ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE Βουλή: Σήμερα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών - Το βράδυ η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής

LIVE Βουλή: Σήμερα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών - Το βράδυ η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας Screen Grab Video / Vouli

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας

Η συζήτηση στην Ολομέλεια κορυφώνεται με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Σημειώνεται, ότι η συζήτηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί περίπου στις 20:00, για να ακολουθήσει η ψηφοφορία, ωστόσο ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός βουλευτών που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο, έχει θέσει τη διαδικασία εκτός προγραμματισμού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όπως έχει διαμορφωθεί υπ’αυτές τις συνθήκες, οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να ξεκινήσουν περί τις 16:00.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη διαδικασία στη Βουλή:

Το βράδυ της Κυριακής θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, διά ζώσης και ονομαστικά, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα μετά την τοποθέτηση Στυλιανίδη

Υπενθυμίζεται, ότι το Σάββατο, η συζήτηση οδηγήθηκε σε σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά την τοποθέτηση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια, δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν ούτε θα ισχυριστώ ότι δεν έγιναν αστοχίες και σφάλματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η τοποθέτησή του ήταν η αφορμή για μία σκληρή σύγκρουση μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Ανδρουλάκης: Υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής - Χρειάζεται νέα σελίδα για τον τόπο

Nωρίς το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε «μισή συγγνώμη», σχετικά με την κακοκαιρία «Ελπίδα» και ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ φάσκουν και αντιφάσκουν. «Η χώρα χρειάζεται όραμα και όχι διαχειριστές. Υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Χρειάζεται μια νέα σελίδα για τον τόπο με μια νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τις παθογένειες», είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόσφατη χιονοκαταιγίδα κατέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο εφησυχασμός και η επικοινωνιακή διαχείριση οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα. Άλλο πράγμα είναι η ριζική μεταρρύθμιση του κράτους ώστε να γίνεται αποτελεσματικός συμπαραστάτης του πολίτη κι άλλο να βαφτίζεις επιτελικό κράτος την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και μιας ομάδας στελεχών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, καθώς ανέφερε ότι στην πρόσφατη κακοκαιρία φάνηκε η ανεπάρκεια της κυβέρνησης. «Το επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε. Όπως πέρσι με τη Μήδεια και το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Λάθος που επαναλαμβάνεται παύει να είναι λάθος», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε θύμιζε ο κρατικός μηχανισμός», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα υποστήριξης των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ενώ επεσήμανε πώς με την οικονομική της πολιτική εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι ανισότητες εις βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τη κοκορομαχία τους ενω τους κατηγόρησε επιδιώκουν να συνεχιστεί το δικομματικό παιχνίδι της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ