ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για ληξιαρχικές πράξεις: Ακόμη ένα βήμα στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού

Δένδιας για ληξιαρχικές πράξεις: Ακόμη ένα βήμα στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού
Ένα ακόμα βήμα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού ΙΝΤΙΜΕ

Ένα ακόμα βήμα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, που προωθεί την εικόνα ενός φιλικού προς τον απόδημο πολίτη κράτους και συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τη νέα απλουστευμένη και πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία καταγραφής ληξιαρχικών γεγονότων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι υπάλληλοι των προξενικών αρχών συντάσσουν και καταχωρούν τα ληξιαρχικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην αλλοδαπή, απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών». Αυτό σημαίνει, όπως εξηγείται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ότι η μέχρι τώρα ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία διαρκούσε πολλούς μήνες, θα ολοκληρώνεται πλέον απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση άλλων υπηρεσιών και σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται περαιτέρω, για ένα πρωτοποριακό έργο που αποτελεί ένα ακόμα βήμα υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, προωθώντας την εικόνα ενός φιλικού προς τον απόδημο πολίτη κράτους. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των προξενικών αρχών.

Η νέα διαδικασία ρυθμίζεται με την Κοινή Απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη και Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη (ΦΕΚ Β’ 6090/22.12.2021). Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Σε γράφημα που επισυνάπτεται σε σχετική ανάρτηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη, η καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων θα γίνεται απευθείας από τις προξενικές αρχές στο Μητρώο Πολιτών, με μία μόνο επίσκεψη του πολίτη, χωρίς ταχυδρομική αποστολή στο ειδικό ληξιαρχείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ