ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Digital Economy Forum 2021-Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη σημαντικών επενδύσεων

Digital Economy Forum 2021-Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη σημαντικών επενδύσεων
INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη σημαντικών επενδύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτησή του με την πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΠΕ, στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2021, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

«Αυτός ο πολύ σημαντικός ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους αποτελεί το σημείο εκείνο που συγκεντρώνει θετικά πρόσημα αξιολόγησης από το σύνολο της κοινωνίας. Αποδείξαμε πως η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να κάνει ψηφιακά άλματα, που φάνταζαν αδύνατα πριν από κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό έγινε διότι σε μεγάλο βαθμό σχεδιάστηκε σωστά εξαρχής» πρόσθεσε και εξήγησε πως τη σύσταση του συγκεκριμένου υπουργείου τη σχεδιάζαμε δύο χρόνια πριν από τις εκλογές.

«Η απλοποίηση των διαδικασιών έρχεται και συνενώνεται με το διαδικτυακό Interface. Έχουμε δημιουργήσει έναν ενάρετο κύκλο όπου όλα τα υπουργεία θέλουν να συνεργάζονται με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης γιατί πλέον έχουν όφελος από αυτό», είπε.

«Τώρα πλέον η Ελλάδα έχει καταφέρει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη σημαντικών επενδύσεων, καθώς εγχώρια και ξένα κεφάλαια αντελήφθησαν πως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Θέλω να χαιρετίσω τη σημαντική κινητικότητα που καταγράφεται στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θεωρεί υποχρέωση να δείξουμε παραπάνω εξωστρέφεια. «Όσο ενισχύεται το brand Ελλάδα τόσο πιο εύκολη θα είναι η δική σας δουλειά να διεκδικήσετε δουλειές και στο εξωτερικό. Η δυνατότητα των νεοφυών επιχειρήσεων να προσελκύουν Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, δημιουργεί γέφυρες με τις ξένες αγορές κεφαλαίων. Όσο έχουμε ιστορίες επιτυχίας από το οικοσύστημα των startups, ήτοι πολύ μεγάλες αποτιμήσεις και εξαγορές από μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού τόσο περισσότερα παιδιά θα τολμούν να μπουν στον κόσμο της καινοτομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και η πανδημία, που δυστυχώς δε μας έχει αφήσει ακόμη προσφέρει ευκαιρίες, όπως η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. Γρήγορη διασυνδεσιμότητα είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για να «παίξουμε μπάλα» σε αυτό το γήπεδο, ώστε να προσελκύσουμε και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μεμονωμένους εργαζόμενους σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση:

«Μπορούμε να εξάγουμε και εμείς ψηφιακή τεχνογνωσία e government, και πίσω από αυτό να έλθουν και επιχειρήσεις να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Αυτό το έχουμε πετύχει γιατί έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η μεγάλη επανάσταση στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η διαλειτουργικότητα, που σημαίνει πως άπαντες πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει να δουλέψουν μαζί. Κανείς δεν είναι αποκλειστικός ιδιοκτήτης ούτε συστημάτων, ούτε δεδομένων, ιδίως σε μία κυβέρνηση που της αρέσει η λογική των ανοιχτών δεδομένων, πράγμα, που έχουμε κάνει και για τα δεδομένα της πανδημίας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την άρρηκτη σύνδεση της πολιτικής και της τεχνολογίας, λέγοντας πως «η πρόσβαση στην τεχνολογία θα πρέπει να είναι με καλές τιμές και καλές ταχύτητες. Επιπλέον, η πρόσβαση στην τεχνολογία θα πρέπει να διασφαλίζει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Θα πρέπει κάποιος να είναι τυφλός για να μην βλέπει πόσο θετική επίδραση έχει η τεχνολογία στην δημόσια υγεία. Το κράτος οφείλει να παίξει το ρόλο του καταλύτη, να ρυθμίζει δηλαδή το πλαίσιο της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δεν μπορώ να φανταστώ πολιτική ηγεσία που να μην αντιλαμβάνεται που πηγαίνει η τεχνολογία και να μην προσαρμόζει τις πολιτικές της στις αλλαγές της τεχνολογίας».

Αναφερόμενος στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η χώρα γίνεται ήδη διεθνής κόμβος ψηφιακής τεχνολογίας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια έχει βελτιώσει την εικόνα της διεθνώς. Για παράδειγμα το ζήτημα του ψηφιακού πιστοποιητικού ήταν δική μας ιδέα. Πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πλέον είναι μία ευρωπαϊκή επιτυχία».

«Όσο ακούγεται η Ελλάδα ως παραγωγός καινοτομίας τόσο πιο εύκολα θα γίνει η Ελλάδα ένα digital hub και από αυτό να είναι ωφελημένοι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας είναι στην πραγματικότητα και κατ' ουσίαν κοινωνικοί εταίροι. Έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Δυνατότητα θεσμικής συνεργασίας υπάρχει πάντα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι το Κράτος έχει μία πίτα και όλοι διεκδικούν ένα κομμάτι της. Θα πρέπει να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται» υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ