ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για υπεροχή στον μεσαίο χώρο - Παρεμβάσεις για την ενεργειακή ακρίβεια

Το σχέδιο Μητσοτάκη για υπεροχή στον μεσαίο χώρο - Παρεμβάσεις για την ενεργειακή ακρίβεια
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή INTIME

Οι εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα ισχυρότερα «γρανάζια» του κομματικού μηχανισμού, αποτελούν έναν μήνυμα υπενθύμισης προς πάσα κατεύθυνση, ότι η γαλάζια παράταξη τον απόλυτο έλεγχο του πολιτικού παιχνιδιού. 

Αυτό προκύπτει από την διάταξη δυνάμεων και το πεδίο της «πολιτικής μάχης», μακριά από τα αντιπολιτευτικά χαρακώματα της πόλωσης, που υπέδειξε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τα κομματικά στελέχη, επέμεινε στη χρήση του στρατηγικού «όπλου» της προβολής της μεγάλης εικόνας. «Στην τοξικότητα των ημερών, στο διχαστικό λόγο των αντιπάλων μας εμείς αντιπαραβάλλουμε τη μετριοπάθεια, τον προγραμματικό μας λόγο και κυρίως τα έργα μας. Και θα επιμείνω πάρα πολύ να μην ξεφύγουμε καθόλου από αυτή την πορεία. Όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω στο 2012, η Ελλάδα του 2022 τους έχει γυρίσει την πλάτη», ήταν η αναφορά που διέτρεξε τον χαιρετισμό του.

«Έχουμε, όμως, μία υποχρέωση εμείς να σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά, ειδικά στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι με το να επιδοτούμε ευθέως τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς. Αλλά καλύπτουμε ένα σημαντικό κομμάτι». Η ειδική μνεία στα μέτρα ανακούφισης των προϋπολογισμών των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αντανακλά και την σχετική προετοιμασία για επικαιροποίηση του σχεδίου στήριξης όσων πλήττονται από το διεθνές ράλι στις τιμές της ενέργειας

Κατά τις πληροφορίες του CNN Greece μάλιστα, στις συσκέψεις που επαναλαμβάνονται με τακτική περιοδικότητα, για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος που έχει δημιουργήσει η εξωγενής κρίση, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, έλαβε την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου για να εκπονήσει σχέδιο μακράς πνοής. Η εντολή που έχει λάβει ο Κώστας Σκρέκας, είναι η χρονική διάρκεια καταβολής των επιδοτήσεων που χορηγούνται μέσω του κρατικού μηχανισμού στήριξης, να εκτείνονται τουλάχιστον έως τα τέλη της χρονιάς, καλύπτοντας την επιβεβαίωση ακόμη και του πιο απαισιόδοξου σεναρίου.

Οι σχεδιασμοί βέβαια τελούν και υπό την αίρεση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, ταυτόχρονα όμως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει περιθώρια πολιτικής αμφισβήτησης. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές: «Η στρατηγική της τυφλής οργής, της ανυπόστατης καταγγελίας και των εύκολων δήθεν λύσεων που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανέβει στην εξουσία σήμερα πείθει ένα μικρό ακροατήριο που όλο και συρρικνώνεται».

Το έτερο σήμα του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη άλλωστε ήταν εξίσου ξεκάθαρο, ότι: «η σημερινή κυβέρνηση και οι βουλευτές της πάντοτε προσπαθούν να συνομιλούν απευθείας με την κοινωνία και να αφουγκράζονται τις ανάγκες της. Συνομιλητής δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται ένα αγεφύρωτο χάσμα μακριά, αλλά οι πολίτες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την κόπωση της κοινωνίας ωστόσο ανέδειξε την ελπιδοφόρα προοπτική: «Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες και ξέρω επίσης ότι όσο ακόμα η κοινωνία είναι κουρασμένη από αυτό τον διετή αγώνα με τον κορωνοϊό τόσο εκ των πραγμάτων μπορεί κάποιοι να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο. Εγώ επιλέγω να το βλέπω μισογεμάτο, γιατί γνωρίζω ποιες είναι οι πραγματικές προοπτικές σήμερα της ελληνικής οικονομίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ