ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημόσιο: Τι περιλαμβάνει νέο σύστημα αξιολόγησης που παρουσίασε ο Μάκης Βορίδης

Δημόσιο: Τι περιλαμβάνει νέο σύστημα αξιολόγησης που παρουσίασε ο Μάκης Βορίδης
Σε τρεις άξονες το σχέδιο που ανέπτυξε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Μάκης Βορίδης INTIME

Ευθεία σύνδεση της αξιολόγησης της απόδοσης με τους στόχους σε επίπεδο προϊσταμένων αλλά θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου με την οποία σύμφωνα με τους νομοθέτες, επαναπροσδιορίζεται η στόχευση του συστήματος αξιολόγησης, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Οι δε στόχοι, θα αναρτώνται σε ειδική πλατφόρμα.

Οι προωθούμενες αλλαγές στηρίζονται σε τρεις άξονες. Καταρχάς, στην αξιολόγηση της απόδοσης. Σύμφωνα με τους επιτελείς της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, επιδιώκεται η δημιουργία ενός αποτελεσματικού, αντικειμενικού και, κυρίως, ρεαλιστικού και απολύτως εφαρμόσιμου συστήματος αξιολόγησης.

Στην αιχμή του βρίσκονται αφενός η αξιοποίηση των ετησίων σχεδίων δράσης και η διασύνδεσή τους με τη διοικητική στοχοθεσία σε επίπεδο προϊσταμένων, ώστε να αποτελούν την κύρια παράμετρο αξιολόγησης των προϊσταμένων. Αφετέρου δίδεται έμφαση στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πλάνων και εστιασμένων εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο τη βελτίωση της ατομικής και, συνεκδοχικά, της οργανωσιακής απόδοσης του υπαλλήλου και την αποτελεσματικότητα της ομάδας.

Δεύτερος άξονας είναι η διάκριση της διοικητικής στοχοθεσίας από την πολιτική στοχοθεσία του επιτελικού κράτους και η διαμόρφωση προτυποποιημένων και ομαδοποιημένων σε συγκεκριμένες κατηγορίες στόχων με βάση τα Περιγράμματα Θέσεων εργασίας. Με στόχο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, οι στόχοι θα αναρτώνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (stoxothesia.gov.gr), προκειμένου οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προϊστάμενοι να τους επιλέγουν, να τους ποσοτικοποιούν και να τους επικαιροποιούν βάσει εστιασμένων δεικτών μέτρησης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας διοικητικών υπηρεσιών.

Ο τρίτος άξονας επιδιώκει να θεσπίσει ένα Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης. Σε αυτό το πεδίο θα ενσωματώνεται, όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, η λογική της ποιότητας στην καθημερινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Ακόμη ειδική μνεία γίνεται στην ανάπτυξη πολιτικών συμμετοχής των υπαλλήλων στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των δημοσίων οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ