ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ένα βήμα πριν την ανάκαμψη η Ελλάδα

Τσίπρας: Ένα βήμα πριν την ανάκαμψη η Ελλάδα
EUROKINISSI

Για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και την πορεία της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Euronews. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για άμεση ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα πως η κυβέρνηση του έχει επαρκή πλειοψηφία, υπό την προϋπόθεση όμως να μη χρειαστεί η ψήφιση έκτακτων μέτρων, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. 

Αναφερόμενος στη σημερινή έκθεση της Eurostat ο κ. Τσίπρας είπε πως «τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, τραπεζική αργία αλλά και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, η οποία έπεσε σχεδόν στο σύνολό της στις πλάτες της Ελλάδας. Παρόλα αυτά τι λέει η Eurostat; Ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος.

Δηλαδή ότι υπερκεράσαμε το στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%. Και την ίδια στιγμή ας μη ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα 0,76%, δηλαδή ξεπεράσαμαε τις προβλέψεις του ταμείου κατά 2,3 δισ. ευρώ και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά Φαίνεται λοιπόν ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ανάκαμψη. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Όλοι όσοι έλεγαν ότι καταστρέψαμε την οικονομία πέρυσι διαπραγματευόμενοι, διαψεύδονται παταγωδώς. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

Η Ελλάδα λοιπόν έχει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, 1% πάνω από το στόχο. Δε χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη. Δεν πρέπει επ’ ουδενί αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε την κρίση».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θέλησε να αποκρούσει επανειλημμένα το ενδεχόμενο έκτακτων μέτρων, συνδυάζοντας τα μάλιστα με την κυβερνητική σταθερότητα. «Η συμφωνία θα υλοποιηθεί, η χώρα θα βγει από την κρίση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και, βεβαίως, δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον να επιμένουν σε αυτό γιατί τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδουν».

Eurostat: Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2015

Πρωτογενές έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ, δημοσιονομικό έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ, και δημόσιο χρέος 176,9% του ΑΕΠ εμφάνισε η Ελλάδα το 2015 σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat και τα οποία δέχονται χωρίς καμία επιφύλαξη τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στη βάση των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 διαμορφώνεται στο 0,7% του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ