ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα για προκλήσεις Ακάρ: Καμία υπαναχώρηση της Ελλάδας από τα δικαιώματά της

Αθήνα για προκλήσεις Ακάρ: Καμία υπαναχώρηση της Ελλάδας από τα δικαιώματά της
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν την πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος αναφερόμενος στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης είχε κάνει λόγο για «επιτομή του παραλογισμού» ΙΝΤΙΜΕ

«Η στρατηγική της Αθήνας δεν υπαγορεύεται από τις ρητορικές εξάρσεις της Άγκυρας» είναι η ουσία του μηνύματος που εκπέμπουν αρμόδιες πηγές, σχολιάζοντας τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές μιλούν για ρητορική έξαρση που έχει λάβει «ιστορικά υψηλές διαστάσεις» και παραπέμπουν στην πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος αναφερόμενος στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης είχε κάνει λόγο για «επιτομή του παραλογισμού».

Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης «αποτελεί επιτομή του παραλογισμού», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής εναντίον της χώρας μας, η οποία, όπως ανέφερε, «έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια».

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε. «Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα εάν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποίησουμε τα νησιά μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως αυτό προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Σε ό,τι αφορά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, οι αρμόδιες πηγές αρκούνταν να υπενθυμίσουν στο CNN Greece την πρόσκληση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προς την Άγκυρα, να αποδείξει την πίστη της στο διεθνές δίκαιο για το οποίο κόπτεται λεκτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν ότι η Τουρκία θα μπορούσε ως απλή και γρήγορη απόδειξη να άρει το casus belli και να αναγνωρίσει άμεσα την ανυπαρξία του τουρκολυβικού «μνημονίου».

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται από το αναγνωρισμένο της δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ούτε από την αναφαίρετη δυνατότητα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα.

Οι νέες προκλήσεις Ακάρ

«Έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Τα προβλήματα αυτά γίνονται πιο βαθιά λόγω της λαϊκίστικης και αδιάλλακτης συμπεριφοράς ορισμένων Ελλήνων πολιτικών, που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και είναι εκτός πραγματικότητας. Παρόλες τις καλοπροαίρετες εκκλήσεις μας για διάλογο, η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει την εικόνα μιας χώρας θύματος, διαστρεβλώνοντας κάθε είδους δεδομένα, ντυμένη με προβιά αρνιού για να καλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες.

»Καταφεύγει στην ΕΕ δημιουργώντας μια τεχνητή αντίληψη περί απειλής και σχηματίζει συμμαχίες εντός συμμαχίας, ενώ για να λύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία, προσπαθεί να τα ανάγει σε προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ-ΗΠΑ ή Τουρκίας-ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ενεργεί ενάντια στο διεθνές δίκαιο, την κοινή λογική και τα ιστορικά γεγονότα σχεδόν σε κάθε ζήτημα μεταξύ μας», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το Sigma Live, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απέκρουσε κατηγορηματικά το σενάριο της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, ενώ επανάφερε το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών και του Καστελόριζου, όπως επίσης και της κυριαρχίας ορισμένων νησιών.

«Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί με βάση τη λογική και το δίκαιο να θέλει ο γείτονάς μας να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά του ύδατα στα 12 μίλια και να ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριο χώρο παρά τα 6 μίλια χωρικών υδάτων του. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρακτική στην ιστορία, ούτε σήμερα ούτε στο διεθνές δίκαιο».

Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αποστρατικοποίησης σε τουλάχιστον 16 από τα 23 νησιά, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και ιδιαίτερα η συνθήκης της Λωζάνης.

«Επιπλέον, με την συμπερίληψη αυτών των νησιών σε διάφορες ασκήσεις, του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών, οι χώρες αυτές γίνονται εργαλείο στις δικές τους διεκδικήσεις. Η Ελλάδα προσπαθεί να τις εξαπατήσει, διεκδικεί κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συνθήκη και μάλιστα βάζει κάποια από αυτά τα νησιά προς πώληση», δήλωσε.

«Η παράνομη αλαζονεία της Ελλάδας προσπαθεί να φυλακίσει την Τουρκία»

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Απαιτείται θαλάσσια ζώνη 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων για το Καστελόριζο, που είναι μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και που απέχει 1950 μέτρα από την Τουρκία και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα. Η Ελλάδα διεκδικώντας δικαιώματα σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας με μία παράνομη αλαζονεία, προσπαθεί να φυλακίσει την Τουρκία, με περίπου 1900 χιλιόμετρα ακτογραμμή, μία χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, στον κόλπο της Αττάλειας».

«Ο σεβντάς της Ελλάδας για εξοπλισμούς είναι προκλητικός»

Ο Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε για άλλη μια φορά την ενόχλησή του για το θέμα των εξοπλισμών της Ελλάδας, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι «επεκτατική».

«Όλες οι παράνομες και παράλογες ενέργειες της Ελλάδας αποκαλύπτουν ξεκάθαρα την επεκτατική της αντίληψη», συνέχισε.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 1832 με έκταση τότε 47 χιλιάδες 517 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει σχεδόν τριπλασιάσει το μέγεθός της σε 7 στάδια, αποτελεί σαφή ένδειξη αυτού του επεκτατισμού της. Όλα αυτά είναι ενέργειες που δεν συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αντίθετα κλιμακώνουν τις εντάσεις και είναι ενάντια στο πνεύμα της γειτονίας και της συμμαχίας. Επιπλέον, η Ελλάδα, με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών, έχει περιπέσει σε έναν έρωτα για εξοπλισμούς, που είναι προκλητικός. Ορισμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί εκφράζουν ανοιχτά ότι αυτή η προσέγγιση είναι μια μάταιη προσπάθεια», δήλωσε υποστηρίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις πρακτικές αποκλεισμού και καταπίεσης των «Τούρκων» στη δυτική Θράκη.

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τούρκων της δυτικής Θράκης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να στέκεται σθεναρά απέναντι σε πολιτικές που αρνούνται την ταυτότητά τους», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ