ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο CNN Greece: Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, κίνδυνος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Οικονόμου στο CNN Greece: Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, κίνδυνος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου INTIME

Διευκρινίσεις για τη δήλωση του υπουργού, Αναπληρωτή Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, για το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, που έχει εγείρει τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του CNN Greece, πρόταξε τη δημοσιονομική επιβάρυνση που θα είχε μια ενδεχόμενη απόφαση μείωσης του ΕΦΚ:

«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Άρα μοιραία πηγαίνουμε στο προηγούμενο που σημαίνει ότι θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Υπερθεματίζοντας μάλιστα ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Όταν κανείς συζητά για τέτοιου είδους μεγάλα ποσά, μπαίνει και η παράμετρος, εάν στην ουσία θα βοηθούνταν όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσαν, με ένα τόσο μεγάλο μέτρο που έχει ένα τόσο μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, αυτοί που πραγματικά έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Αυτό είπε ο κ. Σκυλακάκης και τίποτα περισσότερο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε το πλέγμα μέτρων που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση για την αναχαίτιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που επωμίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα:

«Θυμίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα περιμένουμε και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, την πολύ μεγάλη ενίσχυση όπως γίνεται στοχευμένα για το ηλεκτρικό ρεύμα, 400 εκατ. το Νοέμβριο, αναμένεται και περαιτέρω στήριξη και το επόμενο διάστημα. Μέτρα στήριξης συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως για παράδειγμα και των αγροτών, και εδώ θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις, από το αρμόδιο υπουργείο, το διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, βρίσκεται πίσω στην κοινωνία στην προσπάθεια να μην αφήσει κανέναν μόνο του και απροστάτευτο απέναντι σε ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων που οφείλεται κυρίως στις ανατιμήσεις στην ενεργειακή κρίση που παρόμοια της, έχουμε πολλές δεκαετίες να ζήσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ