ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Από τον Μάιο η εφαρμογή της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό

Μητσοτάκης: Από τον Μάιο η εφαρμογή της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο, Παρασκευή, θα ανακοινωθεί νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά INTIME

Στην αποκάλυψη ότι έχει δώσει το λάκτισμα για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία μάλιστα θα τρέξει από τον Μάιο, προβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει στο σχετικό απόσπασμα της εκπομπής «Ενώπιος Ενωπίω» που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο, Παρασκευή, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά.

«Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για 2 εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος».

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών στην πανδημία δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις υπό το πρίσμα του πολιτικού κόστους. Έφερε δε, ως παράδειγμα την έναρξη βεβαίωσης των πρώτων προστίμων στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα εμβολιαστούν.

«Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα, 50 ευρώ σε πρώτη φάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς μάλιστα για το ύψος των χρηματικών ποινών ο πρωθυπουργός μάλιστα σημείωσε: «Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις. Μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία, αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατευτήκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».

Σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σημειώνεται πως από την 1 Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά το 2%, διαμορφούμενος στα 663 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με τα σενάρια, είναι πιθανή μια αύξηση των κατώτατων απολαβών κατά 5%, κάτι που θα οδηγούσε το μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Τα σενάρια προβλέπουν αύξηση ακόμα και 7% αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Συνεπώς η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 9% ( δηλαδή 2%+ 7%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Oικονόμου: Δεν θα αφήσουμε κάνεναν απροστάτευτο

«Η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει την οικιακή οικονομία. Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Ενέργεια έχουν δοθεί πάνω από 1,3 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και τον Ιανουάριο 400 εκατ. σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αγρότες» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική που διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα, έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει την νέα αύξησή του, έχουν μειωθεί οι εισφορές. Παίρνουμε μέτρα για σωστή λειτουργία της αγοράς. Δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο στο κύμα ανατιμήσεων χωρίς παράλληλα να θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή διάσταση» σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ