ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Ο πρώην πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την κυβέρνηση

Καζακστάν: Ο πρώην πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την κυβέρνηση
Ο Ναζαρμπάγεφ «κάλεσε όλους τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο του Καζακστάν για να του επιτρέψουν να ξεπεράσει αυτήν την κρίση και να εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας», αναφέρει ο εκπρόσωπός του Άιντος Ουκίμπεϊ σε ανάρτησή του στο Twitter. AP Photo / Lionel Bonaventure (Φωτογραφία αρχείου)

Έκκληση προς τους πολίτες του Καζακστάν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση που περνάει η χώρα, απηύθυνε το Σάββατο ο πρώην πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Ο Ναζαρμπάγεφ «κάλεσε όλους τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο του Καζακστάν για να του επιτρέψουν να ξεπεράσει αυτήν την κρίση και να εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας», αναφέρει ο εκπρόσωπός του Άιντος Ουκίμπεϊ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή στην επαρχία έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων προτού εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις και κυρίως στην Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι διαδηλώσεις εκτραχύνθηκαν με το ξέσπασμα χαοτικών και φονικών επεισοδίων.

Η έκκληση του πρώην προέδρου Ναζαρμπάγεφ γίνεται την ώρα που ένας από τους στενούς συμμάχους του, ο Καρίμ Καγιμκανούλι Μασίμοφ, πρώην πρωθυπουργός, συνελήφθη κατηγορούμενος για προδοσία μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας (ΚΝΒ) συνεπεία των επεισοδίων που προκλήθηκαν από αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Η KNB ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Μασίμοφ τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη μετά την έναρξη έρευνας εναντίον του για εσχάτη προδοσία.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ έδωσε εντολή χθες, Παρασκευή, στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση για να καταπνίξουν οποιαδήποτε εξέγερση και, ενισχυμένος από την υποστήριξη της Ρωσίας, απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές.

Απόσπασμα δυνάμεων από τη Ρωσία και άλλες συμμαχικές χώρες της Μόσχας έφτασε την Πέμπτη στο Καζακστάν για να υποστηρίξει τις αρχές της χώρας, προστατεύοντας τα στρατηγικής σημασίας κτίρια και προσφέροντας υποστήριξη στις δυνάμεις της τάξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ