ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Μαριούπολη ο Δένδιας: «Η Ελλάδα θα στηρίξει τους Έλληνες της Ουκρανίας»

Στη Μαριούπολη ο Δένδιας: «Η Ελλάδα θα στηρίξει τους Έλληνες της Ουκρανίας»
«Η Ελληνική Δημοκρατία θα είναι δίπλα σας και θα στηρίξει την υπέρ των 2.000 ετών παρουσία Ελλήνων σε αυτόν τον τόπο», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας Υπουργείο Εξωτερικών

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό των ελληνικών κοινοτήτων της Ουκρανίας και θα τις στηρίξει, μετέφερε στους ομογενείς μετά το πέρας των επαφών σε Μαριούπολη και Σαρτανά, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Μαριούπολη, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής, που ως γνωστόν είναι το κύριο σημείο έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για να ενισχύσω με την παρουσία μου, κατ' εντολήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την ελληνική κοινότητα που βρίσκεται εδώ. Μια κοινότητα άνω των 100.000 ανθρώπων» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα:

«Είχα, επίσης, την ευκαιρία να μιλήσω σήμερα τηλεφωνικά με τον φίλο μου, τον ομόλογό μου, υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, στον οποίο επανέλαβα την σταθερή ελληνική θέση. Η Ελλάδα, για λόγους αρχής, είναι πάντοτε υποστηρίκτρια της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θέλω δε να εκφράσω την ελπίδα ότι η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν θα συνεχιστεί, ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην ηρεμία και αποκλιμάκωση» δήλωσε.

«Εν πάση περιπτώσει, όμως, δήλωσα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και στους εκπροσώπους της ότι η Ελληνική Δημοκρατία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, θα είναι δίπλα τους και θα τους στηρίξει» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτησή του στο Twitter που συνοδεύεται από On camera δήλωσή του:

«Βρίσκομαι σήμερα στη Μαριούπολη, για να ενισχύσω με την παρουσία μου την ελληνική κοινότητα που βρίσκεται εδώ, μια κοινότητα άνω των 100.000 ανθρώπων. Η Ελληνική Δημοκρατία θα είναι δίπλα σας και θα στηρίξει την υπέρ των 2.000 ετών παρουσία Ελλήνων σε αυτόν τον τόπο».

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Μαριούπολη περιελάμβανε συνάντησή του με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και με μέλη του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και της διοίκησης του Πανεπιστημίου της πόλης.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων Ελλήνων του Σαρτανά και επισκέφθηκε το 8ο Σχολείο Ειδικής Εκμάθησης της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπου συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς, τον πρόεδρο στρατιωτικό-πολιτικής Διοίκησης Σαρτανά και μέλη της ελληνικής κοινότητας των χωριών Σαρτανά και Τσερμαλίκ.

Επισκέφτηκε επίσης το δημαρχείο της Μαριούπολης, όπου συναντήθηκε με τον πρώτο αντιδήμαρχο, Μ. Κόγκουτ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της περιοχής της Μαριούπολης, Σ. Μαχσμά.

Επισκέφτηκε, τέλος, τα τοπικά γραφεία της Ειδικής Αποστολής Επιτήρησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ