ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγενάκης: «Ο αθλητισμός είναι ζωή, όχι αρένα εγκληματιών - Καμία πράξη βίας δεν γίνεται ανεκτή»

Αυγενάκης: «Ο αθλητισμός είναι ζωή, όχι αρένα εγκληματιών - Καμία πράξη βίας δεν γίνεται ανεκτή»
Αυγενάκης: «Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Ο αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών» ΙΝΤΙΜΕ

«Καμία πράξη βίας δεν γίνεται ανεκτή και φυσικά δεν μένει ατιμώρητη», ανέφερε στη Βουλή με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη ο Λευτέρης Αυγενάκης και παρουσίασε στοιχεία για περιστατικά οπαδικής βίας.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για ένα αποτρόπαιο περιστατικό και ανέφερε ότι το 2021 σε όλη την επικράτεια πραγματοποιήθηκαν 2.530 αθλητικές εκδηλώσεις και σημειώθηκαν 118 περιστατικά οπαδικής βίας.

Τα 72 περιστατικά τα οποία είχαν να κάνουν με κάποιες από τις αθλητικές εκδηλώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 30 άτομα, ενώ τα υπόλοιπα 46 βασίζονται σε οπαδικά κίνητρα.

«Ο αθλητισμός είναι χαρά, είναι ζωή και απορρίπτει εκείνους που δεν έχουν τη θέση ανάμεσα τους», είπε και πρόσθεσε:

«Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός νεαρού παιδιού, εξαιτίας, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, της ποδοσφαιρικής ομάδας που συμπαθούσε. Το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός, η κοινωνία θρηνεί για το θύμα για τον Άλκη Καμπανό που δεν προκάλεσε κάποιον, δεν αναμείχθηκε σε οποιαδήποτε οπαδική διαφορά, δεν βρέθηκε καν εντός ή πέριξ ενός αθλητικού γεγονότος. Περπατούσε αμέριμνος με τους φίλους του. Ως πολιτεία έχουμε κάνει σαφές και έχουμε νομοθετήσει επ αυτού, αυστηροποιώντας το θεσμικό πλαίσιο, ότι καμία πράξη βίας δεν είναι ανεκτή και φυσικά δεν μένει ατιμώρητη. Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Ο αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών».

Ακόμη, ανέφερε πως: «Για όλους αυτούς υπάρχει μόνο ένας δρόμος: σύλληψη, δίκη, τιμωρία! Και είμαι βέβαιος ότι τόσο η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και η Δικαιοσύνη μας θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους και σ’ αυτή την αποτρόπαια ενέργεια, όπως πράττουν με συνέπεια για όλες τις αντίστοιχες».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης είπε:

«Να εκφράσω ξανά τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Άλκη Καμπανού και να καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν κάθε μορφή βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η βία δεν έχει χρώμα και οπαδικές αποχρώσεις και είναι καταδικαστέα από όλους μας».

Σοκαρισμένοι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. «Όλοι μας σοκαριστήκαμε με την εν ψυχρώ δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, ενός 19χρονου παιδιού στη Θεσσαλονίκη. Το δρεπάνι του τυφλού οπαδικού μίσους του στέρησε τη ζωή», ανέφερε από τη ΝΔ ο Γιάννης Καλλιάνος και ζήτησε μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, «ώστε ο Άλκης, που τον σκότωσαν μόνο και μόνο επειδή ήταν μια συγκεκριμένη ομάδα, να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της βαρβαρότητας».

«Μια τέτοια δολοφονία είναι τραγικό γεγονός που αναδεικνύει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που οφείλει να μας προβληματίσει και να αποτελέσει αφορμή για να μπει ένα οριστικό τέλος», είπε από την πλευρά του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου. ​

ΔΗΜΟΦΙΛΗ