ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης στο CNN Greece: Σε στρατηγικό αδιέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ - Έχει εγκλωβιστεί σε θολή τακτική

Βορίδης στο CNN Greece: Σε στρατηγικό αδιέξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ - Έχει εγκλωβιστεί σε θολή τακτική
Ο Μάκης Βορίδης μιλάει στο CNN Greece για τον ΣΥΡΙΖΑ, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τους εμβολιασμούς των δημόσιων υπαλλήλων, τη δημόσια ασφάλεια, την ψήφο των αποδήμων και αποκλείει ένα νέο lock down INTIME

Σε μία στιγμή που η πολιτική σύγκρουση φτάνει στα άκρα και το πολιτικό θερμόμετρο δείχνει «κόκκινο», ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανοίγει τα χαρτιά του στο CNN Greece.

Στο «σκληρό ροκ» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την πανδημία ο κ. Βορίδης διαπιστώνει «στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ». Υπερθεματίζοντας αποδίδει την πολεμική της Κουμουνδούρου, στην αιχμή της οποίας θέτει τις καταγγελίες περί VIP ΜΕΘ, στο γεγονός ότι «έχει εγκλωβιστεί στη θολή αντιπολιτευτική πρακτική στην οποία κατέφυγε από την αρχή της πανδημίας».

Φιλοτεχνώντας στον ίδιο καμβά, ο Μάκης Βορίδης ανασύρει από την πολιτική μνήμη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ αναφέρεται δηκτικά στη διακυβέρνηση του προβαίνοντας στη σύγκριση των πολιτικών που εφάρμοσε στον τομέα της ασφάλειας.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει «αυτοκτονικό» ένα νέο lockdown. Στη δε σοβούσα συζήτηση για διεύρυνση της περιμέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αφενός υπενθυμίζει ότι οι, μέχρι τώρα, κυβερνητικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται «ελαφρά τη καρδία» και αφετέρου το κριτήριο της αναλογικότητας.

Ο Μάκης Βορίδης προβάλει τη φιλοσοφία του νέου μοντέλου αξιολόγησης που θα τεθεί σε διαβούλευση από το λυκαυγές του 2022, ενώ αποκαλύπτει και τους άξονες του πλαισίου επιβράβευσης των παραγωγικών υπαλλήλων.

Αναλυτικά τη συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στο CNN Greece:

- Κύριε υπουργέ η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει η οικονομία και η κοινωνία. Ποιο είναι το απώτερο όριο της επιλογής να μην ξαναπάμε σε lockdown;

Έχει γίνει σαφές με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι δεν θα ξαναϋπάρξει κανένας καθολικός περιορισμός, όπως συνέβη στην αρχή της πανδημίας και ο λόγος είναι απλός: Η κυβέρνησή μας εδώ και μήνες παρέχει δωρεάν στους πολίτες το μοναδικό όπλο απέναντι στην πανδημία, που είναι το εμβόλιο μέσα από μία υποδειγματική διαδικασία. Το εμβόλιο είναι αυτό που προσφέρει αποτελεσματική θωράκιση στους πολίτες και τους βοηθά – στην περίπτωση που τυχόν νοσήσουν – να μη νοσήσουν βαριά, θωρακίζοντας την υγεία τους και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία. Έχουμε καταβάλλει εργώδη προσπάθεια να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και αισίως αυτό είναι κάτι που δείχνει να επιτυγχάνεται, όπως φανερώνει άλλωστε ο αυξημένος αριθμός ραντεβού που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα. Θα ήταν λοιπόν αυτοκτονικό να «κλείσουμε» ξανά την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα από τη στιγμή που διαθέτουμε μια καθολικά αποτελεσματική λύση.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο σκληρό ροκ για την πανδημία και εντός των μομφών για τη διαχείρισή της συμπεριλαμβάνει και τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ περί ύπαρξης VIP ΜΕΘ. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και έχει εγκλωβιστεί στη θολή αντιπολιτευτική πρακτική στην οποία κατέφυγε από την αρχή της πανδημίας.Δεν με εκπλήσσει ούτε το γεγονός ότι έσπευσε να υιοθετήσει άκριτα κάποιες αβάσιμες καταγγελίες, ούτε και το ότι, ενώ ο καταγγέλλων έχει ήδη ανασκευάσει τα λεγόμενά του, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να δίνουν υπόσταση σε μία ψευδή καταγγελία, φέρνοντας μάλιστα ανάλογο ερώτημα στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλλ’ ουδέν έρπει ψεύδος εις γήρας χρόνου.

Εξάλλου, η στάση που επέδειξε καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, ήταν μια εξαιρετικά ανεύθυνη στάση, μια στάση που τορπίλιζε συνεχώς την κοπιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα της πανδημίας που έπληξε την πατρίδα μας αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.

Δεν μπορεί να λησμονήσει κανείς τις εικόνες με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να υποδαυλίζει συγκεντρώσεις πολιτών στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνον, την ίδια στιγμή που τα κρούσματα του κορωνοϊού φούντωναν. Η κυβέρνηση εφάρμοσε εξ αρχής ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας και θωράκισης της δημόσιας υγείας και παραμένει προσηλωμένη σε αυτό με τον ίδιο ζήλο.

«Πάνω από το 80% των δημοσίων υπαλλήλων έχουν εμβολιαστεί»

- Τομεακά, για παράδειγμα στις δημόσιες υπηρεσίες, ποιες επιλογές βρίσκονται στη διάθεσή σας για να συμπληρωθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί για την είσοδο σε αυτές ώστε να αυξηθεί και το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας; Είναι η υποχρεωτικότητα μια από αυτές;

Μέχρι στιγμής παρατηρείται αυξημένη συμμόρφωση ως προς την τήρηση των μέτρων στο Δημόσιο: Πάνω από το 80% των δημοσίων υπαλλήλων έχουν εμβολιαστεί ενώ συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση υποβολής δύο αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για εκείνους που επιλέγουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως πράττει από την πρώτη ημέρα της εμφάνισης της πανδημίας μέχρι σήμερα κινείται πάντα με γνώμονα την πορεία εξέλιξης του φαινομένου, τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια που καταβάλλουμε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν στην βάση της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας. Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, όπου έχει εφαρμοστεί, δεν έχει αποφασιστεί ελαφρά τη καρδία αλλά πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αρχή της αναλογικότητας. Τα ίδια κριτήρια θα ληφθούν υπόψη και σε τυχόν απόφαση για περαιτέρω επέκτασή της.

- Με το ψηφισθέν για τον Εθελοντισμό και την Κοινωνία των Πολιτών λέτε ότι επιδιώκετε την ενίσχυση της διαφάνειας στο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ. Τι θα γίνει με τις καταγγελίες - περί του αντιθέτου - που έχουν γίνει προ των ρυθμίσεων που εισάγετε;

Το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του Εθελοντισμού και την ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών που ψηφίστηκε από τη Βουλή έχει ως στόχο να βάλει ένα τέλος στις αδιαφανείς πρακτικές υπό τις οποίες λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια ορισμένες οργανώσεις, λαμβάνοντας μάλιστα σημαντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό κορβανά.

Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργούμε δύο μητρώα στα οποία οφείλουν να εγγράφονται οι οργανώσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν κρατική χρηματοδότηση και να τύχουν των ανάλογων φοροαπαλλαγών σε περιπτώσεις δωρεών.

Με τον τρόπο αυτό δίνουμε ουσιαστικά κίνητρα στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να λειτουργήσουν με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων κατευθύνονται σε δράσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο και όχι στις τσέπες επιτήδειων όπως έχει συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, στιγματίζοντας άδικα ολόκληρο τον χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών. Αυτή την κατάσταση ερχόμαστε τώρα να ανατρέψουμε.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο

- Έχετε μιλήσει ανοιχτά για τις «αδυναμίες» στο σύστημα της αξιολόγησης στο δημόσιο. Ποιες αλλαγές προωθείτε προκειμένου να το καταστήσετε λειτουργικό και πότε θα είστε έτοιμοι να το φέρετε στη Βουλή;

Η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι απαραίτητη, αλλά, για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι ουσιαστική και έγκαιρη και ακριβώς σε αυτούς τους τομείς στοχεύει η πολιτική της κυβέρνησης μέσα από την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα.

Το σχετικό σχέδιο νόμου, επί των βασικών πυλώνων του, έχει ήδη παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές του νέου έτους.

Συνίσταται δε σε τρεις βασικούς άξονες οι οποίες φέρνουν στο επίκεντρο της αξιολόγησης τους προϊσταμένους αντί των υπαλλήλων όπως ισχύει σήμερα, τοποθετούν την αξιολόγηση στη βάση προκαθορισμένης στοχοθεσίας των οργανικών μονάδων και εισάγουν εργαλεία ανταμοιβής για τους εργατικότερους εκ των Δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόκειται για την εφαρμογή ενός νέου εργαλείου διοίκησης και επίτευξης στόχων που χρόνια τώρα ισχύει στον ιδιωτικό τομέα και έρχεται να ενισχύσει τον συνολικό μετασχηματισμό του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση δημιουργούμε ένα άρτιο σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα επιβραβεύει τους παραγωγικούς υπαλλήλους και θα επιμορφώνει εκείνους που θα διαπιστώνεται ότι υστερούν, προκειμένου να καθίστανται παραγωγικοί.

- Σε σταθερή βάση μιλάτε για την αντιμετώπιση του κλίματος εξισωτισμού στο ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχετε προαναγγείλει την καθιέρωση μπόνους. Πότε θα οριστικοποιηθεί η μορφή του και εάν αυτή θα είναι η μοναδική διάσταση της στρατηγικής σας για την επιβράβευση των ικανών λειτουργών;

Το κλίμα του εξισωτισμού συνιστά ένα από τα δεινά που ταλανίζουν το ελληνικό Δημόσιο χρόνια τώρα και θα τολμήσω να πω «στραγγαλίζουν» το αναπτυξιακό δυναμικό των ανθρωπίνων πόρων του.

Με το νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων επιχειρούμε να αντικαταστήσουμε αυτό ακριβώς το κλίμα με ένα κλίμα αξιοκρατίας και επιβράβευσης των αποδοτικότερων και εργατικότερων στελεχών του Δημοσίου μέσα από την καθιέρωση εργαλείων ανταμοιβής.

Έχουν εξασφαλιστεί 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σκοπό αυτό και εξετάζεται πιλοτικά η εφαρμογή τους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Ωστόσο, η ανταμοιβή μπορεί να λάβει εκτός του χρηματικού χαρακτήρα και άλλη μορφή, όπως η χορήγηση επιπλέον ημερών αδείας ή τηλεργασίας για τον εργαζόμενο που επιτυγχάνει τους στόχους που έχουν τεθεί από τον προϊστάμενό του ενώ δυνητικά μπορεί να συνεισφέρει ενισχυτικά στην ταχύτερη επαγγελματική του εξέλιξη.

Παράλληλα, εισάγεται και ένα σύστημα ενίσχυσης των λιγότερο αποδοτικών υπαλλήλων μέσα από την στοχευμένη επιμόρφωση και εξειδίκευσή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις αυξημένες προκλήσεις του συνολικού εκσυγχρονισμού του Δημοσίου Τομέα.

Ψήφος αποδήμων

- Με την ψήφο των αποδήμων που βρισκόμαστε κύριε υπουργέ και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πλήρως λειτουργική και υποδέχεται ήδη τα αιτήματα των Ελλήνων συμπολιτών μας που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και επιθυμούν να συμμετάσχουν στις επόμενες εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.

Ταυτόχρονα εκκίνησε πρόσφατα η σχετική επικοινωνιακή καμπάνια για την ενημέρωση των ομογενών μας που αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία αφενός καθώς και για τις πληροφορίες που χρειάζονται για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους αφετέρου.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις στο ακέραιο και στέκεται πάντα δίπλα στους απόδημους Έλληνες ενισχύοντας με κάθε δυνατό τρόπο το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά δημιουργεί συνεχώς προσκόμματα

Δημόσια τάξη και της ασφάλεια

- Στην ατζέντα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας τι ταμείο θεωρείτε ότι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υλοποιεί σταδιακά, νομοθετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και της επανεμπέδωσης στην συνείδηση των Ελλήνων του κράτους δικαίου η οποία κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε κλονιστεί.

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση όπως επίσης και η ενίσχυση της θέσης της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι κεντρική στην συνολική προσπάθεια που επιχειρείται από την κυβέρνηση ως προς την πάταξη της εγκληματικότητας και την προφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Σαφώς και υπάρχουν και η κυβέρνησή μας συνεχίζει αδιάκοπα να εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ