ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όμικρον»: Στο Μαξίμου τα στοιχεία – Τι θα κρίνει τα μέτρα για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

«Όμικρον»: Στο Μαξίμου τα στοιχεία – Τι θα κρίνει τα μέτρα για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς
Στην τακτική σύσκεψη για την αξιολόγηση της Covid-19 που διεξάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και κυρίως το αποτύπωμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού. INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η κυβέρνηση μπαίνει από σήμερα στην ενδιάμεση φάση του έκτακτου σχεδίου αναχαίτισης της μετάλλαξης «Όμικρον».

Στην τακτική σύσκεψη για την αξιολόγηση της Covid-19 που διεξάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και κυρίως το αποτύπωμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.

Το μήνυμα

Εντός της ημέρας οι ειδικοί αναμένεται να μορφοποιήσουν την πρότασή που θα αφορά στις προσαρμογές που πιθανώς απαιτούνται στην στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας έως και στις 3 Ιανουαρίου. Πηγές με γνώση της προετοιμασίας που είναι σε εξέλιξη, μετέδιδαν προς το CNN Greece ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει σημειακές παρεμβάσεις, «εύκολα εφαρμόσιμες».

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ωστόσο έδειχναν τον αστερίσκο που ακόμη μπαίνει δίπλα από τη μετάλλαξη «Όμικρον» σε αυτή τη συγκυρία και κατ’ επέκταση στη λήψη των όποιων αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός πάντως μετά την καθιερωμένη επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους, και στην καθιερωμένη συνάντηση που θα έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτιμάται ότι θα αποδώσει το στίγμα των κυβερνητικών ενεργειών που επίκεινται. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει διαμηνυθεί, δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, η λήψη μέτρων που να παραπέμπουν σε ειδική ή σε γενική καραντίνα.

Οι αποφάσεις

Στον ίδιο καμβά προστίθεται και τα υπόλοιπα στοιχεία από τα οποία εξαρτηθεί η δράση που ενδεχομένως θα αναληφθεί από τις αρχές. Κατ' αρχάς η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το επίπεδο της οποίας, ακόμη θεωρείται διαχειρίσιμο, με βάση τις τωρινές ροές αλλά και τις εφεδρείες που ήδη αξιοποιούνται. Ακόμη η τάση που διαμορφώνεται στους δείκτες της πανδημίας από την εμφάνιση της «Όμικρον» αλλά και ο βαθμός της τήρησης των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Υπό αυτό το πρίσμα, και χωρίς να αποκλείονται ανατροπές καθώς διατηρείται η αυξημένη ετοιμότητα έναντι της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία, οι όποιες προσθήκες μέτρων φαίνεται ότι θα εστιάζουν στην περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου υπό το οποίο λειτουργούν τα καταστήματα της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

Ως πιθανότερη εκδοχή τους εμφανίζεται η απαγόρευση όρθιων πελατών, η σίγαση στη μουσική αλλά και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας νυχτερινών κέντρων και συναφών χώρων. Εκτός από το ωράριο στο τραπέζι πιθανώς να τεθεί και ζήτημα επικαιροποίησης του πρωτοκόλλου που αφορά στις πληρότητες. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένας από τους επιταχυντές στη διασπορά του ιού, όπως θεωρείται η κινητικότητα, ειδικά στους νέους και φυσικά μετά τα μεσάνυχτα.

Το σχέδιο

Όλα αυτά θα πλαισιώσουν τους κεντρικούς άξονες του βασικού, επιχειρησιακού σχεδίου, δηλαδή την επιτάχυνση των εμβολιασμών, οι αυξημένοι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, καθώς επίσης η ευρεία χρήση του testing για καλύτερη αποτύπωση της επιδημιολογικής καταστάσης. Τα παραπάνω, όπως υπογράμμιζε υψηλόβαθμο στέλεχος, τελούν υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας, αλλά το κυριότερο από την επίδραση της «Ομικρον» σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ