ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση: Προβληματισμός για τα αντιφατικά μηνύματα

Διαπραγμάτευση: Προβληματισμός για τα αντιφατικά μηνύματα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Σε προβληματισμό βάζουν το Μέγαρο Μαξίμου τα μηνύματα που εστάλησαν χθες από τις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να επισημαίνει ότι δεν συντρέχει λόγος για έκτακτα μέτρα και τον Τόμας Βίζερ να αναφέρει σε άτυπη ενημέρωση σχεδόν το αντίθετο.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις αντιδράσεις των αξιωματούχων των Βρυξελλών και στέκεται ιδιαίτερα στο σημείο εκείνο της συνέντευξης του προέδρου της Κομισιόν, όπου ουσιαστικά διαφοροποιείται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Χθες, άλλωστε, έγινε ξεκάθαρο ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των δανειστών είναι υπαρκτή και αφορά όχι μόνο τους στόχους του προγράμματος αλλά και τα ίδια τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

Την ώρα που όπως φαίνεται μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης επιτυγχάνεται μια συμφωνία όσον αφορά τους έμμεσους φόρους, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμηνύει ότι τα νέα μέτρα δεν αποτελούν πρόταση της Κομισιόν κι ότι θα εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο μόνο αν επιμείνουν οι άλλες πλευρές αλλά πάντα σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά με την διαφωνία με το ΔΝΤ, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι πρέπει να γεφυρωθεί ενώ ξεκαθαρίζει πως επιθυμεί το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως να τίθεται η προϋπόθεση ικανοποίησης του Ταμείου πάση θυσία.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να συζητηθεί, ανεξάρτητα από την διαφωνία Σόιμπλε, επειδή πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική ανάγκη. Ωστόσο, ο ίδιος αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα ενώ το σενάριο ενός automatic reprofiling, θα εξαρτηθεί από σημεία της συμφωνίας

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας πως «οι διαφορές της Ελλάδας με τους δανειστές, είναι μικρότερες από ότι γενικά λέγεται».

Παράλληλα η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Figaro ότι "όλοι οι πιστωτές - Ευρωπαίοι και ΔΝΤ- έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, θα τολμούσα να πω. Είναι ο κοινός στόχος”.

"Σύμμαχος" η Eurostat

Στο Μαξίμου περιμένουν σήμερα τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εκείνων της Eurostat που καταδεικνύουν ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας για το 2015 είναι πολύ καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ αντιστοίχως για το 2014 εμφανίζονται να δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που επικαλούνταν η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν περίπου μηδενικό.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξει να πείσει τους ομολόγους του στο αυριανό Eurogroup του Άμστερνταμ ότι η ελληνική οικονομία προσπαθεί να σταθεροποιηθεί, επομένως δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα, όπως έχουν προτείνει ανεπισήμως μέχρι στιγμή ορισμένοι εκπρόσωποι των θεσμών για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Δεν θα κάνουμε ό,τι ο Σαμαράς

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε χθες για μία ακόμη φορά πως η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και ότι θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες που μιλούν για αποτυχία, αλλά και όλοι όσοι ποντάρουν στην ασυνεννοησία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός επί της ουσίας φωτογράφισε την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία άλλωστε ταυτίζει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικρίνοντας την στάση της απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για ζητήματα ασφάλειας έγινε για λόγους εντυπωσιασμού με πρωτοβουλία της ΝΔ. Μάλιστα κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να ζητήσει ενημέρωση για αυτά τα θέματα, αλλά φαίνεται πως «προτίμησαν να πάμε στη Βουλή για να επαναλάβουν τους ισχυρισμούς πως η Αριστερά βγάζει τρομοκράτες και βία».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλία που είχε με συνεργάτες του για την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή μέσα στον χαμό της διαπραγμάτευσης σχολίασε: «Η συζήτηση έγινε γιατί την ζήτησε ο Μητσοτάκης. Δεν θα κάνουμε εμείς αυτά που μας έκανε ο Σαμαράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ