ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάρολος Παπούλιας: Το ΚΙΝΑΛ αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ένα βίντεο

Κάρολος Παπούλιας: Το ΚΙΝΑΛ αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ένα βίντεο
Το βίντεο έχει τίτλο: «Πρόεδρε, σε αποχαιρετάμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» Screengrab

Με ένα βίντεο που δείχνει εικόνες από την πολιτική του σταδιοδρομία αποχαιρετά το Κίνημα Αλλαγής τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στο βίντεο που έχει τίτλο «Πρόεδρε, σε αποχαιρετάμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη», το ΚΙΝΑΛ θυμάται σημαντικές στιγμές του Κάρολου Παπούλια στην πολιτική.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Τετάρτη στις 13:00, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία για τον Κάρολο Παπούλια, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Παγκράτι.

Αύριο, Πέμπτη θα γίνει η κηδεία του σε στενό οικογενειακό κύκλο στο νησί των Ιωαννίνων.

Η πολιτική πορεία του Κάρολου Παπούλια

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο).

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.

Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων.

Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ