ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό κλιμάκιο στη Φλώρινα: Άμεσος στόχος η αρωγή στους σεισμοπαθείς

Υπουργικό κλιμάκιο στη Φλώρινα: Άμεσος στόχος η αρωγή στους σεισμοπαθείς
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης ενημερώθηκε για την έκταση των ζημιών των κτηρίων από το σεισμό στη Φλώρινα facebook

Τη Φλώρινα που χτυπήθηκε από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου επισκέφθηκε υπουργικό κλιμάκιο το οποίο δήλωσε στους κατοίκους ότι άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η αρωγή στους σεισμοπαθείς της περιοχής.

Το υπουργικό κλιμάκιο που πραγματοποίησε επίσκεψη σε σεισμόπληκτα κτίρια και κατοικίες στη Φλώρινα αποτελούσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Το υπουργικό κλιμάκιο συνομίλησε με τον Δημήτρη Βάσσου, ιδιοκτήτη νεοκλασικής κατοικίας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και το οποίο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην τοιχοποιία. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το 6ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, ένα από τα παλιά κτιριακά συγκροτήματα που και αυτό έχει υποστεί ζημιές στην τοιχοποιία.

Ο κ. Στυλιανίδης ενημερώθηκε από τους μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Φλώρινας για την έκταση των ζημιών και το χρόνο της αποκατάστασης, ενώ συζήτησε με τον δήμαρχο Βασίλη Γιαννάκη την εναλλακτική λύση της απομακρυσμένης διδασκαλίας για τους μαθητές όταν θα εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.

Ο κ. Στυλιανίδης με τους Τριαντόπουλο και Μιχάλη Παπαδόπουλο περιηγήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, όπου στεγάζεται το Ωδείο και η αίθουσα προβολών που φέρει το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου και είδαν τις ζημιές που έχει υποστεί ο 2ος όροφος του κτιρίου.

Ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος τόνισε ότι «έως σήμερα τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών που πραγματοποιούν ελέγχους έχουν πραγματοποιήσει αυτοψίες σε 300 οικίες και 1.000 διαμερίσματα εντός της πόλεως».

Λίγο πριν εισέλθει στην κλειστή σύσκεψη στην αίθουσα της ΠΕ Φλώρινας με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, των τριών δημάρχων της Φλώρινας, εκπροσώπων του στρατού και της πυροσβεστικής, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «η εντολή που λάβαμε από τον πρωθυπουργό ήταν σαφής, να κάνουμε αυτοψία και όπου μπορεί το κράτος να δείξει την ουσιαστική του αρωγή ώστε να κλείσουν οι πληγές του σεισμού».

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «άμεσος στόχος είναι να αποκαταστήσουμε γρήγορα τις ζημιές», εκτιμώντας ότι «δεν είναι πολλές και θα τις αποκαταστήσουμε γρήγορα», ενώ έκανε ειδική αναφορά στα σχολεία λέγοντας ότι «θέλουμε οι μαθητές να επιστρέψουν το γρηγορότερο στα μαθήματά τους».

Ο κ. Τριαντόπουλος εξήγησε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αυτοψιών από τις επιτροπές του υπουργείου Υποδομών, τότε «θα ενεργοποιηθεί η στήριξη για τους πληττόμενους που θα αφορά την αρωγή σε οικοσκευή», ενώ με την ολοκλήρωση των δευτεροβάθμιων ελέγχων από τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών «θα μπορεί να ενεργοποιηθεί και η στεγαστική συνδρομή για τους πληττόμενους που έχουν υποστεί ζημιές οι κατοικίες τους».

Ο κ. Τριαντόπουλος έκανε ειδική αναφορά στις επιχειρήσεις λέγοντας ότι «για το μέρος των ζημιών σε κτίρια η ενίσχυση θα εντάσσεται στη στεγαστική συνδρομή του υπουργείου Υποδομών, ενώ για τη ζημιά στο "επιχειρείν" λόγω του φαινόμενου θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης ανέφερε ότι ο δήμος έλαβε άμεση οικονομική ενίσχυση 150.000 ευρώ από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ωστόσο δήλωσε ότι «θα ζητήσουμε επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση όχι μόνο για τα έργα αποκατάστασης των δημοτικών κτιρίων, αλλά και χρήματα για την αρωγή των δημοτών μας». Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήριος Βοσδου εξήγησε στο υπουργικό κλιμάκιο ότι «οι ζημιές των κτιρίων στην πόλη, αλλά και στα χωριά, είναι πολλές, αλλά δεν είναι σε μεγάλη έκταση» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «μπορούν να αποκατασταθούν σε εύλογο χρόνο».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπιδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ