ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όμικρον: «Όλα ανοικτά» για νέα μέτρα - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Όμικρον: «Όλα ανοικτά» για νέα μέτρα - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
Εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων η επόμενη. Associated Press / Antonio Calani

Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού να εξακολουθεί να κινείται σε τετραψήφιες τιμές και τις νοσηλείες να αυξάνονται καθημερινά λόγω της επέλασης της Όμικρον και της Δέλτα στη χώρα μας, κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν λύσεις, ώστε να μην προκληθεί «μπλακ-άουτ» σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου και ταυτόχρονα να παραμείνει ανοικτή η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, άφησε το Σάββατο ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί στους πολίτες που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους έναντι της Covid-19.

Ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από την πορεία της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση μελετά σχέδια, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ανάσχεση της διασποράς, χωρίς όμως να διαταραχθεί η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων έναντι όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ο ίδιος τόνισε πως «στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ωστόσο οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν ως σώμα την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση».

Καπραβέλος: Η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει

Τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Covid-19 περιγράφουν και οι γιατροί.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε το Σάββατο την ανησυχία του για την πίεση που εξακολουθεί να δέχεται το ΕΣΥ από τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Σας ακούω με προσοχή να μιλάτε για την Όμικρον (…) το θέμα μας είναι ότι πιεζόμαστε από τη Δέλτα. Τα τελευταία στοιχεία έως 31 Δεκεμβρίου στο “Παπανικολάου”, έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας ασθενής με Όμικρον στις ΜΕΘ ενώ στις απλές κλίνες υπάρχουν 2-3 περιστατικά», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «οι εισαγωγές στο νοσοκομείο παραμένουν υψηλές, καθώς έγιναν περίπου 50 στην τελευταία εφημερία, ενώ από τους περισσότερους από 140 που έφτασαν στο νοσοκομείο το 90% είναι ανεμβολίαστοι, ενώ υπήρξαν και κάποιοι εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις».

Πάντως, ο ίδιος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανείς έναντι της Όμικρον.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη προκαλέσει νόσηση και νοσηρότητα αντίστοιχη με της Δέλτα, ωστόσο ο ΠΟΥ προειδοποιεί να μην χαρακτηριστεί ήπια νόσος».

Επιτάξεις ιδιωτών γιατρών ενόψει λόγω «έκρηξης» κρουσμάτων

Κατά τα λοιπά, τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των εργαζομένων δημιουργούν σταδιακά κενά, με αποτέλεσμα κυβέρνηση και ειδικοί να επεξεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης του φαινόμενου ώστε να μην προκληθούν δυσλειτουργίες σε κρίσιμους τομείς

Ειδκότερα στο ΕΣΥ, από την προσεχή Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τα πρώτα φύλλα πορείας σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για επίταξη ιδιωτών γιατρώνπου θα κληθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ,που δέχεται τεράστιες πιέσεις λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η επίταξη αφορά γιατρούς συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι δεν έχουν επιταχθεί έως σήμερα, καθώς και ιδιωτών ιατρών μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής.

Ενίσχυση του ΕΣΥ με επιστράτευση γιατρών

Το μέτρο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Μιλώντας στο Mega, επισήμανε για το ζήτημα της επίταξης των υγειονομικών ότι προβλέπεται η ιδιαιτερότητα ότι θα επιτρέπεται στους γιατρούς να έχουν παράλληλα και το ιατρείο τους.

«Στην Αθήνα μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας για τη νοσηλεία ασθενών Covid. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίταξης γιατρών και στην Αθήνα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη και παιδιάτρων για να στελεχωθούν οι δομές εμβολιασμού των παιδιών.

Στόχος της επίταξης είναι η αντιμετώπιση της «τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης», με φόντο την αυξημένη πληρότητα κλινών στην 3η και 4η Υ.Π. αλλά και τις μεταλλάξεις που συνεχίζουν να διασπείρονται.

Όλα αυτά, όπως τονίζεται, «καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας, για την περίθαλψη των νοσούντων από κορωνοϊό».

Όπως σημείωσε η Μίνα Γκάγκα, «η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε σαφώς λιγότερες νοσηλείες, αλλά σίγουρα έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και στην πληρότητα των κλινών – ευτυχώς απλών κλινών Covid».

Πάντως, η ίδια εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας: «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα» κατέληξε η Μίνα Γκάγκα.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ.

Αναμένεται και το σχετικό ΦΕΚ για την Αθήνα το οποίο θα αφορά και τους Παιδιάτρους.

Αύξηση των εμβολιασμένων

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επικετρώνεται στην περαιτέρω επέκταση τις εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν κλειδί τον εμβολιασμό για την προστασία από την μετάλλαξη Όμικρον, με δεδομένο ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν ήπια και το ενδεχόμενο για νοσηλεία είναι πιο περιορισμένο και χρονικά μικρότερο.

Η χώρα μας είναι πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ αναφορικά με την αναμνηστική το ποσοστό είναι υψηλότερο του μέσου όρου

Σκέψεις για υποχρεωτικότητα άνω των 50

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 50, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Το παραπάνω επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας: «Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές».

Υπό «ασφυξία» το Δημόσιο

Σφοδρό είναι το πλήγμα που έχει επιφέρει η μετάλλαξη Όμικρον και σε υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου. Τα χιλιάδες κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων δημιουργούν σταδιακά κενά, με αποτέλεσμα κυβέρνηση και ειδικοί να επεξεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης του φαινόμενου ώστε να μην προκληθούν δυσλειτουργίες σε κρίσιμους τομείς.

Προκειμένου να μην σημειωθούν δυσλειτουργίες στις δημόσιες υπηρεσίες, το υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε υπηρεσία του Δημοσίου στο οποίο δημιουργείται ακραία δυσλειτουργία εξαιτίας των νοσήσεων» διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα εξέτασε τα δεδομένα και εισηγήθηκε στην κυβέρνηση ένα πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στο πρότυπο που ακολουθείται με τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία.

Το πρωτόκολλο αυτό αφορά σε πρώτη φάση νευραλγικές υπηρεσίες, όπως τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εισήγηση της Επιτροπής αναμένεται να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και οι αποφάσεις πιθανότατα θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την επιστροφή στην υπηρεσία εργαζόμενου που έχει νοσήσει, μετά από πενθήμερη καραντίνα. Η επιστροφή θα γίνεται με τη χρήση μάσκας K-95 ή διπλής μάσκας. Αντίθετα, δεν προβλέπεται καραντίνα για εκείνους που έχουν κάνει την τρίτη/ ενισχυτική δόση εμβολίου ή έχουν απλώς έρθει σε επαφή με κρούσμα αλλά δεν έχουν διαγνωσθεί θετικοί οι ίδιοι.

Plan B στο Δημόσιο

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε έγγραφο σε όλα τα υπουργεία, τους δημόσιους οργανισμούς και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ζητώντας τους να καταστρώσουν plan B για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αιχμής σε περίπτωση μεγάλης διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού στο προσωπικό.

Πρόκειται για την εγκύκλιο που είχε συντάξει και αποστείλει το υπουργείο Εσωτερικών ήδη από την πρώτη καραντίνα το 2020, με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων σε νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Τώρα, οι υπηρεσίες καλούνται να επικαιροποιήσουν τα σχέδια αυτά, ώστε να είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν εάν έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλα κενά λόγω νόσησης υπαλλήλων.

Οι φορείς είχαν προθεσμία έως την Τετάρτη να απαντήσουν με την επικαιροποιήση των σχεδίων τους, στα οποία η βασική στρατηγική είναι «από back office σε front service», δηλαδή του προσδιορισμού του προσωπικού εκείνου ανά κλάδο και ειδικότητα που εφόσον υπάρξει ανάγκη θα μπορεί να μετακινηθεί από άλλες υπηρεσίες σε εκείνες που είναι νευραλγικές για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που δεν μοιάζει καθόλου απίθανο να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη χώρα και ήδη υπάρχουν κρίσιμοι τομείς που καταγράφουν «απώλειες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νοσοκομεία, η Ελληνική Αστυνομία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -υπηρεσίες του κράτους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία.

Τι συμβαίνει στα μέσα μεταφοράς

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ έχει ήδη διαμορφωθεί «σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αύξησης αναρρωτικών αδειών των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

«Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών θα διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση με τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΑΣΑ», αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης.

«Ειδικότερα, έχουν εκπονηθεί εναλλακτικά προγράμματα δρομολόγησης λεωφορείων και συρμών, που θα ανταποκρίνονται σε διάφορα σενάρια μείωσης του αριθμού των διαθέσιμων οδηγών, αλλά και ανάλογα με την επιβατική κίνηση, η οποία εκτιμάται ότι συνολικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι μειωμένη λόγω της πανδημίας», δηλώνει ο Οργανισμός, ενώ την ίδια στιγμή εξακολουθούν να δημοσιεύονται εικόνες με σοβαρές καθυστερήσεις στην έλευση των συρμών του μετρό, κατάμεστες αποβάθρες με κόσμο να περιμένει, καθώς και ασφυκτικά από ανθρώπους βαγόνια οι οποίοι δεν έχουν άλλο τρόπο να πάνε ή να επιστρέψουν από τη δουλειά τους.

Ο ΟΑΣΑ εξηγεί ότι «τα ειδικά αναλυτικά προγράμματα δρομολόγησης έχουν σχεδιαστεί για όλες τις γραμμές του δικτύου, με προτεραιότητα στις γραμμές υψηλής ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής, λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμώμενη, ανά σενάριο, διαθεσιμότητα των οδηγών».

Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας διαβεβαιώνει ότι «από την πρώτη στιγμή έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται αδιαλείπτως μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά την ώρα της εργασίας τους».

«Σε απόλυτα ελεγχόμενα επίπεδα κινούνται τα καταγεγγραμένα μέχρι σήμερα κρούσματα κορωνοϊού που σημειώνονται στις Σταθερές Συγκοινωνίες» και «δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της ΣΤΑΣΥ», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων.

Παράλληλα, η ΣΤΑΣΥ δηλώνει ότι έχει προχωρήσει ήδη στην εκπόνηση έκτακτου πλάνου ενεργειών, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ