ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» η παραλαβή πλοίου συλλογής πληροφοριών

Ερντογάν: Με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» η παραλαβή πλοίου συλλογής πληροφοριών
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή παραλαβής του πλοίου που έγινε στα ναυπηγεία της Τούζλα Turkish Presidency

Αναφορές στη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τελετή παραλαβής από το τουρκικό Ναυτικό του σκάφους συλλογής πληροφοριών «TCG Ufuk».

«Η προστασία της Τουρκίας που περικλείεται από τρεις θάλασσες», όπως είπε ο κ. Ερντογάν, «είναι δυνατή μόνο με την υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το Ναυτικό μας πιο ισχυρό και με αποτρεπτική ικανότητα για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αέφερε πως η Τουρκία κατασκευάζει τα δικά της εθνικά πολεμικά πλοία, αμφίβια σκάφη, πλοία σεισμικών ερευνών, ακτοφυλακής, πλοία διοίκησης και ταχύπλοα. «Σε αυτά τα έργα, έχουμε φτάσει σε ποσοστό εγχώριας παραγωγής έως και εβδομήντα τοις εκατό. Τώρα, με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παράγουμε οπλισμένα μη επανδρωμένα θαλάσσια σκάφη και δουλεύουμε για την ανάπτυξη αντίστοιχων όπλων που θα κινούνται σε σμήνη» είπε.

Έκανε επίσης αναφορά και στην καθέλκυση πέρυσι της πρώτης τουρκικής φρεγάτας κλάσεως «Ι», της «Istanbul», καθώς και στα προγράμματα εκσυγχρονισμού των μονάδων του τουρκικού Ναυτικού, τα οποία εξοπλίζονται με ηλεκτρονικά και όπλα τουρκικής κατασκευής.

Ερντογάν: Η Τουρκία θέτει τους όρους

«Κάναμε μια καλή αρχή το 2022», συνέχισε ο πρόεδρος Ερντογάν, στην ομιλία του στα ναυπηγία της Τούζλα, στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έγινε πλέον μια χώρα που έχει φωνή στην περιοχή της.

Χάρη στις προμήθειες αμυντικού υλικού, η Τουρκία βρίσκεται στη θέση να θέτει τους όρους του παιχνιδιού στην περιοχή της και να αποτρέπει βρόμικα παιχνίδια εις βάρος της, υποστήριξε.

«Η Τουρκία οφείλει την πρόοδο που έχει σημειώσει στην αμυντική βιομηχανία στο γεγονός ότι μπορεί να κάνει όλες τις κινήσεις που απαιτούνται προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων σε κάθε τομέα, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως επιχειρήσεις εκτός συνόρων, παρά τα έμμεσα ή άμεσα εμπάργκο στα οποία υπόκειται» δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στον αποκλεισμό της Άγκυρας από τις ΗΠΑ σε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Της ίδιας κλάσεως με τις τουρκικές κορβέτες

Το «TCG Ufuk» (A-591), τυπικά πλοίο εκπαίδευσης, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ναυτική μονάδα συλλογής πληροφορίων. Θα επιχειρεί από κοινού στην υπηρεσία της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ και του τουρκικού Ναυτικού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στη γειτονική χώρα.

Κατασκευάστηκε πάνω στα σχέδια των τουρκικών κορβετών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εθνικού Πλοίου» (MILGEM) του τουρκικού Ναυτικού. Πρόκειται για το πέμπτο της σειράς αυτής. Τα άλλα τέσσερα είναι κορβέτες κλάσεως «Ada».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, έχει μήκος 99,5 μέτρων, εκτόπισμα 2.250 τόνων, η ταχύτητά του ξεπερνά τους 18 κόμβους, μεταφέρει 110 άτομα προσωπικό, μπορεί να προσνηωθεί επάνω του ελικόπτερο και μπορεί επίσης να επιχειρεί συνεχώς χωρίς ελλιμενισμό επί 60 ημέρες. Το ποσοστό συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή του φτάνει το 70%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ