ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό συμβούλιο: Αποτίμηση Μητσοτάκη για την «Ελπίδα» και παρέμβαση για το κάδρο των ευθυνών

Υπουργικό συμβούλιο: Αποτίμηση Μητσοτάκη για την «Ελπίδα» και παρέμβαση για το κάδρο των ευθυνών
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το 2022 συνέρχεται στη σκιά της χιονοστιβάδας προβλημάτων από την κακοκαιρία «Ελπίς» που μεταξύ άλλων ξεσκέπασε και τις αδυναμίες στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας και επισκίασε την μεγάλη κινητοποίηση. Αναπόφευκτα τα φώτα στρέφονται στην ηγεσία της νεοπαγούς δομής για την αντιμετώπιση των κρίσεων, που είχε και το πρόσταγμα στην ελλιπή, όπως και ο ίδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας παραδέχθηκε, υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Εναντίον του Χρήστου Στυλιανίδη, συσσωρεύεται ένα ρεύμα έντονων επικρίσεων, από κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές της γαλάζιας πλειοψηφίας για τον γολγοθά, των χιλιάδων, εγκλωβισμένων οδηγών. Παρότι δεν παραγνωρίζονται οι βαρύτατες ευθύνες που φέρει η διαχειρίστρια εταιρεία, στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα ίδια στελέχη καταμαρτυρούν καθυστερημένη αντίδραση στην οποία και αποδίδεται η παράταση στον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, από τη μια χρησιμοποίησε απολογητικό τόνο, παραδεχόμενος «ανεπάρκειες σε όλα τα επίπεδα», ενώ εξέφρασε τη συγνώμη του προς όλους όσοι ταλαιπωρήθηκαν. Από την άλλη όμως, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε στοχευμένες μομφές καταρχάς εναντίον της Αττικής Οδό, καταλογίζοντας στη διαχειρίστρια εταιρεία του αυτοκινητόδρομου, απουσία συνεννόησης με την Τροχαία. Εστίασε δε τις κατηγορίες του, εναντίον του Γιώργου Πατούλη για το κυκλοφοριακό έμφραγμα με τη διακριτή αναφορά ό,τι αποτελούν ευθύνη της Περιφέρειας.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, στην εισήγησή του προς τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, θα κάνει ειδική αναφορά ση σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Αττική. Προβαίνοντας στην πρώτη αποτίμηση ο πρωθυπουργός θα κάνει λόγο για σημαντικά προβλήματα που υπήρξαν στον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, δείχνοντας και προ την πλευρά του Κύπριου πολιτικού. Κατά πληροφορίες, την εισήγηση του κ. Μητσοτάκη θα διατρέξουν αναφορές για το γεγονός ότι δήμοι και περιφέρεια ήταν απροετοίμαστες, παρά τις προγνωστικές προειδοποιήσεις από την ΕΜΥ.

Παράλληλα θα τονίσει πως εκείνο που προέχει είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία καθώς τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και τους δρόμους συνεχίζονται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Mega παραδέχθηκε πως υπήρξε «πρόβλημα οργάνωσης» του κρατικού μηχανισμού. «Υπήρξαν πράγματα που δούλεψαν, υπήρξαν πράγματα που δεν δούλεψαν. Είναι προφανές ότι δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο εκείνο, που και εμείς θα θέλαμε» είπε χαρακτηριστικά δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση.

Στο μικροσκόπιο η Αττική Οδός

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη ο πρωθυπουργός θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις βαρύτατες ευθύνες που έχει η εταιρεία «Αττική Οδό» και θα αναφερθεί στην αποζημίωση των 2.000 σε κάθε οδηγό. Αυτό όμως από ότι φαίνεται θα είναι μόνο η αρχή καθώς θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις σύμφωνα με όσα έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση και είναι κάτι που αναμένεται να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O υπουργός Υποδομών τόνισε, πως η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει την άμεση καταβολή της αποζημίωσης από την εταιρεία δεν έχει ξαναγίνει στην χώρα μας. «Οι καμπάνες θα είναι βαριές. Σε αυτό δεσμευόμαστε και θα το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά στο Mega ο Κώστας Καραμανλής. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί αποζημίωση 1000 ευρώ στην ΤΡΕΝΟΣΕ για τους περίπου 400 επιβάτες για την πολύωρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ