ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές: Αναφαίρετο δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια

Διπλωματικές πηγές: Αναφαίρετο δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια
Τουρκικά δημοσιεύματα μεταδίδουν την ανυπόστατη είδηση περί ελληνικής υποχώρησης στην επέκταση των χωρικών υδάτων INTIME/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Διπλωματικό φρένο στην μηχανή της τουρκικής προπαγάνδας που δια του φιλοκυβερνητικού τύπου μεταδίδει την ανυπόστατη είδηση περί ελληνικής υποχώρησης στην επέκταση των χωρικών υδάτων, βάζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Αποδομώντας πλήρως τα τουρκικά δημοσιεύματα, η συγκεκριμένη πηγή ενημέρωσης υπενθύμιζε ό,τι: «πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».|

Από το Σάββατο στην Τουρκία έχει προκληθεί ένας παροξυσμός που εκπορεύεται από την επίκληση στις δηλώσεις του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη στο ραδιόφωνο του Alpha, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα μας αντιπρότεινε την πρόθεσή της να «συμβιβαστεί» στα 10 ναυτικά μίλια, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Το βράδυ του Σαββάτου τουρκικά μέσα μετέδωσαν τις συγκεκριμένες δηλώσεις ερμηνεύοντας τες ως «βήμα πίσω» εκ μέρους της Ελλάδας.

Ενδεικτικά το A Haber ανέφερε: «Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για 12 μίλια χωρικών υδάτων».

Ανάλογο δημοσίευμα και στο τουρκικό Star με τίτλο «Η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Τι δήλωσε ο Χρήστος Ροζάκης

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.9 Alpha και τον δημοσιογράφο Κώστα Αλατζά, ο κ. Ροζάκης αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου με την Τουρκία, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως ανέφερε, οι διερευνητικές επαφές έχουν ως βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. «Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, όμως η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο κ. Ροζάκης, σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα εγείρει και νέα ζητήματα, όπως το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών σε συνάρτηση με το καθεστώς κυριαρχίας τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ