ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας για πρόταση μομφής: Πυροτέχνημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Τσιάρας για πρόταση μομφής: Πυροτέχνημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση
Βολές του υπ. Δικαιοσύνης κατά του ΣΥΡΙΖΑ ΙΝΤΙΜΕ

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, από το βήμα της Βουλής καταλογίζοντας του «φθηνή, ανεύθυνη και ανέξοδη μικροπολιτική λογική» και χαρακτηρίζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε, «πυροτέχνημα».

«Είστε άτυχοι κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η προσπάθεια σας να αναδείξετε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον παρόντα χρόνο, φέρνουν στην επιφάνεια τα έργα και τις ημέρες της δικής σας διακυβέρνησης. Και εκεί, η όποια προσπάθεια αξιολόγησης από τους πολίτες δεν είναι απλώς αρνητική για εσάς αλλά έχει την απόλυτη άρνηση της κοινωνίας για την επαναφορά σας. Γιατί οι πολίτες συνεχίζουν να στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε:

«Αυτή η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού και την κυβέρνηση του είναι λογικό και αναμενόμενο ότι θα επιβεβαιωθεί απόψε και με την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών».

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επέλεξε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για λόγους που υπαγορεύονται από συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Στη πρόταση δυσπιστίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών. Μπορεί να υποθέσουμε ότι είτε ο κ. Τσίπρας δεν ανέγνωσε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είτε δεν τις κατανόησε. Τίποτα όμως από τα δύο δεν πιστεύω ότι συμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Τσίπρας και διαβάζει και κατανοεί τις δημοσκοπήσεις που αποκαλύπτουν τον κύκλο απαξίωσης του ιδίου και του κόμματος του και αναζητά διεξόδους στα στρατηγικά του αδιέξοδα. Αυτό όμως είναι μια φθηνή και ανέξοδη Αντιπολίτευση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Και συνέχισε:

«Ο πραγματικός λόγος που επέλεξε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, καθώς γνωρίζει ότι η κυβέρνηση διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι η προσωπική του σταθεροποίηση και όχι η αλλαγή. Στόχος του είναι η διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών ισορροπιών μεταξύ της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Δεν απαντά σε καμία όμως λύση, δεν πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις γιατί είναι απλώς πυροτεχνήματα που δεν αφορούν τη κοινωνία». «Τους πολίτες τους απασχολούν τα πραγματικά προβλήματα στα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει λύσεις. Και η κοινωνία κλείνει τα αυτιά στις άναρχες κραυγές», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε έμφαση στους στόχους των πολιτικών της ΝΔ που είναι, όπως είπε, «πως το κράτος θα γίνει πιο ευέλικτο, πιο φιλικό, πιο δίκαιο». «Με ενεργητικές πολιτικές προχωράμε στη στήριξη των πολιτών, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων. Την κοινωνία την ενδιαφέρει η αναβάθμιση του δικαστικού συστήματος, το κράτος δικαίου. Για αυτό προχωράμε στον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης με την ψηφιοποίηση της να βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης», επεσήμανε ο κ. Τσιάρας.

«Την κοινωνία την ενδιαφέρουν τα απτά αποτελέσματα», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η μετάβαση σε ένα πιο ευέλικτο, δίκαιο σύστημα που μπορεί να εκδίδει ένα εκατομμύριο πιστοποιητικά και δικόγραφα, η ταχύτερη επίλυση των δικαστικών υποθέσεων, η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος που προωθείται το αμέσως επόμενο διάστημα, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας, η ποιότητα της δικαιοσύνης με νέα γενιά δικαστικών που θα εκπαιδεύονται δια βίου, η αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα και η πραγματική έκτιση των ποινών, που εσείς δεν ψηφίσατε, όλα αυτά ενδιαφέρουν τους πολίτες».

Μίλησε ακόμα για νέα θεσμικά εργαλεία που έχει προωθήσει και ψηφίσει η κυβέρνηση, «για ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης, για δημιουργία πέπλου προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με ισχυρά εχέγγυα», αλλά και «για μεγάλες παρεμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πραγματική προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». «Με αυτά τα κριτήρια προχωράμε το εθνικό σχέδιο δράσης και όχι με τις μικροπολιτικές ανάγκες της Αντιπολίτευσης. Η κοινωνία μας αξιολογεί, και συνεχίζει να δείχνει την εμπιστοσύνη της στη κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό επιβεβαιώνεται και δημοσκοπικά», επεσήμανε.

Γιαννακοπούλου: Πρέπει να γίνει ταχύτερη η απονομή της δικαιοσύνης

«Το ξέρουμε ότι το σύστημα δικαιοσύνης πάσχει από χρόνια προβλήματα και παθογένειες που επιδεινώθηκαν στη κρίση της πανδημίας. Το μεγάλο αγκάθι παραμένει και είναι η τεράστια καθυστέρηση στο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης», σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου. «Πρέπει να γίνει ταχύτερη η απονομή της δικαιοσύνης. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και μέχρι στιγμής ο κόσμος δεν το βλέπει. Απαντήστε μας τι μετρήσιμα αποτελέσματα παράγουν οι πολιτικές σας στην καθημερινότητα των πολιτών και τι θα κάνετε προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις αλλά εσείς κωφεύετε», ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.

'Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης που ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου. Η αλήθεια είναι ότι όντως περιμέναμε να φανούν καλύτερα αποτελέσματα, που δυστυχώς λόγω πανδημίας δεν το είδαμε να συμβαίνει σε όλη του την έκταση. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Έχουμε κάνει πραγματικά άλματα. Είναι όμως ώρα, με συζήτηση και με την συνδρομή όλων, να κάνουμε το επόμενο βήμα που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Γιατί η δικαιοσύνη είναι η βασική λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας και πρέπει να την ενισχύσουμε να την βελτιώσουμε όλοι μαζί, με τη συμβολή και συνεισφορά όλων των κομμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ