ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Επί ποδός το Μαξίμου - Στο συντονιστικό ο Μητσοτάκης εάν απαιτηθεί

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Επί ποδός το Μαξίμου - Στο συντονιστικό ο Μητσοτάκης εάν απαιτηθεί
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Το Μέγαρο Μαξίμου θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο, εικόνα από την εξέλιξη της κακοκαιρίας αλλά και της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει εκπονηθεί, τόσο για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τυχόν θα προκληθούν από την κακοκαιρία «Ελπίδα»,  την οποία οι προγνώσεις των ειδικών κατατάσσουν στα πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ετοιμότητα Μητσοτάκη

Είναι ξεκάθαρο ότι η πορεία που θα διαγράψει η κακοκαιρία θα κρίνει και την μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στην πρωινή, τακτική σύσκεψη για τον Covid-19 που αποτελεί άλλωστε ένα πεδίο που επηρεάζεται πολυεπίπεδα από την κακοκαιρία.

Είναι ορατό το αποτύπωμα των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για παράδειγμα στους εμβολιασμούς, που θα μετατεθούν χρονικά για λόγους ασφάλειας. Είναι δε, ευδιάκριτη η ανησυχία που διακατέχει όλα τα κλιμάκια για τον αντίκτυπο των χαμηλών θερμοκρασιών στο tempo της πανδημίας.

Όχι σε remake της Μήδειας

Από την άλλη είναι σαφές ότι η κακοκαιρία «Ελπίς» εκτός από μια δοκιμασία αντοχής αποτελεί για το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και ένα τεστ αφομοίωσης των μαθημάτων της «Μήδειας», που εκδηλώθηκε σχεδόν πριν από έναν χρόνο. «Κι εμείς θα διορθωθούμε και θα γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον, για να αντιμετωπίζουμε προληπτικά, αλλά και εκ των υστέρων, τέτοια φαινόμενα» διαμήνυε ο πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 2021.

Από την κρησάρα της Ηρώδου Αττικού θα περάσουν η πληρότητα των σχεδιασμών, η επάρκεια στην προετοιμασία και η ταχύτητα στην ανταπόκριση, αλλά και η εν γένει παρουσία όλων των εμπλεκόμενων. Για αυτήν την πτυχή υπάρχει επίσης η ρητή δέσμευση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά φαινόμενα μετάθεσης ευθυνών ή προσπάθεια απόσεισης τους.

Στο αμιγώς επιχειρησιακό πεδίο, την Κυριακή έγινε ακόμη ένας έλεγχος του Γενικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και για την άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση των χιονοπτώσεων και του παγετού. Πρώτη προτεραιότητα, μετά την προστασία ανθρωπίνων ζωών και περιουσιών, αποτελεί η διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών.

Τα έκτακτα μέτρα

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει αποφασιστεί να λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επιπλέον οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί. Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια, ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα. Ανάλογα με την πορεία των φαινομένων, το 112 θα συνεχίσει να ενεργοποιείται κατά τόπους εφόσον κρίνεται απαραίτητο, για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους,.

Παράλληλα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν λάβει «φύλλα πορείας» για νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέμβουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί. Ο ΔΕΔΔΗΕ, μάλιστα, έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Οι οδηγίες

Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει απευθυνθεί έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες και να ακολουθούν πιστά τις βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ