ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρομπέρτα Μετσόλα: Όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ πραγματικά ενωμένη

Ρομπέρτα Μετσόλα: Όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ πραγματικά ενωμένη
«Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμου, αλλά και θεραπείας» τόνισε αναφερόμενη στο Κυπριακό η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου AP Photo/Jean-Francois Badias

Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπογράμμισε η νέα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, κατά την ομιλία που εκφώνησε κατόπιν της εκλογής της, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη».

«Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμου, αλλά και θεραπείας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να βοηθήσουμε τις προσπάθειες για το τέλος στη διαίρεση στην τελευταία διαιρεμένη χώρα της ΕΕ -την Κύπρο- υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ. Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη» υπογράμμισε.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ και συγκεκριμένα σε ερώτηση αναφορικά με την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η Ρομπέρτα Μετσόλα είχε αναφέρει:

«Πριν χτυπήσει η πανδημία του κορωνοϊού, είχαμε δει την Τουρκία να εργαλειοποιεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα. Μερικές φορές ξεχνάμε και μιλάμε για τα σύνορα της Φινλανδίας ή της Λιθουανίας, αλλά δεν λέμε ότι είναι τα σύνορα της ΕΕ».

Επίσης είχε υπογραμμίσει ότι «χρειάζεται να σιγουρέψουμε ότι έχουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρά εξωτερικά σύνορα και εκεί είναι που εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εστιάζουμε όταν συζητάμε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο μεταναστευτικό, όταν βλέπουμε ότι έχουμε γείτονες, όπως συμβαίνει τώρα με την Λιθουανία και την Πολωνία στα σύνορα με την Λευκορωσία, όπου έχεις έναν δικτάτορα, ένα καθεστώς που θα ήθελε να προσπαθήσει να μας διχάσει».

«Το μήνυμά μας από την ΕΕ είναι ότι οι δικτάτορες δεν θα μας διχάσουν και τα εξωτερικά μας σύνορα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αποσταθεροποιηθεί η ακεραιότητα της ΕΕ και των κρατών-μελών της» είχε επισημάνει.

Στη σημερινή ομιλία της στο Στρασβούργο, η Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το καλύτερο παράδειγμα της Ευρώπης».

Η ίδια σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει πραγματικά ηγετικό ρόλο. Το δικό μας είναι ένα ίδρυμα μοναδικό στον κόσμο. Πρέπει να το ενισχύσουμε. Δεν μπορούμε να φοβόμαστε τη μεταρρύθμιση. Το επόμενο κομμάτι της θητείας θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γίνει το Κοινοβούλιό μας πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας στην εκπροσώπηση των πολιτών, στον έλεγχο, στη διερεύνηση, στη νομοθεσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ