ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να κατατεθεί η πράξη αρχειοθέτησης για τους Γεωργιάδη - Αβραμόπουλο στην υπόθεση Novartis

ΣΥΡΙΖΑ: Να κατατεθεί η πράξη αρχειοθέτησης για τους Γεωργιάδη - Αβραμόπουλο στην υπόθεση Novartis
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν «την πράξη αρχειοθέτησης των δικογραφιών για το "σκάνδαλο Novartis" και αφορά τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο». AP Photo/Ahn Young-joon

Αίτημα κατάθεσης εγγράφων ζήτησαν τη Δευτέρα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Παύλου Πόλακη.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν «την πράξη αρχειοθέτησης των δικογραφιών για το "σκάνδαλο Novartis" και αφορά τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο».

Το αίτημα συνυπογράφει και η Γραμματέας της Κ.Ο., Όλγα Γεροβασίλη.

Αυτούσιο το αίτημα κατάθεσης εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ

«Αίτηση κατάθεσης εγγράφων

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: «Κατάθεση της πράξης αρχειοθέτησης των κυρίων Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και εκτενείς αναφορές στα ΜΜΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από πέντε σχεδόν έτη ερευνών, τέθηκαν στο αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος του υπουργού Ανάπτυξης και πρώην Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην Eπιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην Υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο της NOVARTIS. Τόσο τα ΜΜΕ, όσο και ο κ. Γεωργιάδης στις επανειλημμένες δηλώσεις του, αναφέρουν και επικαλούνται μεμονωμένα και επιλεκτικά αποσπάσματα της Πράξης Αρχειοθέτησης, χωρίς ποτέ αυτή να έχει δημοσιοποιηθεί κατά το πλήρες κείμενό της.

Επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας, με διεθνείς προεκτάσεις, για το οποίο η εμπλεκόμενη εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει ως πρόστιμο ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στις αρμόδιες αρχές των Η.Π.Α.

Επειδή η ως άνω Πράξη Αρχειοθέτησης αφορά σε δημόσια πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ασκήσει ή/και εξακολουθούν να ασκούν υπουργικά καθήκοντα.

Επειδή επιβάλλεται, τόσο από την ανάγκη διαφάνειας του πολιτικού βίου της χώρας, όσο και από το δικαιολογημένο ενδιαφέρον πλήρους ενημέρωσης των πολιτών, να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο και σκεπτικό της ως άνω Πράξης.

Αιτούμαστε όπως ο κ. Υπουργός καταθέσει στη Βουλή την Πράξη Αρχειοθέτησης της δικογραφίας που αφορά στους κ.κ. Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο».

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Αντί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν συγγνώμη από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που στοχοποίησαν συστηματικά, με όργανο τον διαβόητο «Ρασπούτιν» της εποχής και το στήσιμο μιας άθλιας σκευωρίας, ζητούν και τα ρέστα από πάνω. Η σκευωρία κατέρρευσε και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και οι άλλοι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι. Όχι για την άποψη τους. Καλούνται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη ως ύποπτοι για την τέλεση κακουργημάτων που έχουν σχέση με τη συμμετοχή στο στήσιμο της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να βρει, έστω και τώρα, το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη εξακολουθεί να προσβάλλει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Τον καλούμε ξανά να απαντήσει: ο Άρειος Πάγος εκτελεί πολιτικές εντολές; Εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη ή όχι; Είναι απαράδεκτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να υπερασπιστεί τους εκλεκτούς του, να αμφισβητεί τους θεσμούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ