ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Συνεχίζει τις προκλήσεις για το Καστελλόριζο σε προπαγανδιστικό βίντεο

Τουρκία: Συνεχίζει τις προκλήσεις για το Καστελλόριζο σε προπαγανδιστικό βίντεο
Τούρκοι σπουδαστές κολύμπησαν ως την Τούζλα που απέχει 1.950 μέτρα όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ότι απέχει η Τουρκία από το Καστελλόριζο Screen grab / twitter

Την εμπρηστική ρητορική εναντίον της Ελλάδας συνεχίζει η Άγκυρα, με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, να εμμένει στις προκλήσεις του Χουλουσί Ακάρ για το Καστελλόριζο.

Μετά τις δηλώσεις του Ακάρ ότι «ένας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει κολυμπώντας στο Καστελλόριζο», το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, προπαγανδιστικό βίντεο ανάλογου περιεχομένου.

Το βίντεο αρχικά δείχνει τις δηλώσεις Ακάρ την παραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις οποίες το Καστελόριζο βρίσκεται σε απόσταση 1.950 μέτρων από την Τουρκία και οι σπουδαστές της ακαδημίας Πολέμου μπορούν να φτάσουν εκεί κολυμπώντας.

Στη συνέχεια δείχνει χάρτη με τα τουρκικά παράλια και ακολουθούν Τούρκοι σπουδαστές να κολυμπούν, προς την Τούζλα που απέχει 1.950 μέτρα.

Ακάρ: «Μάταιη επίδειξη εξοπλισμού» της Αθήνας - Προκαλεί για το Καστελλόριζο

Στο πάγιο μοτίβο των προκλήσεων, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπέλυσε βολές κατά της Αθήνας στις 24 Δεκεμβρίου που σενέπεσαν με τη διήμερη επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο Καστελλόριζο.

«Σε απόσταση 1950 μέτρων βρίσκεται το Καστελλόριζο. Ένας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει εκεί κολυμπώντας. Σε εμάς η κανονική κολύμβηση είναι 2.000 μέτρα στην ακαδημία. Μιλάμε για ένα νησί 10 τετρ. χιλιομέτρων. Για το νησί αυτό διεκδικούν θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.μ. Όταν λέμε όχι σε αυτό μας χαρακτηρίζουν ως 'επεκτατικούς'. Περιμένουμε να καταλάβουν πως με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική δεν θα φτάσουν πουθενά» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «μάταιη επίδειξη εξοπλισμού» εκ μέρους της Αθήνας.

«Αυτή δεν είναι κούρσα εξοπλισμού, είναι επίδειξη εξοπλισμού. Αυτοί [σ.σ. η Ελλάδα] προσπαθούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας μέσω του εξοπλισμού με την ενθάρρυνση ορισμένων χωρών. Είναι μάταιος κόπος» ανέφερε κατά τη διάρκεια τελετής στη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως παρότι η Ελλάδα είναι ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος, έχει διαφορετικές βλέψεις που επιχειρεί να εκπληρώσει μέσω άλλων συμμαχιών, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.

«Αυτό που λέμε είναι οτιδήποτε και να κάνετε, η Τουρκία ως κράτος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της, έχουν την ικανότητα, τη δύναμη και τη θέληση να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας. Αυτό θέλουμε να το γνωρίζουν όλοι» τόνισε.

Με επίδειξη ισχύος προς την Ελλάδα έκαναν Πρωτοχρονιά Ερντογάν και Ακάρ

Ευχές στο στρατιωτικό προσωπικό των πλοίων και αεροσκαφών που βρίσκονται σε αποστολή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο πρόεδρος τη Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του μέσω ασυρμάτου με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Η συνομιλία έγινε κατά την πτήση που είχε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας με το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης «Guney» που πετούσε σε αποστολή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από την ηγεσία του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, πέταξε επί τρεις ώρες διανύοντας 1.700 χλμ. στην Ανατολική Μεσόγειο, Ο ίδιος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο αεροσκάφος «το μάτι της Τουρκίας στους ουρανούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ