ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Αλληλεγγύη στη Γαλλία για το Μαλί - Καλεί σε ανάκληση της απέλασης του πρεσβευτή

ΥΠΕΞ: Αλληλεγγύη στη Γαλλία για το Μαλί - Καλεί σε ανάκληση της απέλασης του πρεσβευτή
Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί στην ανάκληση της απόφασης ΙΝΤΙΜΕ

Βαθύτατη λύπη για την απόφαση που έλαβαν οι μεταβατικές αρχές του Μαλί να κηρύξουν τον πρέσβευτή της Γαλλίας στη χώρα ως persona non grata, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως η Ελλάδα στέκεται πλήρως αλληλέγγυα με τη Γαλλία και ζητά την ανάκληση της απόφασης.

Σε νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Μπαμακό και το Παρίσι, οι αρχές του Μαλί όπου κυριαρχούν οι στρατιωτικοί αποφάσισαν να απελάσουν τον πρεσβευτή της Γαλλίας.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Μαλί ενημερώνει την εθνική και διεθνή κοινή γνώμη ότι σήμερα [...] ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Μπαμακό, η εξοχότητά του Ζοέλ Μεγέρ, κλήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας ο οποίος του γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης που τον καλεί να εγκαταλείψει την εθνική επικράτεια εντός 72 ωρών» αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Οι αρχές του Μαλί αιτιολόγησαν την απόφαση αυτή λόγω των πρόσφατων «εχθρικών» δηλώσεων Γάλλων αξιωματούχων σε βάρος τους.

Η εξέλιξη συνιστά νέα κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στο Μαλί και τη Γαλλία, την πρώην αποικιακή δύναμη που έχει εμπλακεί στρατιωτικά στο Μαλί και στο Σαχέλ από το 2013.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται συνεχώς αφότου οι συνταγματάρχες κατέλαβαν με τη βία τον Αύγουστο του 2020 την εξουσία στη χώρα, η οποία έχει βυθιστεί από το 2012 σε βαθιά πολιτική κρίση και κρίση ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ