προϋπολογισμούς πανδημίας, εκτός μνημονίων και χωρίς Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Ακόμα και αν το κάνετε με απολύτως ανόμοιες συγκρίσεις, να ξέρετε ότι μας παραδώσατε το 2015 τα δημόσια νοσοκομεία σε χρεωκοπία και με 715 εκατ. ταμειακό έλλειμμα και με πέντε ευρώ για είσοδο στους ασθενείς και φραγή στην είσοδο για τους ανασφάλιστους. Και έχετε το θράσος να κουνάτε και το δάχτυλο. Και σας παραδώσαμε νοσοκομεία με 960 εκατ. ευρώ ταμειακό πλεόνασμα. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στην ιστορία που παρέδωσε στην επόμενη πλεονάσματα στα ταμεία και ρυθμισμένο χρέος και ταυτόχρονα ενισχυμένο κοινωνικό κράτος» τόνισε.

«Νέα βάρη»

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε πως η κυβέρνηση δεν κόβει μόνο κοινωνικές δαπάνες και εισοδήματα, αλλά φορτώνει και νέα βάρη: «Διαφημίζετε αύξηση εσόδων από φόρους και λέτε ότι θα έρθει μέσα από τον ΦΠΑ και την ανάπτυξη. Τι μαθηματικά είναι αυτά; Η ανάπτυξη για το επόμενο έτος υπολογίζεται στο 4,5%, αλλά η αύξηση εσόδων από φόρους στο 7,5%. Ποιοι θα κληθούν να κλείσουν την τρύπα του 3%; Τα συνήθη υποζύγια, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή όμως δεν σας αποτρέπει από το να αυξήσετε κατακόρυφα τις πιστώσεις για εξοπλιστικά».

Για το εξοπλιστικό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «γιατί μπαίνουμε σε κούρσα εξοπλισμών, όπως είπε ο εισηγητής σας; Και εδώ πιστή αντιγραφή της πρακτικής της παράταξής σας που οδήγησε στη χρεωκοπία. Για το 2020 το ποσό για εξοπλιστικά ήταν 515 εκατ. ευρώ. Το 2021 εκτοξεύθηκε στα 2,5 δισ. και σήμερα προσθέτετε άλλα 808 εκατ. ευρώ. Ο αμυντικός προϋπολογισμός επιστρέφει στα επίπεδα του 2009, τη χρονιά της χρεωκοπίας».

Παρατήρησε πως η Ελλάδα πληρώνει το ακριβότερο τίμημα για εξοπλιστικά σε όλο το ΝΑΤΟ. «Κανείς δεν είπε μη δαπανάμε λελογισμένα για άμυνα, αλλά αυτή είναι αλόγιστη αύξηση δαπανών. Χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια με νομικά έωλες εντολές του πρωθυπουργού που δεν προκύπτουν από τις εισηγήσεις των επιτελείων με βάση πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες. Χωρίς πρόβλεψη συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ως κορυφαίο παράδειγμα της πολιτικής αυτής το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα: «Δίνετε 2 δισ. με τρομακτική υπερκοστολόγηση, ενώ θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε με το 1/3 του κόστους. Κάνετε σαν για κάποιο λόγο θέλετε οι αγορές όλης της δεκαετίας να γίνουν όσο είστε πρωθυπουργός. Σαν να μην πήραμε κανένα μάθημα από το πώς φτάσαμε στην οικονομική κρίση. Ούτε κανένα μάθημα από εκείνους που με το ίδιο πρόσχημα της Άμυνας βρέθηκαν στο τέλος σε δικαστικές περιπέτειες», υπογράμμισε.

Άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Τσίπρας, τέλος, κάλεσε τους Έλληνες να αντισταθούν στην πολιτική, την αλαζονεία, τη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης, να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων.

Παράλληλα, έκανε άνοιγμα και στο ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως υπάρχει ελπίδα για το αύριο, ο δρόμος της προστασίας και της αξιοπρέπειας: «Η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα κάνει πάλι το καθήκον της. Είμαστε εδώ αποφασισμένοι, με όραμα και σχέδιο να εξασφαλίσουμε το αύριο της προόδου. Θέλουμε, μπορούμε και θα το κάνουμε μαζί με την κοινωνία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ