ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπακογιάννης: Στους πέντε καλύτερους δημάρχους της Ευρώπης

Κώστας Μπακογιάννης: Στους πέντε καλύτερους δημάρχους της Ευρώπης
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ΙNTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στη λίστα με τους πέντε καλύτερους δημάρχους της Ευρώπης για το 2021, που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες η πλατφόρμα mayorsofeurope.eu εμφανίζεται ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με τους δημάρχους του Αμβούργου, της Στοκχόλμης, της Πράγας και της Μπρατισλάβα.

Στο σχετικό άρθρο της πλατφόρμας, αναφέρεται ότι ο οργανισμός παρακολούθησε στενά το έργο των δημάρχων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες πρακτικές, αλλά και τα θετικά παραδείγματα, τα οποία μπορούν να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους αρχηγούς των ευρωπαϊκών πόλεων, κατέληξε στο top 5 των Ευρωπαίων δημάρχων.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα «Mayors of Europe» το 2021 ο Δήμαρχος Αθηναίων εστίασε σε έργα υποδομής, στην ανάπτυξη της Αθήνας ως έξυπνη πόλη (Smart City), αλλά και στην τουριστική προβολή της. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο Κώστας Μπακογιάννης «υλοποιώντας μια σειρά έργων οδηγεί με επιτυχία την πόλη της Αθήνας στον δύσκολο δρόμο του αστικού μετασχηματισμού».

Ειδικά για το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων «αποτελεί πρότυπο όταν μιλάμε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δείχνοντας προσήλωση και καινοτόμα προσέγγιση».

Η πλατφόρμα ξεχωρίζει μερικές πρωτοποριακές παρεμβάσεις, όπως είναι η δημιουργία των «πάρκων τσέπης» στις γειτονιές της πόλης, η φύτευση δέντρων και πρασίνου, η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, η επαναλειτουργία των σιντριβανιών, η ανακατασκευή των πεζοδρομίων κ.ά.

Στα καλύτερα παραδείγματα είναι και το πρώτο θεματικό πάρκο που δημιουργήθηκε στο Παγκράτι (Ιαπωνικός Κήπος), ο διορισμός της πρώτης Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) στην Ευρώπη από τον δήμο Αθηναίων, αλλά και πρωτοποριακές ενέργειες σε άλλους τομείς, όπως η δημιουργία του Athens Film Office για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών και την προώθηση της Αθήνας ως κινηματογραφικού προορισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ