ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΝΔ: Θα εγκρίνει σαρωτικές αλλαγές στο καταστατικό

Συνέδριο ΝΔ: Θα εγκρίνει σαρωτικές αλλαγές στο καταστατικό

Ξεκινάει αύριο στο εκθεσιακό κέντρο ΜETROPOLITAN EXPO, πλησίον του αεροδρομίου, το 10ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο θα διαρκέσει έως τις 24 Απριλίου. Σε αυτό αναμένεται να εγκριθεί το νέο καταστατικό του κόμματος το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από δομικές αλλαγές. 

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ θα απαγορεύεται εκ του καταστατικού της να προχωρήσει σε δανεισμό από τις τράπεζες ενώ πλέον θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί ισοσκελισμένους προυπολογισμούς. Παράλληλα, δίνεται μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής. Αυτό, σύμφωνα με τη ΝΔ, απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο ενώ σε όλα τα συλλογικά όργανα του Κόμματος τα αιρετά μέλη θα είναι περισσότερα από τα ex officio.

Το επόμενο Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας ενώ η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πρόεδρο της οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου η άποψη των μελών για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το κόμμα, είναι :

- 67,4% πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να εκλέγεται από τα μέλη.
- 61,6% πιστεύουν ότι η θητεία του προέδρου πρέπει να διαρκεί 5 χρόνια.
- 36,6% πιστεύουν ότι πρέπει να διοργανώνεται Τακτικό Συνέδριο κάθε δύο χρόνια.
- 45,3% πιστεύουν ότι ο αριθμός των συνέδρων πρέπει να είναι από 1.000 ως 2.000.
- 67,7% πιστεύουν ότι ο αριθμός των μελών της Πολιτικής Επιτροπής πρέπει να είναι μικρότερος.
- 94,3% πιστεύουν ότι οι οργανώσεις βάσης πρέπει να συντάσσουν ψηφίσματα, ώστε αυτά να ψηφίζονται στην Πολιτική Επιτροπή.
- 96,9 πιστεύουν ότι πρέπει να γίνονται διαδικτυακά δημοψηφίσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

- 50,2% πιστεύουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι ποσοστώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στα συλλογικά όργανα της ΝΔ.
- 49,5% πιστεύουν ότι η ΝΔ πρέπει να έχει επίσημες κομματικές υποψηφιότητες σε εκλογές για ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών.
- 88,5% πιστεύουν ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν διαδικασίες για να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
- 98,75 πιστεύουν ότι πρέπει να αξιολογούνται όλα τα κομματικά στελέχη σε θέσεις ευθύνης.
- 67,5% πιστεύουν ότι η αξιολόγηση αυτή πρέπει να διεξάγεται κάθε έναν χρόνο.

Στο βίντεο της ανάρτησης μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Δένδιας στο CNN Greece. Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο συνέδριο που ξεκινά αύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ