ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εφημερίδα «Αυγή»: Δεν αναστέλλεται το καθημερινό φύλλο - Θα εξυγιανθεί εν λειτουργία

Εφημερίδα «Αυγή»: Δεν αναστέλλεται το καθημερινό φύλλο - Θα εξυγιανθεί εν λειτουργία
Το Πολιτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να μην ανασταλλεί η έκδοση του καθημερινού φύλλου της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την οριστική απόφαση για το ζήτημα της εφημερίδας «Αυγή» έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, το Πολιτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να μην ανασταλλεί η έκδοση του καθημερινού φύλλου της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς, αλλά να προχωρήσει στην απόλυτα επιβεβλημένη αναδιάρθρωση της εν λειτουργία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ το Πολιτικό Συμβούλιο «επανεπιβεβαίωσε ομόφωνα την εμπιστοσύνη του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αυγής και εξουσιοδότησε τα μέλη του να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και να είναι, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία της εφημερίδας».

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα συνεχίσει να τρέχει, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της απομάκρυνσης όσων θεωρούνται «αργόμισθοι», ενώ ταυτόχρονα θα γίνει πλήρης επανασχεδιασμός της έκδοσης.

Νωρίτερα πηγές από την Κουμουνδούρου, απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν μπορεί να πετύχει τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ ιδιοκτησίας του - της εφημερίδας «Αυγή» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» έκαναν λόγο για «αρκετά φιλοκυβερνητικά μέσα που ζουν από τις κάθε λογής λίστες Πέτσα, υπόγειες χρηματοδοτήσεις και "θαλασσοδάνεια" από τράπεζες, που ενίοτε σβήνονται με κυβερνητικές παρεμβάσεις».

Παράλληλα μιλούν και για τη «ΝΔ της διαπλοκής, των "νταβατζήδων" και των 350 εκατ. ευρώ δανεικών κι αγύριστων που φεσώνουν τους Έλληνες φορολογούμενους και οι οποίοι πανηγυρίζουν για το οικονομικό αδιέξοδο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης της "Αυγής"».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κάνοντας χρηστή διαχείριση των οικονομικών του, δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ, ούτε στις τράπεζες ούτε πουθενά. Δεν έχει νταβατζήδες να πληρώνουν με μαύρο χρήμα τα μέσα του περιμένοντας ανταλλάγματα και προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξυγιάνει την οικονομική κατάσταση της “Αυγής”, η οποία μαζί με το “Κόκκινο” απορροφούν το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος. Ήδη από το 2018 οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως επί της ουσίας και δεδομένης της κρίσης του Τύπου, η εφημερίδα έχει οικονομικώς χρεωκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα, απορροφά δύο εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα διαφημιστικά έσοδα διαρκώς μειώνονται, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας τα πράγματα έγιναν χειρότερα», τονίζουν στην Κουμουνδούρου.

Παραλλήλως, επισημαίνουν πως οι μεγάλες ανατιμήσεις στο χαρτί που τίθενται σε ισχύ με το νέο έτος επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση. Η πτώση των εσόδων του μέσου και η αδυναμία επιπλέον χρηματοδότησης από το κομματικό ταμείο εκ των πραγμάτων οδηγούν στην δύσκολη αλλά αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της «Αυγής», όπως προσθέτουν.

«Διαβεβαιώνουμε τόσο τους πολιτικούς μας αντιπάλους που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όσο, όμως, και κυρίως τους Έλληνες φορολογούμενους ότι για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων μας δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το δρόμο της ΝΔ. Δεν θα πάρουμε χρήμα στην υγεία των κορόιδων. Ούτε θα πάρουμε θαλασσοδάνεια ούτε θα φεσώσουμε τον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από ένα σχεδόν μήνα, θέσαμε σε ισχύ ένα εξαιρετικώς γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα, το οποίο προέβλεπε για όσους ενταχθούν άμεση καταβολή 28 μισθών και πλήρη αποπληρωμή όλων των παλαιότερων οφειλών.

»Ενημερώνουμε πως παρόμοιο πρόγραμμα εθελούσιας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή όχι μόνο στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά ούτε από τράπεζες ή πολυεθνικούς κολοσσούς. Στο πρόγραμμα αυτό δυστυχώς ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση. Αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί άμεσα, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της “Αυγής”, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου. Κι όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο», σημειώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Τονίζουν δε πως «προς απογοήτευση όσων πανηγυρίζουν, τις επόμενες ημέρες τόσο η ηγεσία του κόμματος που αποτελεί το βασικό μέτοχο όσο και το ΔΣ της εφημερίδας θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν, ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο δεν θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της τόσο διαδικτυακά όσο και στο κυριακάτικο φύλλο της».

«Η διατήρηση κι ενίσχυση της φωνής της “Αυγής”, ιδίως μέσα στο σύνθετο και δυστοπικό μιντιακό περιβάλλον που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν είναι μόνο ζήτημα ιστορικότητας, αλλά και δημοκρατίας», συμπληρώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ