ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Έρχεται μέσα στο 2022 το μητρώο διαδικασιών του δημοσίου τομέα

Πιερρακάκης: Έρχεται μέσα στο 2022 το μητρώο διαδικασιών του δημοσίου τομέα
Πιερρακάκης: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δούμε πολλές και σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες Intime/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του φετινού Digital Econony Forum που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

Ο κ. Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, χαρακτήρισε το 2022 ως έτος δημοπρασιών, σημειώνοντας πως ο στόχος είναι να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το 90% των έργων που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό.

Αξίζει να επισημανθεί πάντως ότι λίγο αργότερα ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ ΑΕ), του φορέα που καλείται να υλοποιήσει αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες ότι μέσα στο 2022 θα πρέπει να προκηρυχθεί το 98% των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό με το συνολικό ύψος τους να ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ασθενίδης σημείωσε πως εκτιμά πως ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τους παράγοντες της αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών πάντως να εκφράζουν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τις ανησυχίες τους για το κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε πως μέχρι τώρα έχουμε δει περίπου το 25% της προσπάθειας που έχει γίνει και εκτίμησε πως μέχρι το 2025 θα έχει διευρυνθεί εκθετικά η καμπύλη αναφορικά με τις θετικές επιπτώσεις των έργων που υλοποιούνται.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ακόμη πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δούμε πολλές και σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες, όπως αυτές που αφορούν την ψηφιακή ίδρυση ατομικής επιχείρησης και η μεταβίβαση ακινήτων.


Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Πιερρακάκη, η πιο σημαντική κίνηση της επόμενης χρονιάς θα είναι η δημιουργία του μητρώου διαδικασιών του δημοσίου τομέα.

Ένα πρωτοποριακό έργο όπου θα καταγραφούν όλες οι διαδικασίες από το σύνολο των φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη πρόκειται για μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που θα χρησιμοποιηθεί και για τον εντοπισμό των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και θα πρέπει να διευθετηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ