ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε τον Βενιζέλο

Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε τον Βενιζέλο
EUROKINISSI/ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στην αποκάλυψη ότι ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του είχαν ζητήσει να δώσει στοιχεία για να χρησιμοποιήσουν κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου κάνει στο βιβλίο του με τίτλο «Game Over - Η αλήθεια για την κρίση» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Από τις σελίδες του «Game Over» παρελαύνουν όλοι οι ξένοι παίκτες που επηρέασαν την ελληνική κρίση. Και για όλους υπάρχει ένα μίνι ψυχογράφημα. Από τον συνήθως οργίλο Τρισέ και την ειλικρινή Μέρκελ έως τον εκρηκτικό Σαρκοζί και τον εγκάρδιο Ομπάμα. Εκτός από τον ρόλο τους στην ελληνική κρίση, φωτίζεται κάπως και το ύφος τους, ο τρόπος με τον οποίον χειρίστηκαν το ελληνικό πρόβλημα πίσω από κλειστές πόρτες.

Αντιθέτως, οι έλληνες πρωταγωνιστές - οι κεφαλές του κραταιού ακόμα ΠΑΣΟΚ που άσκησαν επιρροή στις πρώτες «πυροσβεστικές» απόπειρες και αργότερα στη (μη) εφαρμογή του Μνημονίου - δεν παίρνουν πολύ χρόνο επί σκηνής. Εξαίρεση είναι βέβαια ο Γιώργος Παπανδρέου, που μνημονεύεται διαρκώς ως σημείο αναφοράς και σχεδόν πάντα θετικά, ως ο πρωθυπουργός που πήρε τις δύσκολες αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Στις 430 σελίδες του βιβλίου θα βρει κανείς μόνο μία κριτική αναφορά και πάλι πολύ ήπια - στην παρατήρηση ότι ο ΓΑΠ «δεν ήταν ακόμη έτοιμος να κάνει την αναγκαία ρήξη με μερικές από τις ιερές αγελάδες του ΠΑΣΟΚ». Και έναν καβγά, που οδήγησε τον Παπακωνσταντίνου να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, χωρίς να γίνει αποδεκτή.

Κατά τα άλλα, ο αφηγητής αποφεύγει τις επικριτικές αναφορές όχι μόνο στον πολιτικό του προϊστάμενο αλλά και στους συναδέλφους υπουργούς και βουλευτές - παρότι ορισμένοι από αυτούς εκείνη την εποχή είχαν πρωτοστατήσει σε δημόσια, αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, βάζοντας πολλές φορές τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών στο στόχαστρο.

Το Καστελόριζο

Τις κρίσιμες στιγμές πριν την αναγγελία της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ από το Καστελόριζο περιγράφει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Στο απόσπασμα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται στο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το τελευταίο Υπουργικό συμβούλιο και την αγωνία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ.

ΣΥΡΙΖΑ vs Βενιζέλος

Σε απόσπασμα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζει. Το απόσπασμα όπως το δημοσιεύει η εφημερίδα:

«Τη μακρά περίοδο της λειτουργίας της Προανακριτικής Επιτροπής είχα δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η πρώτη ήταν με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος ήθελε να μάθει από εμένα περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Τον άκουσα να μου λέει πως - παρότι θεωρούσε ότι οι χειρισμοί μου ήταν λαθεμένοι - δεν πίστευε ότι εγώ είχα νοθεύσει τα στοιχεία. Η δεύτερη ήταν με ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση μου ζήτησαν ευθέως να τους δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου. Τους απάντησα πως δεν έμπαινα σε παρόμοιες λογικές συναλλαγών και πως ότι είχα να πω σχετικά θα το έλεγα στη Βουλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ