ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ενίσχυση ποσοστών για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - Τρίτος πόλος το ΚΙΝΑΛ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ενίσχυση ποσοστών για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - Τρίτος πόλος το ΚΙΝΑΛ
Η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 9,5% INTIME

Τη νέα εικόνα στο πολιτικό σκηνικό, με τη δημιουργία ενός τρίτου, ισχυρού πόλου, αυτού του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Το ενδιαφέρον της νέας δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mega, είναι ότι κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα δεν χάνει ποσοστά, αντίθετα ενισχύονται, κάτι που σημαίνει ότι παίρνουν δυνάμεις από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Έτσι, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,1%, ενισχυμένη κατά 1,6 μονάδες από τον Δεκέμβριο (27,5%). Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6% από 18,1%, κερδίζει δηλαδή 1,5 μονάδα. Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι κάτω από τις 10 μονάδες, και συγκεκριμένα 9,5%.

Ποσοστό 15% από 14,6% τον Δεκέμβριο λαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής, κερδίζει μόλις 0,4% μονάδες δηλαδή, κάτι που ίσως δείχνει ότι η δύναμη του κόμματος κινείται σε αυτό το επίπεδο. Είναι όμως, η μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό διότι με την ορμή της αλλαγής ηγεσίας, το ΚΙΝΑΛ «κλέβει» ψηφοφόρους και από την Κεντροαριστερά και από το Κέντρο.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 4,4%, από 4,7%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,1% (4,4% τον Δεκέμβριο), το Μέρα25 με 3,3% (2,9%) και η Δημιουργία Ξανά με 1,2% (1%) και οι Ελληνες για την Πατρίδα με 1,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Παρατηρώντας την πρόθεση ψήφου όσων δηλώνουν υπέρ του ΚΙΝΑΛ βλέπει κανείς ότι το 27,8% προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς ενώ το 29,5% από (από 26,9%) το χώρο του κέντρου. Μια δεξαμενή ψηφοφόρων δηλαδή που ενδιαφέρει άμεσα και τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 36%, 3,9 μονάδες κάτω από το ποσοστό των τελευταίων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 24,2%, από 31,5% στις εκλογές, επομένως η διαφορά των δύο κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου είναι στις 11,8 μονάδες.

Η έκπληξη γίνεται φυσικά από το ΚΙΝΑΛ το οποίο ανεβαίνει στο 18,5% από 8,1% στις εκλογές. Μάλιστα, ένα 49% λέει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, όταν για τη ΝΔ είναι 46% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 35%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κ. Μητσοτάκης με 36%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ