ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό αδιέξοδο από τα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι εταίροι

Κυβερνητικό αδιέξοδο από τα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι εταίροι
EUROKINISSI

Διαβουλεύσεις και διεργασίες είναι σε εξέλιξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το πώς θα ξεπεράσουν το σκόπελο της οριστικοποίησης των μέτρων-ρεζέρβα για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Μάλιστα, ορισμένοι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης απειλούν ακόμη και με εκλογές σε περίπτωση που ζητηθεί αναλυτική καταγραφή των μέτρων, ακόμη και αν δεν ψηφιστούν. «Αν πούμε από τώρα αναλυτικά τα μέτρα που θα ληφθούν το 2018 ή το 2019 είναι σαν να οδηγούμαστε σε μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία», τόνισε στο CNN Greece κορυφαίο παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι ψήφιση και νέων μέτρων τώρα μαζί με το πακέτο 5,4% είναι πολύ δύσκολο να περάσει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο παραδέχονται ότι στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου υπάρχει ρήτρα που κάνει λόγο για έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όμως το να πάρει κανείς προληπτικά μέτρα για το 2018 είναι σαν να προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και να υπογράφει την καταδίκη του σένα διαρκές μνημόνιο.
Άλλωστε, στον σχεδιασμό του Μαξίμου είναι η σταδιακή έξοδος στις αγορές και η έκδοση δεκαετών ομολόγων που θα τονώσουν την ελληνική οικονομία, κάτι που προβλέπουν ότι θα ακυρωθεί ως στόχος εάν ψηφιστούν και πρόσθετα μέτρα.
Εξ αυτού του λόγου, ο πρωθυπουγός αναμένεται τις επόμενες ώρες να ξεκινήσει νέο γύρο τηλεφωνημάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ενημερώσει τους ξένους ηγέτες και να ζητήσει να δείξουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση.

Τσακαλώτος: Δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία τα προληπτικά μέτρα

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι στην ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπεται η νομοθέτηση μέτρων για προληπτικούς λόγους και, εν προκειμένω, για την πιθανότητα να πέσουν έξω οι προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Μαξίμου και θα αναζητηθούν εναλλακτικές που και τους δανειστές θα ικανοποιούν και την κυβέρνηση δεν θα οδηγήσουν σε πολιτική ασφυξία.

«Κρατήσαμε την υποχρέωση μας για πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο το 3% επί του ΑΕΠ, παρόλα αυτά το ΔΝΤ εκτιμά πως η απόδοση των μέτρων που προτείνουμε θα αποφέρει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και για το λόγο αυτό ζητείται ένα προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για να καλυφθεί η διαφορά στην περίπτωση που ο σημερινός σχεδιασμός δεν αποφέρει τον προσδοκώμενο στόχο», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως η ελληνική νομοθεσία, όπως και η γαλλική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων με πιθανότητα εφαρμογής στο μέλλον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις υπό αίρεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το «χ» αν συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ