ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα για να μπει «φρένο» στην μετάλλαξη Όμικρον - Τι θα ισχύσει για μάσκες και εκδηλώσεις

Μέτρα για  να μπει «φρένο» στην μετάλλαξη Όμικρον - Τι θα ισχύσει για μάσκες και εκδηλώσεις
Στις 11.00 το πρωί οι ανακοινώσεις INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κυβέρνηση και ειδικοί θέλουν να βάλουν το πρώτο φρένο στην ταχύτητα εξάπλωσης της Όμικρον στη χώρα μας. Σε λίγες ώρες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό οριστικοποιούνται οι παρεμβάσεις που θα τεθούν σε ισχύ από την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Κυβερνητικά στελέχη μετέδιδαν προς το CNN Greece την εκτίμηση πως αυτή η φάση της επέμβασης θα περιλαμβάνει ήπιου χαρακτήρα μέτρα. Την ίδια στιγμή η επιτροπή έχει δημιουργήσει ήδη ένα πλέγμα με μέτρα ανάσχεσης όπως η ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα φεστιβάλ ή άλλα δρώμενα.

Ακόμη την τέλεση αγώνων χωρίς κόσμο γήπεδα και τα υποχρεωτικά τεστ σε όσους ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους. Επίσης οι ειδικοί ζητούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά και μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σε αρκετά από αυτά τα μέτρα ακόμη μπαίνει αστερίσκος ενώ και κυβερνητικά στελέχη με άμεση εμπλοκή παρέπεμπαν στην σύσκεψη που θα προεδρεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην οποία θα διαλάβει την τελική του μορφή το έκτακτο σχέδιο. Άλλοι αξιωματούχοι πάντως έβαζαν αστερίσκο μεταξύ άλλων σε προτάσεις όπως η ολική αναστολή των εορταστικών εκδηλώσεων, παρότι ήδη για παράδειγμα υπάρχουν δημοτικές αρχές όπως αυτή της Αθήνας, προληπτικά προχώρησαν στη λήψη τέτοιων μέτρων.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εκτιμούσαν ότι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η διπλή σύσταση για περιορισμό του μεγέθους των εκδηλώσεων και για αποφυγή του συγχρωτισμού. Υπό συζήτηση φαίνεται να είναι και το ειδικό πλαίσιο υπό το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσουν τα θεματικά πάρκα.

Σε αυτόν τον τομέα η είσοδος θα μπορούσε να επιτρέπεται σε όλους όσοι διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού τεστ. Σε ότι αφορά δε, στον καμβά των μέτρων που θα συναποφασιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, για το πλαίσιο που θα ισχύσει μετά την αλλαγή του χρόνου, κυβερνητικοί παράγοντες διατύπωναν την κάθετη άποψη ότι δεν συζητείται η μετάθεση του χρόνου επανενάρξης λειτουργίας των σχολείων.

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση δείχνουν ευθέως στην πανευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην ταχεία διασπορά της μετάλλαξης «Ο», με τη μια μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες ναέχουν ήδη προχωρήσει ή να προχωρούν τις μέρες αυτές στη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής σε ότι αφορά τόσο στην έγκαιρη όσο και στην αποφασιστική αντίδραση της με την υιοθέτηση των αναγκαίων προσαρμογών. Θυμίζουν ότι μεταξύ άλλων, απέναντι στο δυναμικό χαρακτήρα του φαινομένου, έχει ήδη ενισχυθεί η ασπίδα με την Τρίτη δόση του εμβολιασμού που άνοιξε νωρίς αλλά και την οργάνωση του μαζικού τέστινγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ