ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» στο κόμμα του Τράγκα - Κουρτζίδης: «Θέλω να γίνω μεταβατικός πρόεδρος- Δέχομαι απειλές»

«Πόλεμος» στο κόμμα του Τράγκα - Κουρτζίδης: «Θέλω να γίνω μεταβατικός πρόεδρος- Δέχομαι απειλές»
Ο Πάρις Κουρτζίδης με τον Γιώργο Τράγκα Facebook/Πάρις Κουρτζίδης

«Πόλεμος» επικρατεί στο κίνημα που ίδρυσε ο Γιώργος Τράγκας για το ποιος θα αναλάβει πρόεδρος, μετά τον θάνατό του. 

Η «μάχη» για τη διαδοχή που έχει ξεσπάσει, γνωστοποιήθηκε αρχικά από ανακοίνωση που έκανε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Τράγκα, Παντελής Ζήλος, ο οποίος μίλησε για «αυθαίρετες διαδικασίες», βάζοντας στο στόχαστρο τον εκπρόσωπο Τύπου, Πάρι Κουρτζίδη.

Μάλιστα, την ανακοίνωση προσυπογράφει και η οικογένεια του εκλιπόντος.

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον κ. Κουρτζίδη, ο οποίος έδωσε την δική του οπτική πλευρά στο ζήτημα ανάδειξης προέδρου στο κίνημα «Ελεύθεροι Άνθρωποι» και στα όσα συμβαίνουν στο κόμμα.

Παράλληλα, έκανε λόγο και για απειλές σε συνεργάτες του, ενώ ξεκαθάρισε πως έχει ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Αρχικά, ανταπέδωσε την επίθεση που του έγινε λέγοντας πως «ένα κίνημα, ένα κόμμα, ένας πολιτικός οργανισμός δεν κληρονομείται και δεν τεμαχίζεται ούτε σε οικογένειες, ούτε σε κηπουρούς.

«Εκπληρώνοντας επιθυμία του Γιώργου Τράγκα, την στήριξη και την παρότρυνση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιδρυτικών μελών και την παρότρυνση χιλιάδων μελών ενεργών, ζήτησα, εννέα μέρες μετά τον θάνατό του, να οδηγήσω ως μεταβατικός πρόεδρος το κίνημα σε συνέδριο αρχαιρεσιών και σε συνέδριο ιδρυτών και θέσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτζίδη ο ίδιος ο αείμνηστος δημοσιογράφος του ζήτησε να το πράξει.

Στη συνέχεια, καταγγέλλει πως δέχτηκαν απειλές και εκβιασμούς συνεργάτες του.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Μετά από αυτή την αποστολή, μη αποκλείοντας κανέναν και προσδιορίζοντας χρόνους συνεδρίου και πολιτικού οργάνου που θα κληθεί να συγκροτηθεί, προσωρινά μέχρι τη μετάβαση, δέχτηκαν κάποιοι συνεργάτες μου απειλές, εκβιασμούς για να καταλήξουμε σε αυτή την αήθη ανακοίνωση.

Ουδέποτε υπάρχει προηγούμενο να υπογράφει οικογένεια κάτω από ένα κόμμα και ένας διευθυντής ενός προέδρου που πλέον δεν υπάρχει, χωρίς να έχει θεσμικό επίσημο ρόλο και να λέει πως δεν σέβομαι το χώμα που δεν έχει στεγνώσει ενός ανθρώπου που υπερασπίστηκα μέχρι τελευταία στιγμή.

Υπερασπίστηκα και τους ίδιους για τον παρασκηνιακό πόλεμο που μου κάνανε και που μου ζητούσαν επίμονα να αποδεχτώ πως το κίνημα θα κλείσει και ότι δεν πρέπει να απαντώ και να αφήσω να γινόταν βορά ο Γιώργος Τράγκας και το κίνημα».

Στη συνέχεια αναφέρει πως: «Ακόμα και μέσα από το νοσοκομείο με παρότρυνε να συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο, να αποκρούω το κάθε προσβλητικό και στρεβλό προς το κόμμα μήνυμα. Ξεκαθάριζα τις πολιτικές μας θέσεις και υπερασπιζόμουν πως δεν ήμασταν αρνητές ούτε αντιεμβολιαστές».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως κάποιοι ζητούσαν να κλείσει το κίνημα και ο κόσμος είχε βγει σε αναστολή άνευ αποδοχών, ενώ ο Γιώργος Τράγκας ήταν στο νοσοκομείο».

Και συνεχίζει λέγοντας πως «δεν θεώρησα ότι ενδιαφέρονται ξαφνικά να κληρονομήσουν κάτι που δεν κληρονομείται».

«Δέχτηκα αυτή την επίθεση ενώ την ίδια ώρα δούλευα για να βγάλω ένα περιοδικό για να εισπράξουν διαφημίσεις. Εκεί θεωρούσαν ότι πρέπει μια εταιρεία να δουλεύει για να μπορεί να πληρώσει τον κόσμο της αλλά ότι ένα κόμμα δεν πρέπει να κάνει δημοκρατικές ενέργειες για να εκλέξει τον δρόμο τον οποίο θα συνεχίσει».

Κατέληξε λέγοντας πως «η διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου προχωρά και υπάρχει η συμμετοχή χιλιάδων μελών ενεργών. Την ψήφο εμπιστοσύνης για την μετάβαση θα την λάβω και θα προχωρήσω».

Το CNN Greece προσπάθησε να επικοινωνήσει και με τον κ. Ζήλο ωστόσο δεν έγινε εφικτό.

Η ανακοίνωση του κ. Ζήλου και της οικογένειας

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου η οικογένεια του δημοσιογράφου αναφέρεται πως, «δεν προβλέπονται διαδικασίες αυτοδίκαιου διορισμού από πρόσωπα, τα οποία ο αείμνηστος είχε γνωρίσει πρόσφατα και στα οποία είχε αναθέσει την αρμοδιότητα της έκδοσης δελτίων Τύπου».

Αναλυτικά, αναφέρεται:

"Το Κίνημα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο Γεώργιο Τράγκα και ήταν αποτέλεσμα προσωπικής του έμπνευσης και οράματος και μάλιστα το σήμα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» έχει προγενέστερα καταχωρηθεί νόμιμα επ’ονόματί του ως εθνικό και κοινοτικό σήμα.

Ο Γιώργος Τράγκας ορίστηκε, σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος Πρόεδρος και με τις εξουσίες που αναφέρονται σε αυτό. Στο ίδιο καταστατικό προβλέπονται με απόλυτη σαφήνεια οι διαδικασίες για την σύγκληση του Συνεδρίου και την εκλογή των οργάνων του.

Οποιαδήποτε ενέργεια να «αυτοχρισθεί» κάποιος πρόεδρος του Κινήματος, είναι αντίθετη στους όρους του καταστατικού, καθώς και στη βούληση του εκλιπόντος Γεωργίου Τράγκα, η μνήμη του οποίου οφείλει να παραμείνει αλώβητη.
Ήδη και μόλις 9 ημέρες μετά το θάνατο του Ιδρυτή Γεωργίου Τράγκα, επισπεύδονται αυθαίρετα «διαδικασίες» αυτοδιορισμού προέδρου του Κινήματος και χορήγησης «ψήφου εμπιστοσύνης» κατά πλήρη παράβαση των όρων του καταστατικού και της προβλεπόμενης διαδικασίας, ως και των αρχών ψηφοφορίας (έμμεση αποδοχή εκ της μη αποστολής απαντητικού email !) και μάλιστα με την ταυτόχρονη χρήση ευφάνταστων και φανταστικών σεναρίων και συνομιλιών, δήθεν, λίγο πριν το θάνατο του Προέδρου.

Η εκλογή του Προέδρου του Κινήματος αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ανώτατου Οργάνου του Κινήματος, του Συνεδρίου και δεν προβλέπονται διαδικασίες αυτοδίκαιου διορισμού από πρόσωπα, τα οποία ο αείμνηστος είχε γνωρίσει πρόσφατα και στα οποία είχε αναθέσει την αρμοδιότητα της έκδοσης δελτίων Τύπου του Κινήματος, (Εκπρόσωπος Τύπου) με τη σύμφωνη πάντα γνώμη και έγκριση του Προέδρου. Τα παραπάνω οφείλουν να γίνουν κατανοητά και απολύτως σεβαστά και οι τυχόν «επισπεύδοντες» να απέχουν από αντίστοιχες ενέργειες υπό τον μανδύα της δήθεν συνέχισης του οράματος του Προέδρου, χρησιμοποιώντας την υποδομή, τους στόχους του κινήματος και κυρίως το πολιτικό όραμα του θανόντος, προς ικανοποίηση προφανώς προσωπικών επιδιώξεων και φιλοδοξιών.

Είναι πραγματικά αδιανόητο όταν το χώμα που τον έχει σκεπάσει είναι ακόμα νωπό, να έρχονται στο προσκήνιο ανενδοίαστα, προσωπικές φιλοδοξίες προσώπων που συνεργάστηκαν μαζί του, με έναν τρόπο και μια ταχύτητα που προσβάλλει τη μνήμη του πολυαγαπημένου μας Γεωργίου Τράγκα, την οποία η οικογένειά του και τα μέλη του Κινήματος έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε.

Όποιος εκφράζει ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα του Κινήματος οφείλει να το πράξει στα πλαίσια και σύμφωνα με τα οριζόμενα από το καταστατικό του κινήματος και κυρίως μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, στην βάση και με τις αρχές που χάραξε ο ιδρυτής του, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη του. Οτιδήποτε πέραν αυτού, χαρακτηρίζεται κατ’ ελάχιστον προσβολή και βεβήλωση.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου, Παντελής Ζήλος. Η οικογένεια του Γεωργίου Τράγκα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ