ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση: Μετά το Πάσχα η αξιολόγηση

Διαπραγμάτευση: Μετά το Πάσχα η αξιολόγηση
Getty Images/ Ideal Images / Michele Tantussi

Ανέφικτος αποδείχτηκε ο στόχος της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση πριν το Πάσχα. Έτσι, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ανάσταση της οικονομίας που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έρθει με την Ανάσταση της Ορθοδοξίας.

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έθεσε νέο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση. Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Μάιο και άφησε να νοηθεί ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά για τη συμφωνία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το Eurogroup της Παρασκευής. Το πιθανότερο είναι να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου τη Μεγάλη Πέμπτη ή Παρασκευή αν και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προσδιορίσει ότι και σε αυτό θα κλείσει η διαπραγμάτευση.

Eνόχληση θεσμών

Ήδη, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο εξέφρασε την ενόχλησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό πριν αυτά αποκρυσταλλωθούν πλήρως στις συζητήσεις με τους θεσμούς .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιρλανδός αξιωματούχος της ΕΕ φέρεται να τόνισε πως η κατάθεση των νομοσχέδιων δεν βοηθά τις εν εξελίξει συζητήσεις και πως δεν ήταν ορθή κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Δεν τα καταθέσαμε στη Βουλή. Τα δώσαμε προ δημόσια διαβούλευση (public consultation)», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος στα στελέχη της Κομισιόν.

Πολιτικό πρόβλημα

Μπορεί η Όλγα Γεροβασίλη να επιχείρησε να υποβαθμίσει τη φράση του Γιάννη Δραγασάκη περί πολιτικού προβλήματος σε περίπτωση που χρειαστούν νέα μέτρα όμως στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί μεγάλος κόπος προκειμένου να πειστούν οι βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν στη Βουλή νέα μέτρα. Ήδη εκτός από την πρωτοβουλία των 53 που έχει "χτυπήσει καμπανάκι" και βουλευτές του κόμματος στην Περιφέρεια έχουν εκφράσει ενστάσεις και ανησυχίες.

Πρωτοβουλίες Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, επικοινώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ και σήμερα θα τηλεφωνήσει στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο να εξηγήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός στην συνομιλία του με Μέρκελ επέμεινε στα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία που αποτυπώνονται και στην υπό δημοσιοποίηση έκθεση της Eurostat για το 2014 και το 2015. Ως προς την αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό: «καταλαβαίνω όσα μού λές και θα δούμε τα θέματα».

Αλλαγές τόσο στις συντάξεις όσο και στη φορολογία των εισοδημάτων φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση κι αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Τι περιλαμβάνουν τα δύο νομοσχέδια

Το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, τέθηκε από το μεσημέρι της Τρίτης σε δημόσια διαβούλευση, ως την Πέμπτη το πρωί. Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει αφορολόγητο 9.091 ευρώ, νέες κλίμακες και συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης ενοικίων με καθιέρωση νέου συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, καθώς και αύξηση στο 15% από 10% στον συντελεστή φορολογίας μερισμάτων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με συντελεστές:

• 22% για τις πρώτες 20.000 ευρώ εισοδήματος

• 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

• 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

• 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά 2.000 ευρώ, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, χωρίς όμως το έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ και αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Με το νέο νομοσχέδιο οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια αυξάνονται από 11% σε 15% για όσους εισπράττουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35%. Για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.000 ευρώ προβλέπεται η επιβολή συντελεστή 45%.

Tα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις φορολογούνται αθροιστικά με αυτά από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ τα εισοδήματα από ατομική αγροτική επιχείρηση, φορολογούνται αυτοτελώς.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στην κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με τους συντελεστές να επιβάλλονται σε κλιμάκια εισοδήματος ως εξής:

• 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ

• 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ

• 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ

• 6,5% από 30.001 έως 40.000 ευρώ

• 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ

• 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ

• 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.

Σύμφωνα με τις παραπάνω αλλαγές επέρχονται επιβαρύνσεις, αλλά και μικρές ελαφρύνσεις ανάλογα το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα μεγαλύτερο των 32.000 ευρώ. Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται όσοι έχουν εισόδημα από μισθούς και συντάξεις από 28.000 έως και 43.000 ευρώ.

Αλλαγές και στο Ασφαλιστικό

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, το σχέδιο νόμου προβλέπει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, η οποία θα βαρύνει κατά 0,5% τους εργοδότες και κατά 0,5% τους εργαζόμενους έως το 2018.

Στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί όλες οι τελικές προτάσεις της Κυβέρνησης κατόπιν των πρόσφατων διαπραγματεύσεων που είχε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους θεσμούς. Το κείμενο αυτό θα εξετασθεί σε συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς την προσεχή Πέμπτη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η εθνική σύνταξη ορίζεται σε 384 ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.

Οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης, που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ' έτος ποσοστά αναπλήρωσης που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Αναλυτικά, τα νέα ποσοστά είναι για κάθε ένα από τα πρώτα 15 χρόνια ασφάλισης 0,77%, από τα 15,01 έως τα 18 χρόνια 0,84% κατ' έτος, από 18,01 έως 21 χρόνια 0,90%, από 21,01 έως 24 χρόνια 0,96%, από 24,01 έως 27 χρόνια 1,03%, από 27,01 έως 30 χρόνια 1,21%, από 30,01 έως 33 χρόνια 1,42%, από 33,01 έως 36 χρόνια 1,59%, από 36,01 έως 39 χρόνια 1,80%, από 39,01 έως 42 και περισσότερα 2,00%.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι ήδη καταβαλλόμενες κατά την δημοσίευση του νόμου επικουρικές συντάξεις αναπροσαρμόζονται, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των 1.300 ευρώ.

Για την εφαρμογή του ορίου αυτού, λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν.3863/2010 (115 Α΄), όπως ισχύει, και των παραγράφων 11, 12 και 13 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 (152 Α΄), όπως ισχύει.

Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται, μετά την αναπροσαρμογή, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να μειωθεί πέραν το ανωτέρω ορίου των 1300 Ευρώ, του υπερβάλλοντος ποσού καταβαλλομένου ως προσωπική διαφορά.

Τι αλλάζει για αυτοαπασχολούμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες

Αλλαγές για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας κι αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Από 1.1.2017, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20%. Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 14% για τα πρώτα δύο (2) έτη από την πρώτη τους υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 17% για τα επόμενα τρία (3) έτη και σε ποσοστό 20% για το διάστημα μετά το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση.

Τα ποσοστά υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.Ως ετήσιο εισόδημα των προσώπων που είναι μέλη προσωπικών εταιρειών νοείται, για την εφαρμογή του παρόντος, το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρίας δια του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, καταργούνται από 1/1/2017 οι διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση.

Επίσης όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, με αίτησή τους μπορούν να καταβάλλουν, μειωμένη κατά το 50%, ασφαλιστική εισφορά, παραιτούμενοι από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης

Ολόκληρο το νομοσχέδιο (αρχείο pdf)

Φορολογικό: Οι αλλαγές σε αφορολόγητο, κλίμακες, έκτακτη εισφορά

Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

Σε 48ωρη απεργία προχωρά η ΓΣΕΕ μόλις κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Νέο ασφαλιστικό: Αύξηση εισφορών - Μαχαίρι στις συντάξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ