ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Μπορούμε να χτίσουμε μια στενή συνεργασία Ελλάδας - Νιγηρίας

Δένδιας: Μπορούμε να χτίσουμε μια στενή συνεργασία Ελλάδας - Νιγηρίας
«Είχα μια σειρά από ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Νιγηρίας, καταρχήν ως προς τα θέματα της ασφάλειας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. INTIME NEWS / Δελτίο τύπου / POOL

Η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας, αλλά και θέματα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε στην Αμπούτζα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ μετά το πέρας των επαφών του, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη Νιγηρία, σημειώνοντας ότι είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, στην Αφρική».

«Είχα μια σειρά από ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Νιγηρίας, καταρχήν ως προς τα θέματα της ασφάλειας», δήλωσε και υπογράμμισε πως έθιξαν επίσης θέματα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και γενικά της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησαν για την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων, με την προετοιμασία υπογραφής μίας σειράς Πρωτοκόλλων, μετά το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα. Επίσης, ευχαρίστησε τη Νιγηρία για τη στήριξή της στην προσπάθεια της Ελλάδας να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε τη σημασία των σχέσεων με τη Νιγηρία, αναφέροντας πως είναι για την Ελλάδα μια χώρα που παρουσιάζει τεράστια ευκαιρία, δεδομένου ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και πάρα πολλές δεκαετίες. Σε αυτή τη «στέρεη βάση», εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν οι δύο χώρες να χτίσουν μια στενή συνεργασία, που θα βοηθήσει και τη Νιγηρία αλλά και την πατρίδα μας να αναπτυχθούν. Θα δώσει στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική ναυτιλία, στο ελληνικό επιχειρείν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στην Αφρική, τόνισε.

Αναφερθείς στη δωρεά 907.000 εμβολίων κατά του COVID-19 από την Ελλάδα στη Νιγηρία, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως είχε την ευκαιρία κατά εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να τα επιδώσει στη νιγηριανή πλευρά, σε εκπλήρωση της ηθικής υποχρέωσης που αισθάνεται η ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει όπου και όπως μπορεί την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αυτής απειλής.

Στην Ανγκόλα την Τρίτη ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα είναι αύριο στην Ανγκόλα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Τέτε Αντόνιο (Tete António). Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπογράψουν Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας.

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με την υπουργό Υγείας Σίλβια Λουτουκούτα (Silvia Lutucuta). Κατόπιν, θα μεταβεί στο Αθλητικό Σχολείο Λουμπάνγκο (Lubango) όπου και θα προσφερθεί ελληνική δωρεά, παρουσία του υφυπουργού Νεολαίας, Φερνάντο Φρανσίσκο Ζοάο (Fernando Francisco João).

Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για τον Οικονομικό Συντονισμό, Μανουέλ Χοσέ Νούνες (Manuel José Nunes Júnior).

Την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός σε ακρόαση από τον Πρόεδρο της Ανγκόλας, Ζοάο Μανουέλ Γκονσάλβες Λουρένσο (João Manuel Gonçalves Lourenço). Οι ανωτέρω συνομιλίες τόσο στη Νιγηρία όσο και στην Ανγκόλα, οι οποίες εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο, θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και στην ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών διμερών σχέσεων με έμφαση στις επενδύσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επισημαίνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υπογραμμίσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται στην προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αναφερθεί στις προκλήσεις στην γειτονία της χώρας μας, καθώς και στην υποψηφιότητα για μια θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26.

Στο πλαίσιο της συνέχισης της παροχής βοήθειας από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ανακοινώσει την προσφορά 100.000 δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ανγκόλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ