ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχολεία: Επιστροφή σήμερα στα θρανία - Το μεγάλο crash test της κυβέρνησης 

Σχολεία: Επιστροφή σήμερα στα θρανία - Το μεγάλο crash test της κυβέρνησης 
Επιστροφή στα σχολεία μετά τις γιορτές ΙΝΤΙΜΕ

Το κουδούνι για την επιστροφή 1,5 εκατ. μαθητών στις σχολικές τάξεις σηματοδοτεί και ένα από τα μεγαλύτερα crash test της κυβέρνησης στο λυκαυγές του 2022.

Στον πρωινό καφέ αλλά και στην τακτικού χαρακτήρα, σύσκεψη, για την Covid-19 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα μεταδίδεται εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Τα πρώτα στοιχεία

Επί τάπητος φυσικά θα τεθούν και τα ζητήματα που αφορούν στα επόμενα στάδια του συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας. Άλλωστε εκκρεμεί, από πλευράς των ειδικών, η αποτίμηση της πρώτης ζώνης της εορταστικής περιόδου και της απόδοσης των μέτρων που την πλαισίωσαν.

Κατά μεγάλο ποσοστό, θα κριθούν στο προσεχές σαρανταοκτάωρο αλλά η προσοχή είναι στραμμένη στις αναλύσεις που αφορούν στην επαναλειτουργία των σχολείων.

Η κυβέρνηση αναδεικνύει ως κρίσιμο παράγοντα για την ασφάλεια του εγχειρήματος τους αυξημένους, αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για το σύνολο των μελών της σχολικής κοινότητας.

Μεταδίδεται η εκτίμηση ότι έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η σύνθεση μιας ευκρινούς εικόνας που αφορά στο επιδημιολογικό αποτύπωμα εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Στο ίδιο ορόσημο όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές θα γίνει η αξιολόγηση της κατάστασης.

Κατά πληροφορίες από τον πρώτο κύκλο των ελέγχων που διενεργήθηκαν εντός της οριζόμενης προθεσμίας, μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, προκύπτει ότι σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, διαγνώστηκαν θετικοί 10.000 μαθητές. Στον αντίποδα δεν ήταν προσδιορισμένος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εντοπίστηκαν να έχουν μολυνθεί.

Η επόμενη φάση

Η συγκεκριμένη «δεξαμένη», εκτιμάται κατά τους ειδικούς, ότι θα διευρυνθεί μετά την προσθήκη των αποτελεσμάτων του τελευταίου εικοσιτετράωρου αλλά των self test που πραγματοποιούνται σήμερα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως ο συνολικός αριθμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος καθώς δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα τα αποτελέσματα από τα χθεσινοβραδινά και τα σημερινά self test.

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση είναι προετοιμασμένοι για τον αντίκτυπο της δια ζώσης διδασκαλίας στην ανοδική τάση που διαγράφουν οι μολύνσεις από την Covid-19. Στελέχη παρέπεμπαν στις προβλέψεις των ειδικών για τον επιδημιολογικό αντίκτυπο της επιστροφής στα θρανία.

«Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία τους έμειναν χωρίς τεστ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ήταν κάτι που είχαμε δει και τον Σεπτέμβριο και δε θα πρέπει να μας ανησυχήσει» τόνισε στον ΣΚΑΙ η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία υποστήριξε πως με την αύξηση των τεστ θα μειωθεί η διασπορά στην σχολική κοινότητα.

Ο «μαραθώνιος»

Το υπουργείο Παιδείας αποδύθηκε σε έναν «μαραθώνιο» ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρρυθμίες που ενέσκηψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο για την διάθεση των self test στους δικαιούχους. Πρόκειται για περισσότερους από 150 χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη την χώρα οι οποίοι δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Από τους 1.500.000 δικαιούχους είχαν προμηθευτεί τα self test 1.342.000, ποσοστό που άγγιξε το 90%.

Με βάση το εφεδρικό σχέδιο, αρκετοί εξ’αυτών, τα παραλαμβάνουν σήμερα από το πρωί από τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων. Μετά την επιτόπια διενέργεια τους και φυσικά το αρνητικό αποτέλεσμα θα τους επιτρέπεται η είσοδος. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όσοι δάσκαλοι και καθηγητές δεν προσέλθουν σήμερα στα σχολεία τα κενά τους θα καλυφθούν με την αξιοποίηση εκπαιδευτικών που έχουν μικρότερο ωράριο είτε με αύξηση του ωραρίου, προκειμένου να τα παιδιά να μην επιστρέψουν νωρίτερα σπίτι τους.

Οι αλλαγές

Σε περίπτωση που υπάρξει θετικό κρούσμα σε ένα τμήμα θα γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι κάθε ημέρα για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για 5 ημέρες. Εάν παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά (50% +1) τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν 2 rapid και 3 self test σε διάστημα πέντε ημερών, ενώ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε 4 rapid και 1 self test το ίδιο διάστημα. Oι εμβολιασμένοι μαθητές κι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test σε πέντε ημέρες. Στόχος είναι τα τμήματα να παραμένουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτά, αλλά με πολύ αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους.

Το «παράθυρο»

Στην κυβέρνηση πάντως, και παρά την κριτική από την αντιπολίτευση, επιμένουν ότι η αναλογία που έχει τεθεί -βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου – λειτούργησε στις προηγούμενες περιόδους της δια ζώσης διδασκαλίας. Αναγνωρίζεται ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος δεν υπήρχαν μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά γρήγορης μεταδοτικότητας, ανάλογης με την «Όμικρον».

«Εάν παρατηρηθεί ότι χρειάζεται να κάνουμε κάποιες προσαρμογές συνολικά στο πρωτόκολλο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων, θα είμαστε σε εγρήγορση», όπως τόνισε στο Mega, ο Γιάννης Οικονόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ