ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κατηγορίες για ολιγωρία και ανεπάρκεια από Δούρου και Σγουρό

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κατηγορίες για ολιγωρία και ανεπάρκεια από Δούρου και Σγουρό
Αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ζητούν να δοθούν αποζημιώσεις και σε όσους υπέστησαν ζημιές λόγω του χιονιά ΙΝΤΙΜΕ

Ολιγωρία και ανεπάρκεια αποδίδουν στην κυβέρνηση και στη Διοίκηση της Περιφέρειας για την διαχείρηση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και συγκεκριμένα η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, Ρένα Δούρου και ο τέως περιφερειάρχης Γ. Σγουρός.

Οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις τάσσονται στο πλευρό των πολιτών που δοκιμάστηκαν από την κακοκαιρία, ζητώντας να δοθούν αποζημιώσεις όχι μόνο στους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού αλλά και σε όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα ή άλλο εξοπλισμό λόγω του χιονιά.

Συγκεκριμένα η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας την εικόνα των χιλιάδων εγκλωβισμένων πολιτών: «Όχι στα βουνά. Στην καρδιά της πρωτεύουσας. Στη Μεσογείων, στην Αττική οδό αλλά και στο αεροδρόμιο, όπου αποκλείστηκαν συμπολίτες μας και επισκέπτες» αποδίδει στην κυβέρνηση ολιγωρία και «ρόλο παρατηρητή», υποστηρίζοντας ότι "Πλέον οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη και επιτελικό κράτος και αριστεία στην πράξη».

Χαρακτηρίζει ως περιγραφή ενός παράλληλου σύμπαντος την χθεσινή ενημέρωση της κυβέρνησης, τονίζει ότι η «κυβέρνηση δεν άλλαξε τίποτε στον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας» και ότι «από το 2019 έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε», υπενθυμίζοντας ότι «τον Δεκέμβριο του 2019 εγκλωβίστηκαν συμπολίτες μας για ώρες στη Μαλακάσα και τότε έφταιγε η Νέα Οδός. Με τη Μήδεια άφησαν τους δρόμους χωρίς αλάτι, χωρίς εκχιονιστικά, και τους έφταιγε ο ΔΕΔΔΗΕ».

Παρατηρεί ότι σήμερα φταίει ο παραχωρησιούχος και διερωτάται ποιος φταίει για τη Λ. Κατεχάκη, τη Λ. Μεσογείων, τη Λ. Μαραθώνος και πως αποκτήθηκαν «τα εκχιονιστικά 4 επί 4, που διαφημίστηκαν ως θηρία» σημειώνοντας ότι οι διασώσεις δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά της ΕΜΑΚ.

Ο τ. περιφερειάρχης Γ. Σγουρός κάνει λόγο για «πρωτοφανή ανεπάρκεια της Περιφέρειας και του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει την επέλαση ενός γνωστού εδώ και πολλές μέρες ισχυρού καιρικού φαινομένου». Σημειώνει ότι στα δύσκολα «εξαφανίστηκαν όλοι» και οι πολίτες παρέμειναν για ώρες ατελείωτες εγκλωβισμένοι στους κεντρικούς δρόμους της Αττικής - Αττική Οδός, Μεσογείων, Κηφισίας, Μαραθώνος, Κατεχάκη, Φυλής, Τατοϊου, Πάρνηθος, Ποσειδώνος κ.α.- «σε ένα απίστευτο χάος που όμοιο του δεν έχουμε ξαναζήσει». Δρόμοι αρμοδιότητας της Περιφέρειας, επισημαίνει που «ο περιφερειάρχης διαβεβαίωνε πως ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία». Κλείνει την ανακοίνωση ζητώντας ευθιξία και παραιτήσεις.

Η αντικαπιταλιστική Ανατροπή κάνει λόγο για τους εγκλωβισμένους στη Λαυρίου, στη Μαραθώνος, τη στάση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, τους χιλιάδες που κοιμήθηκαν στο πάτωμα του αεροδρομίου, τους δεκάδες χιλιάδες που διένυσαν χιονισμένα χιλιόμετρα και κλειστούς δρόμους για να φτάσουν στο σπίτι τους χτες, τους άρρωστους χωρίς σίτιση στα νοσοκομεία και τους γιατρούς που έψαχναν τρόπο να πάνε στην εφημερία τους, τους κλειστούς δρόμους, τα πεσμένα από το βάρος του χιονιού δένδρα έχουν καταστρέψει καλώδια, σπίτια, αυτοκίνητα.

Σχολιάζει ειρωνικά την «ετοιμότητα» της Περιφέρειας και της κυβέρνησης, τους αποδίδει ευθύνες υποστηρίζοντας ότι «ακολουθούν κατά γράμμα όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές», ενώ κρατούν «αλώβητα τα κέρδη των εργολάβων» και καλεί τους πολίτες σε οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ