ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Βίτσας: Με την πειθώ θα εκκενώσουμε την Ειδομένη

Δ. Βίτσας: Με την πειθώ θα εκκενώσουμε την Ειδομένη
EUROKINISSI

Αρχίζοντας την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ανθρώπινες ροές και ο κόσμος μας: Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Ζήτημα;», ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας, σημείωσε πως "δεν υπάρχει άλλη απάντηση στο ερώτημα του συνεδρίου πέρα από το ναι. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλιώς η Ευρώπη, όχι ως γεωγραφικός όρος αλλά ως οικονομικός και πολιτισμικός σχεδιασμός». 

Κάνοντας έναν απολογισμό της διαχείρισης του προσφυγικού στην Ελλάδα ο κ. Βιτσας τόνισε πως τα έως τώρα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά «Έχουμε μπει σε μια καλή σειρά όμως χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή βοήθεια και την μέγιστη μεταξύ μας αλληλεγγύη».

Ο κ. Βίτσας χώρισε σε 3 φάσεις την εξέλιξη του προσφυγικού στην Ελλάδα. Στην πρώτη, όπως τόνισε ο ίδιος, "η Ελλάδα ήταν χώρος υποδοχής προσφυγικών ροών και διέλευσης, στη δεύτερη φάση ήταν χώρος ταυτοποίησης και διέλευσης, με την Ελλάδα σε αυτή τη φάση να έχει φτιάξει 5 σημεία υποδοχής και 2 σημαία μετεγκατάστασης. Στην τρίτη φάση έχουν κλείσει τα σύνορα κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα των εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα".

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη αποσυμπίεσης του κέντρου φιλοξενίας στο Ελληνικό αλλά και την Ειδομένη και τον Πειραιά. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν 15.000 θέσεις φιλοξενίας σε 5 διαφορετικά σημεία, 6 σε βιομηχανικούς χώρους ενώ άλλα 11 είναι υπό κατασκευή.

Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χρόνος για επανάπαυση, αντίθετα χρειαζόμαστε τη μέγιστη βοήθεια της Ε.Ε. "Και τη μέγιστη μεταξύ μας αλληλεγγύη αφήνοντας μακριά τις μεταξύ μας πολιτικές διάφορες και διαφωνίες".

Σε ερώτηση για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης, ο κ. Βίτσας είπε πως υπάρχει σχέδιο να μεταβεί κλιμάκιο με μεταφραστές καθώς το κύριο όπλο της κυβέρνησης για την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών από τα σύνορα είναι η πειθώ και η ενημέρωση για την κατάσταση των συνόρων άλλα και για την κακή κατάσταση που επικρατεί από πλευράς υγιεινής στην Ειδομένη.

Την τουρκική οπτική για το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού μεταφέρει ο πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας, Kerim Uras στο πλαίσιο της δεύτερης ενότητας με τίτλο "Οι Προκλήσεις για την ΕΕ και τη Διεθνή Κοινότητα".

Ο Kerim Uras επικεντρώθηκε στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται αυτή της στιγμή σε ολόκληρη την Τουρκία.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του στα χιλιάδες παιδιά που έχουν γεννηθεί στα τουρκικά παραλία το τελευταίο διάστημα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ