ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία - Ακάρ: «Μάταιη επίδειξη εξοπλισμού» της Αθήνας - Προκαλεί για το Καστελλόριζο

Τουρκία - Ακάρ: «Μάταιη επίδειξη εξοπλισμού» της Αθήνας - Προκαλεί για το Καστελλόριζο
«Ένας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει κολυμπώντας στο Καστελλόριζο» δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας AP Photo/Virginia Mayo

Στο πάγιο μοτίβο των προκλήσεων, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπολύει βολές κατά της Αθήνας κάνοντας λόγο για «επίδειξη εξοπλισμού», την οποία και χαρακτηρίζει «μάταιη». Παράλληλα, κάνει λόγο για «τεχνητούς ισχυρισμούς» και ελληνικές απόπειρες να εμφανιστεί η Τουρκία ως «επεκτακτική», σημειώνοντας σε αυτό το πλαίσιο πως «ένας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει κολυμπώντας στο Καστελλόριζο».

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ συμπίπτουν με τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο Καστελλόριζο.

«Σε απόσταση 1950 μέτρων βρίσκεται το Καστελλόριζο. Ένας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει εκεί κολυμπώντας. Σε εμάς η κανονική κολύμβηση είναι 2.000 μέτρα στην ακαδημία. Μιλάμε για ένα νησί 10 τετρ. χιλιομέτρων. Για το νησί αυτό διεκδικούν θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.μ. Όταν λέμε όχι σε αυτό μας χαρακτηρίζουν ως 'επεκτατικούς'. Περιμένουμε να καταλάβουν πως με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική δεν θα φτάσουν πουθενά» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «μάταιη επίδειξη εξοπλισμού» εκ μέρους της Αθήνας.

«Αυτή δεν είναι κούρσα εξοπλισμού, είναι επίδειξη εξοπλισμού. Αυτοί [σ.σ. η Ελλάδα] προσπαθούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας μέσω του εξοπλισμού με την ενθάρρυνση ορισμένων χωρών. Είναι μάταιος κόπος» ανέφερε κατά τη διάρκεια τελετής στη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως παρότι η Ελλάδα είναι ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος, έχει διαφορετικές βλέψεις που επιχειρεί να εκπληρώσει μέσω άλλων συμμαχιών, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.

«Αυτό που λέμε είναι οτιδήποτε και να κάνετε, η Τουρκία ως κράτος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της, έχουν την ικανότητα, τη δύναμη και τη θέληση να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας. Αυτό θέλουμε να το γνωρίζουν όλοι» τόνισε.

Διήμερη επίσκεψη Χαρδαλιά στο Καστελλόριζο

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέπτεται την περιοχή ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής στη Ρόδο, σήμερα, Παρασκευή 24 και αύριο, Σάββατο 25 Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Ν.Χαρδαλιάς θα μεταβεί στην έδρα της Δύναμης Άμυνας Νήσου Μεγίστης, στα επιτηρητικά φυλάκια «Ρω» και «Στρογγύλης», στο πλοίο «Γρηγορόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται σε αποστολή στην περιοχή, καθώς και στο Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης, με σκοπό να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό, με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Χαρδαλιάς θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Γεώργιο Σαμψάκο και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ