ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Δεν διαπιστώνονται ύποπτες κινήσεις στην πράξη αρχειοθέτησης για Γεωργιάδη

Υπόθεση Novartis: Δεν διαπιστώνονται ύποπτες κινήσεις στην πράξη αρχειοθέτησης για Γεωργιάδη
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης και διαμήνυσε, πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ΙΝΤΙΜΕ

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται η πράξη αρχειοθέτησης της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που αφορά  στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πράξης αρχειοθέτησης, η οποία αριθμεί 78 σελίδες, «εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας-δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων.

Ως εκ τούτου και οι αιτιάσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία Κελέση δεν βρίσκουν έρεισμα στο ως άνω αποδεικτικό υλικό. Δεν προέκυψαν επίσης πραγματικά περιστατικά ικανά να θεμελιώσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πράξη αρχειοθέτησης:

«"Από τις ενέργειες του Άδωνι Γεωργιάδη δεν αποδεικνύεται ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας Νovartis ή βλάβη των συμφερόντων των ανταγωνιστριών εταιρειών σε κάθε δε περίπτωση η συμπεριφορά του δεν αποδεικνύει άτομο που έχει δωροδοκηθεί και που επιχειρεί να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της εταιρείας.... Συνεπώς εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας- δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Κατά τη λήψη της απόφασης, μία εκ των επικούρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη, ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε κάποιες εξηγήσεις, άποψη που δεν υποστηρίχθηκε από τους άλλους δύο επίκουρους, ούτε από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας ούτε από τον εποπτεύοντα την έρευνα κ.κ. Μπαρδάκη και Καψιμάλη αντίστοιχα.

Πολάκης: «Μαύρο μνημείο για τη Δικαιοσύνη»

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη η εν λόγω διάταξη αρχειοθέτησης αποτελεί «μαύρο μνημείο για τη Δικαιοσύνη».

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «διάβασε εν τάχει το πόρισμα και "πρόκειται για κόλαση"».

Ο Παύλος Πολάκης καλεί «τα ΜΜΕ να δημοσιεύσουν το πόρισμα για να δει ο ελληνικός λαός πώς πάνε να κουκουλώσουν την υπόθεση που με τις ίδιες ή σχεδόν ίδιες μαρτυρίες, η Novartis ήρθε σε συμβιβασμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη και πλήρωσε 347 εκατ. ευρώ στο αμερικανικό Δημόσιο "επειδή κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα δωροδοκήθηκαν και χειραγώγησαν τις τιμές των φαρμάκων "».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ