ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σε υψηλούς τόνους η απάντηση σε Τσίπρα για Novartis και Φουρθιώτη

Μητσοτάκης: Σε υψηλούς τόνους η απάντηση σε Τσίπρα για Novartis και Φουρθιώτη
O πρωθυπουργός τόνισε ότι πίσω από την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα κρύβεται ο φόβος να παραμείνει δεύτερο, αντί για τρίτο κόμμα στην επόμενη Βουλή INTIME

Αποφασιστική απάντηση στη σκληρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα είχε ως στόχο να σωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαφαινόμενη πτώση στην τρίτη θέση στην επόμενη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υπαρξιακό πρόβλημα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για μπαράζ ψεμάτων. Όπως είπε, απόψε είπε δύο ψέματα σε κάθε πρόταση, ξεπερνώντας και τον χειρότερο εαυτό του. Η κυβέρνηση θα απαντήσει σε ένα προς ένα από αυτά, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σήκωσε το «γάντι», απαντώντας σε υψηλούς τόνους στον Αλέξη Τσίπρα τόσο για το ζήτημα Φουρθιώτη στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για την υπόθεση Novartis.

«Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο που μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών. Αναρωτιέμαι αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή την επιλογή σας. Γι’ αυτό την κάνετε τελικά αυτή την πρόταση δυσπιστίας; Για τον κύριο Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα. Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κύριος Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο όποιος πήρε τον λόγο, δεν έκανε ούτε μία αναφορά σε αυτόν. Κανείς, μόνο εσείς. Πόσο πιο χαμηλά κ. Τσίπρα θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;»

Σε ό,τι αφορά τη Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν έχω πολλά να πω περί Δημοκρατίας για αυτούς που στοχοποίησαν 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Η αθλιοδέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis. Κατηγορούνται πια γιατί δημοσίευσαν ψεύτικά στοιχεία, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματος μας, οι κύριοι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από την Δικαιοσύνη.

»Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη; Πότε; Διακόπτω την ομιλία μου και πάρτε το λόγο για να τους ζητήσετε συγγνώμη. Τους κρεμάσατε στα μανταλάκια σ’ αυτήν εδώ πέρα την αίθουσα, στην πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του υπενθύμισε τους πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς με ιδιαίτερη έμφαση σε πανδημία και οικονομία, αντιπαραβάλλοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Τσίπρα μας είπατε στην αρχή της ομιλίας σας ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι η εκτίμησή σας αυτή είναι τόσο ακριβής όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχα προβλέψει ότι το επόμενο στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν να παραμείνει δεύτερο, αντί για τρίτο κόμμα στην επόμενη Βουλή. Και πράγματι λίγες εβδομάδες μετά ο αρχηγός του φαίνεται να με επιβεβαιώνει απόλυτα, με μία αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, αναδεικνύει έμπρακτα το δικό του υπαρξιακό πρόβλημα. Τι άλλο μπορεί να δηλώνει αυτή η άκυρη πρωτοβουλία, εκτός από την απελπισμένη του απόπειρα να δείξει ότι ο χώρος του διατηρείται χωρίς οι υποστηρικτές του να φυλλορροούν προς άλλα κόμματα όπως καταγράφουν οι τελευταίες έρευνες. Γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές που πριν από λίγους μήνες απέρριπτε, αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές που άνοιξαν πριν από το συνέδριο του;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. «Ακούσαμε τον κύριο Τσίπρα να κάνει αυτό το οποίο ξέρει να κάνει πάρα πολύ καλά, να διαστρέφει την αλήθεια κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής. Το ξεπεράσατε κύριε Τσίπρα, κάθε πρόταση και δύο ψέματα όχι ένα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου και θα φροντίσουμε να κάνουμε την σχετική ανακοίνωση, από δομήσουμε ένα ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα σε αυτήν εδώ πέρα την αίθουσα».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για χρήση διχαστικών συνθημάτων, ενώ πρόσθεσε δηκτικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως οι πολίτες τον παρακαλούν να κυβερνήσει ξανά. «Η αλήθεια μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ένα μαλακό γάντι που συχνά φοριέται κι ανάποδα. Αυτό το γάντι η κυβέρνηση το σηκώνει όσο προσχηματικό και γεμάτο πολιτικές κηλίδες και να είναι. Και το σηκώνει, όχι για να απαντήσει στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να μιλήσει στους πολίτες για την πραγματική εικόνα της χώρας σήμερα».

Μητσοτάκης: Η συγγνώμη είναι μία πολιτική πράξη με ειδικό βάρος

«Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα κι εμείς περάσαμε μέσα από τις θύελλες με τις λιγότερες απώλειες. Λυπάμαι που η συγγνώμη που δεν έγινε αντιληπτή από όσους δεν την διατύπωσαν. Η συγγνώμη δεν είναι μία απλή λέξη. Είναι μία πολιτική πράξη με ειδικό βάρος. Απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της επιχειρησιακής ανεπάρκειας ενός ιδιωτικού φορέα και της οργανωτικής αδυναμίας του κράτους».

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Οι όποιες αστοχίες, δεν μηδενίζουν το τεράστιο έργο που έχει γίνει. Υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ επί των ημερών αυτής της κυβέρνηση και έχουμε προσλάβει 12.000 επαγγελματίες υγείας. Το 84% των ενηλίκων είναι πια θωρακισμένο. Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό τον Σεπτέμβριο θα είχαμε γλυτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Δεν ξεχνάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Εδώ και δύο χρόνια, η Πολιτεία στήριξε την οικονομία και την κοινωνία με 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάλυψε τις αμοιβές και την ασφάλιση όσων δεν δούλεψαν. Ανέστειλε οφειλές και κυρίως κράτησε ζωντανές τις θέσεις εργασίας παντού στη χώρα. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πιο υψηλή ανάπτυξη το 2021. Παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν ρεκόρ εικοσαετίας. 50.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται την 1η Μαΐου του 2022. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη μειώθηκε κατά 22%.»

«Κάτι πρέπει να βλέπει στη χώρα μας η Microsoft για την επένδυσή της και η Cisco με τις εκατοντάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης».

«Ο δεύτερος πυλώνας μας εδράζεται στην κοινωνική μας πολιτική. Ο κόσμος της εργασίας διαθέτει πλέον ένα σαφές πλαίσιο για την απασχόληση εξ αποστάσεως και περισσότερες άδειες και για τους δύο γονείς. Προστασία από την αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας. Ο καινοτόμος θεσμός του πρώτου ενσήμου, έρχεται να ενισχύσει νέα παιδιά που δεν είχαν δουλέψει ξανά στη ζωή τους. Τον Δεκέμβριο 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση. Δώσαμε δουλειά σε ΑΜΕΑ και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Αλλά και 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Rafale, λέγοντας: «Κύριε Τσίπρα, όταν αναφέρεστε στα 5 δισ. των απευθείας αναθέσεων έχετε συμπεριλάβει και τα Rafale που πετάνε ήδη στους Αττικούς ουρανούς; Στην τελετή υποδοχής ούτε ένας συνάδελφός σας δεν καταδέχτηκε να έρθει. Τα Rafale βελτιώνουν τις σχέσεις μας, από το Ισραήλ μέχρι τον Αραβικό κόσμο. Αυτά δεν έχουν σημασία για όσους διαδηλώνουν για τον Κουφοντίνα και στη Βουλή καταψηφίζουν κορυφαίες στρατηγικές συμφωνίες.

Βολές κατά ΚΙΝΑΛ και Ανδρουλάκη

«Θα περίμενα μια πιο θετική ανταπόκριση και περισσότερες δημιουργικές προτάσεις από το ΚΙΝΑΛ. Εξηγούμαι: όχι γενικές αρχές και εύκολα συνθήματα που καταλήγουν σε ευχές. Ρεαλιστικά μέτρα, κοστολογημένα, προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες» ανέφερε απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής και σημείωσε:

«Δεν θα μπορείτε κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να μείνετε για πολύ στον εξώστη, με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας».

«Δυστυχώς, τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις δεν άκουσα κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Θα περίμενα ότι οι διακηρύξεις σας κ. Κατρίνη περί αυτόνομης πορείας θα οδηγούσαν και σε μία αυτόνομη στάση, σ’ έναν διαφοροποιημένο λόγο και σε μία ανάλογη ψήφο. Αντίθετα όμως, διαπιστώνω ότι επιλέξατε να συνταχθείτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό τελικά θα καταγραφεί στην ιστορία. Είχατε την επιλογή να διαφοροποιηθείτε και συνταχθήκατε πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Κυριάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ