ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πώς θα αποδείξετε ευθύνες της Αττικής Οδού όταν λέτε ότι δεν τηρήθηκαν πρακτικά;

Τσίπρας: Πώς θα αποδείξετε ευθύνες της Αττικής Οδού όταν λέτε ότι δεν τηρήθηκαν πρακτικά;
«Πυρά» Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: Το να λέτε ψέματα για να αποφύγετε ευθύνες είναι ίσως μεγαλύτερο ατόπημα από εκείνο της κακής διαχείρισης INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σειρά ερωτημάτων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις ευθύνες για τον πολύωρο εγκλωβισμό και ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα»

Απαντώντας τα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση της Ολομέλεις για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να είναι «λιγότερο προκλητικός».

«Όχι στο ύφος, στα λόγια σας και θα εξηγήσω τι εννοώ. Την προηγούμενη Δευτέρα χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν εγκλωβισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητά τους όχι μόνο στην Αττική Οδό. Επαναλαμβάνω, στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη, στη λεωφόρο Μαραθώνος, για ώρες για εικοσιτετράωρο. Αυτοί οι άνθρωποι από ποιον θα αποζημιωθούν κ. Μητσοτάκη;» διερωτήθηκε.

«Δεύτερον και ίσως κρισιμότερο. Είναι γνωστό ότι θέλετε διαρκώς κάποιος άλλος να φταίει εκτός από εσάς. Ο τρόπος με τον οποίο μιλήσατε αναδεικνύει, τεκμηριώνει και ενισχύει το επιχείρημά μου ότι η συγγνώμη σας ήταν απολύτως προσχηματική. Διότι όταν λέτε συγγνώμη πρέπει να μας εξηγήσετε που κάνατε λάθος και να μας πείτε τι θα κάνετε για να το διορθώσετε. Για άλλη μια φορά αυτό που μας είπατε είναι ότι φταίει η ιδιωτική εταιρεία» συνέχισε και διατύπωσε τα εξής ερωτήματα:

«Αλήθεια, εσείς δεν είστε της άποψης ότι οι βασικές υποδομές καλό είναι να περνάνε σε ιδιώτες και να μην είναι δημόσιες και προχωράτε συνεχώς σε ιδιωτικοποιήσεις; Τώρα αλλάξατε άποψη σε αυτό;».

«Φταίει η ΕΜΥ που δεν προέβλεψε τον ακριβή όγκο της χιονόπτωσης, φταίνε κάποιοι άλλοι τρίτοι, αλλά εσείς δεν φταίτε πουθενά. Είναι ακριβώς η ίδια νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζετε την κριτική μας για την πανδημία και τη διαχείρισή σας, που μας έχει οδηγήσει στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη, η βασική φιλοσοφία που ακολουθείτε 2,5 χρόνια τώρα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θέλω να αφήσω τίποτα αναπάντητο. Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές σας αιχμές ότι δήθεν εμείς υπερασπιζόμαστε μία ιδιωτική εταιρεία, θέλω να σας πω ότι η κάθε ιδιωτική εταιρεία λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Έχει συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στον νόμο και δεν μπορεί ιδίως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να μεσολαβεί προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο στο οποίο η ίδια η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που οι συμβατικές υποχρεώσεις ορίζουν» υπογράμμισε.

«Οφείλατε κ. Μητσοτάκη αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της συγκεκριμένης εταιρείας -και είναι ντροπή σας να αφήνετε αιχμές σε μένα- ο οποίος τυγχάνει να είναι και νομικός σας σύμβουλος, για να βρείτε φόρμουλα για την αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της εταιρείας και τις δικές σας ευθύνες. Να αφήσετε τη νομική διαδικασία ανοιχτή σε κάθε πολίτη, όπως ορίζει ο νόμος. Διότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει νόμους, δεν είναι μια τριτοκοσμική χώρα» σημείωσε και τόνισε

«Από τη συζήτηση αυτή, διαπιστώνω για άλλη μια φορά ότι επιχειρείτε να αποφύγετε των ευθυνών σας με λαθροχειρίες».

«Είναι αδιανόητο να μας λέτε ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά ή έστω καταγεγραμμένη μια κρίσιμη διάσκεψη που έγινε και την Παρασκευή και την Κυριακή με την παρουσία περιφερειαρχών, κι άλλων υπουργών –που αρχικά αποκρύφθηκε– όπως ο κ. Σκέρτσος. Δεν ήταν μόνο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, ήταν το δεξί σας χέρι, ο υπουργός Επικρατείας. Άρα το Μαξίμου συντόνιζε στην ουσία, και η εταιρεία σήμερα ισχυρίζεται κάτι άλλο» συνέχισε.

«Πώς θα αποδείξετε ότι η εταιρεία ψεύδεται και ότι έχει τη βασική και κύρια ευθύνη όταν μας λέτε ότι δεν τηρήθηκαν πρακτικά;»

«Το να λέτε ψέματα για να αποφύγετε ευθύνες είναι ίσως μεγαλύτερο ατόπημα από εκείνο της κακής διαχείρισης και των λάθος επιλογών που μπορεί να κάνατε, των αποφάσεων που δεν πήρατε για να αποφευχθεί το φιάσκο της Αττικής Οδού» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν είναι μόνο η Αττική Οδός. Είναι και οι κρίσιμες κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας που ποτέ δεν έκλεισαν. Είναι εκτός κρατικής ευθύνης αυτοί οι δρόμοι ή της ευθύνης του κ. Πατούλη κι αποφασίσατε, προκειμένου να γλυτώσουν όλοι οι άλλοι υπουργοί, να βάλετε στην πυρά τον δικό σας εκλεκτό για την Περιφέρεια Αττικής;» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ